Syrén kan ha pratat med misstänkta änkan

Lisa var programledare för populära "Karlavagnen" när den 72-åriga änkan skall ha ringt programmet och berättat om bråket med förre maken och elpistolen. - Jag har inget minne av detta, men det har ju hänt att människor ringt och berättat om upplevelser kring brott, säger Lisa Syrén.

GÖTEBORG. – Det händer ofta att folk berättar om hemska upplevelser ja till och med brott, men jag kan inte påminna mig att någon någonsin erkänt brott i programmet.

Det säger direktsända "Karlavagnens" mångåriga programledare Lisa Syrén.

Den 72-åriga änkan som misstänks för ett arton gammalt mord på sin make skall ha berättat om den mystiska händelsen i radioprogrammet.

– Jag kan inte minnas något sådant inslag, men vi har ju varit många programledare, fortsätter Lisa Syrén.

När det handlar om direktsända radioprogram som Karlavagnen finns så att säga inget skyddsnät när den inringande personen samtal väl kopplas in.

Lisa Syrén som varit med sedan starten av porgrammet 18 januari 1993 berättar att hon haft många märkliga upplevelser och samtal under årens lopp.

Minns inte samtalet

Men att någon kvinna, då i 50-årsåldern, skall ha ringt och berättat om ett bråk med elpistol minns hon inte.

Programmet som skall ha sänts 1997 fick dock polisen att inleda en förundersökning om mord på kvinnans make.

Maken dog i september 1995 och dödsfallet betraktades först som naturligt men bland annat efter kvinnans framträdande i Karlavagnen inleddes mordutredningen.

Den lades dock ned efter ett tag och makens dödsorsak, hjärtinfarkt stod fast.

Nu har dock Västra Götalandspolisens kalla fall-grupp öppnat mordutredningen igen på grund av nya uppgifter.

Den 3 oktober hämtades den 72-åriga änkan på en ort i Stenungsundstrakten.

Hon topsades och kroppsbesiktigades och samma dag anhöll kammaråklagare Maria Sterup änkan misstänkt för det arton år gamla mordet.

Har berättat om samtalet

Uddevalla tingsrätt häktade kvinnan den 4 oktober på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Den 72-åriga änkan som nekar till alla anklagelser och under förhören kallat dem trams överklagade häktningsbeslutet till Hovrätten för Västra Sverige som på fredagen dock beslöt att låta kvinnan sitta fortsatt häktade åtminstone fram till 18 oktober.

Enligt änkan och hennes försvarare advokat Pia Liljeblad har de inte delgivits någonting nytt i förhållande till den utredning som gjordes 1997.

Änkan har lämnat en berättelse vad som hände i närheten av makarnas hem i Hogdalstrakten i september 1995. Hon har också berättat om samtalet till radioprogrammet Karlavagnen.

I dag leder Lisa Syrén det populära radioprogrammet "Ring så spelar vi".

KARLAVAGNEN

Första programmet sändes 18 januari 1993 med Lisa Syrén som programledare.

Programmet sänds på vardagskvällar måndag-fredag vanligen klockan 21.40.

Programledningen bestämmer oftast ett ämne för veckan/kvällens program och sedan uppmanas lyssnarna att ringa in till samtal med programledaren om det valda ämnet. Bland de programledare som varit med under årens lopp märks Ragnar Dahlberg, Lasse Swahn, Tomas Tengby, Marcus Birro, Anja Kontor, Stina Wollter och så givetvis Lisa Syrén.

DETTA HAR HÄNT

September 1995. En man boende i Hogdalstrakten utanför Strömstad i norra Bohuslän anmäls försvunnen. Han hittades efter några dagar död i närheten av sin bostad. Dödsfallet betraktas som naturligt och dödsorsaken anges som hjärtinfarkt.

1997. Polisen inleder en förundersökning om misstänkt mord efter det att änkan varit med i radioprogrammet och berättat om händelsen, där det blivit bråk mellan makarna och en elpistol kom till användning. Utredningen läggs dock ned eftersom polisen inte hittat några bevis för att något brott begått.

2 oktober 2013. Den 72-åriga grips av polisen på en ort i närheten av Stenungsund i Bohuslän misstänkt för mord. Efter ett kort förhör beslutar kammaråklagare Maria Sterup anhållen.

4 oktober 2013. Änkan häktas av Uddevalla tingsrätt, mot sitt nekande, på sannolika skäl misstänkt för mord på sin make för arton år sedan.

9 oktober 2013. Änkan överklagar häktningsbeslutet till Hovrätten för västra Sverige och vill bli försatt på fri fot omedelbart.

11 oktober 2013. Hovrätten beslutar att den 72-åriga änkan skall vara fortsatt häktad.