Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swishbluffaren lurade till sig 164 000 kronor

Mannen från Halland lurade besökarna på Blocket att han sålde allt ifrån båtmotorer till – en honungsslunga.

Nu åtalas han för att ha blåst 27 personer på totalt 164 000 kronor.

– Det är ingen som tänker sig att biodlare håller på och bluffa varandra när de köper produkter, men det är inga områden som är fredade längre, säger åklagaren Andreas Bergman.

Den halländske mannen, som är i 25-årsåldern, ska under ett halvårs tid ha bedragit Blocket-besökare från hela Sverige.

Han sökte själv upp dem som han lurade på pengar.

Alla ska de ha lagt upp annonser på sälj-och-köpsajten Blocket om att de sökte något specifikt. Mannen tog kontakt med dem och berättade att han hade prylen de önskade köpa.

Slungan kostade 4 500 kronor

De förde över pengar till honom både via bankkonto och via mobil-appen swish. Men sakerna de köpt såg de aldrig röken av.

– Han har gjort det väldigt enkelt för sig. Han har inte lagt ut något eget, utan svarat på annonser. Mest är det olika typer av motorer och bildelar, säger åklagaren Andreas Bergman.

En vara sticker dock ut lite extra: den honungsslunga som en man från Norrbotten betalade 4 500 kronor för att få.

– Det är ingen som tänker sig att biodlare håller på och bluffa varandra när de köper produkter. Man kan tänka sig när det gäller ny, modern teknik men i det här fallet gäller det en honungsslunga. Så det är inga områden som är fredade längre, säger Andreas Bergman.

"Frestande att betala direkt"

I förundersökningsprotokollet finns mail- och sms-konversationer mellan den halländske mannen och några av de målsägande. De ingår ett avtal, men när mannen fått sina pengar blir han plötsligt svår att få tag i.

Åklagaren Andreas Bergman vill nu varna för den här typen av bedrägerier.

– En del av målsägandena har från början velat använda Blockets säkra betalning, men uppenbarligen låter man sig lätt talas förbi det och då användas av till exempel swish eller ett vanligt bankkonto. Här rör det sig om förhållandevis mycket pengar som folk är beredda att sätta in på ett konto eller swisha bort, säger han.

Är swish en vanlig bedrägerimetod?

– Det vet jag inte. I huvudsak fungerar det säkert jättebra, men det är säkert frestande för en del att betala direkt för att vara säker på att få varan om man hittat ett bra pris. Men då tar man en större risk.

Mannen står sedan tidigare åtalat för häleri. Enligt Andreas Bergman erkänner han bedrägerierna.