Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Syskon får inte besöka nyfödda efter RS-larm

Nyfödda är extra utsatta för RS-viruset varför BB-enheten på NU-sjukvården har infört ett besöksförbud för syskon.
RS står för respiratoriskt syncytievirus och är ett virus som smittar lätt.
Foto: Smittskyddsinstitutet

Många fall av det smittsamma viruset RS har rapporterats i vinter.

Nu går BB-enheten på NÄL i Trollhättan ut med ett besöksförbud för syskon till de nyfödda.

– Vi tar till den här åtgärden för att skydda de nyfödda, säger Johan Robinson, överläkare på NÄL.

Från och med fredagen gäller ett besöksförbud för syskon till nyfödda barn på NU-sjukvårdens BB-enhet i Trollhättan.

Anledningen är den ökande smittspridningen av RS-virus.

– RS-virus är ett återkommande problem varje vinter. I år är det ett så kallat RS-år, därför tar vi till den här åtgärden för att skydda de nyfödda, säger Johan Robinson, överläkare på barn- och ungdomskliniken, till Bohusläningen. 

LÄS MER: Läkarna varnar: Håll era bebisar hemma 

Misstas för vanlig förkylning

RS-viruset brukar börja som en vanlig förkylning men kan bli riktigt allvarligt för små barn. 

RS-viruset smittar lätt och de flesta barn blir sjuka någon gång under sina första två år – och det är nu, under vinterhalvåret, som flest sjukdomsfall registreras.

– Det är en luftrörskatarr som sätter sig i de smalare luftrören. Och blir barnet andningspåverkat eller slött och inte vill äta kan det behöva sjukvård, säger Ann Olsson, barnläkare på NÄL, till Bohusläningen.  

Fler fall är att vänta

Sedan säsongen startade i höstas har 300 fall av RS-virus rapporterats från hela Västra Götalands regionen. 

På NÄL har 56 fall rapporterats till Folkhälsomyndigheten. Det går att jämföra med samma tidpunkt förra året då bara sju fall hade rapporterats in. 

– Vi är mitt i säsongen och på väg uppåt så toppen är inte nådd ännu. Den kommer i februari, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten till Bohusläningen.

Tydligt mönster

Enligt Ann Olsson, barnläkare på NÄL, finns ett tydligt mönster i när och hur barnen insjuknar och berättar att vartannat år har en värre epidemi än året innan.

– Det har att göra med att barnen som smittats har ett skydd året därpå. Men det kan vara andra faktorer som spelar in. Vi ses att det är en stor skillnad mellan året i hela landet, säger AnnaSara Carnahan till tidningen.

Ett barn som har blivit sjuk i RS blir inte helt immun mot sjukdomen och därför kan barnet bli sjukt igen, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida. Däremot blir besvären oftast lindrigare jämfört med första gången. 

DET HÄR ÄR RS-VIRUSET

RS står för respiratoriskt syncytievirus och är ett virus som smittar lätt. Börjar ofta som en vanlig förkylning, med symptom som hosta, snuva och lindrig feber. 

Barn upp till ett år kan bli riktigt sjuka med ansträngd hosta, svårt att andas och segt slem. Infektionen brukar vara längre än en vanlig förkylning, upp till en månad. 

Infektionen är vanligare under vinterhalvåret.

Smittar bland annat genom direktkontakt med en sjuk person eller genom kontakt med föremål en sjuk person nyst på eller varit i kontakt med. Källa: 1177, rsvirus.se 

SÅ SKYDDAR DU DITT BARN

Undvik att du eller ditt barn smittas genom att tvätta händer ofta och gärna använda handsprit. Hosta och nys inte rakt ut eller i handen. Använd armvecket eller en näsduk. 

De som själva är förkylda bör undvika att pussa och krama barnet. 

Håll barnet borta från folksamlingar i förkylningstider. 

Om barnet har lindriga besvär kan du bland annat ge barnet näsdroppar med koksaltlösning, höja huvuddelen på sängen, ge barnet mat och dricka oftare och ge febernedsättande medicin. 

Riskgrupper bör söka vård direkt. Det gäller till exempel barn yngre än två månader, barn födda mer än fem veckor för tidigt och barn under två år med kronisk lungsjukdom, hjärtsjukdom eller neurologisk sjukdom. 

Källa: 1177, rsvirus.se 

ANMÄLDA FALL I VÄSTRA GÖTALAND

Totalt antal fall av RS-virus under säsongen:

Borås: 13

Göteborg: 193

Skövde: 38

Trollhättan NÄL: 56

Källa: Folkhälsomyndighetens RSV-rapport för vecka 52