Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swish-bedragaren sålde Christians BMW till Pär

Christian Jacobssons BMW låg ute till försäljning.
Foto: LINNÉA CART-LAMY
Pär Kraft blev lurad av Blocket-bedragare som satte in falsk bilannons. Han swishade 40 000 kronor till bedragaren.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Bilannonsen lades ut på Blocket.
Foto: BLOCKET

Christian Jacobssons BMW låg ute till försäljning på Blocket.

En man som betalat 40 000 i handpenning ringde på dörren och ville hämta bilen – som inte alls var till salu.

– Det var inte så roligt för honom. Lurifaxar kommer alltid att finnas men det är tråkigt när någon går i fällan, säger Christian Jacobsson, som fick sin identitet kapad av bedragare.

Två personer ringde och frågade när de kunde hämta bilen som låg ute till försäljning på Blocket. De hade swishat var sin handpenning på 10 000 kronor.

Senare stod en annan köpare utanför dörren. Han hade swishat 40 000 kronor.

Men Christian Jacobsson i Uddevalla hade inga planer på att sälja sin BMW och hade aldrig lagt ut någon annons.

Det började i söndags morse när telefonen ringde och det började dyka upp sms där personerna undrade om han hade bilen kvar.

– Bara på förmiddagen fick jag ett 20-tal samtal. Men annonsen var bortplockad. Flera av dem som ringde hade fattat misstankar om att det var något som inte stämde med annonsen. De hade bland annat kollat upp telefonnumret och hittat mitt riktiga nummer, berättar Christian Jacobsson.

– Bedragaren försökte få folk att swisha handpenningen för att han skulle hålla bilen till just den personen.

För bra för att vara sant

I den falska bilannonsen, som Bohusläningen tidigare berättat om, uppgavs Christians namn och adress. Men telefonnumret gick till bedragaren, som svarat med Christians namn. 

Erbjudandet hade också varit för bra för att vara sant, förklarar Christian Jacobsson:

– Bilen, en BMW 320 GT x-drive, låg ute för 79 000 kronor. Men värdet ligger på cirka 200 000 kronor. De personer som ringde mig och som hade pratat med bedragaren sa att han förklarat att han hade skulder och behövde bli av med bilen snabbt, därav det låga priset.

Några dagar senare hörde två personer av sig. Båda hade swishat 10 000 kronor var i handpenning.

– De undrade när de kunde hämta bilen, och jag fick förklara för dem hur det låg till. De sa att bedragaren låtit väldigt trovärdig och att han hävdat att han var advokat, säger Christian Jacobsson.

Samtidigt som han pratade i telefon med en av dem ringde det på dörren. 

Pär kom för att hämta bilen

Pär Kraft hade åkt från Laxå för att hämta bilen. Han hade betalat 40 000 kronor i handpenning och trodde att allt var klart. Han hade också försäkrat bilen inför hemfärden.

– Det var inte så roligt för honom. Jag fick bjuda på lite kaffe och vi satt och pratade en stund, berättar Christian Jacobsson.

Pär Kraft säger att han aldrig köpt något på Blocket förut, att detta var ”premiär”.

– När jag såg det låga priset tänkte jag, kan det här verkligen vara sant? Jag ringde upp och mannen förklarade att han ville bli av med bilen snabbt för att han köpt en annan bil. Han lät så förtroendeingivande. Jag fick personnummer och alltihop. Men det var ju Christians nummer, konstaterar Pär Kraft.

– Jag är alldeles för snäll och godtrogen. Och allt gick så fort. Man vill ju göra det där klippet. Och då lockade det här. Det känns surt. Just då, när jag förstod att jag blivit blåst, kändes det för jävligt.

Pär Kraft blev lurad av Blocket-bedragare som satte in falsk bilannons.
Foto: Privat

”Kommer att vara väldigt misstänksam”

Pär Kraft tror inte att han får tillbaka pengarna. Han har gjort polisanmälan, haft kontakt med Blocket och banken.

– Om bedragaren åker fast finns en liten chans. Det värsta är att man inte kan lita på folk alls. Jag kommer att vara väldigt misstänksam i framtiden, säger han.

Magnus Lindegren, polisens chef för bedrägerisektionen i Göteborg, säger till Bohusläningen att det är svårt att skydda sig mot identitetsstölder. 

– Om man tar den här Blocket-annonsen som exempel finns det inget som kan skydda dig där. Har du ett fordon som står registrerat i ditt namn finns det inget system i dag som kan ta bort de uppgifterna, säger han.

Tidningen har också pratat med Daniel Mars på Blocket som säger att bilbedrägerier är ovanliga på säljsajten.

– När det kommer till bilar vill köparen oftast titta på bilen i fråga innan hela summan betalas ut och det kan bli svårt att övertyga en köpare om en större handpenning på förhand, säger han till Bohusläningen.

Magnus Lindegren vid polisens bedrägerisektion.
Foto: ANDERS YLANDER

Bedragaren använde autentiska bilder

Christian Jacobsson konstaterar att han själv inte lidit någon skada av den falska annonsen, men tycker att det är tråkigt att flera personer nu gick i fällan.

– Det som också är lurigt är att bedragaren använt autentiska bilder på min bil. Det är bilder som är tagna långt innan jag själv köpte bilen, säger han.

Flera av de drabbade har gjort polisanmälningar och en av dem har spelat in samtalet med bedragaren. 

– Vi har också namnet på den person som har det kontot som några har swishat till. Men om det är själva bedragaren eller om det är en målvakt vet vi inte, säger Christian Jacobsson.

TV: Så skyddar du dig mot bedrägerier