Thomas Eriksson avled i förra veckan. Men SVT väljer ändå att sända programmet om Thomas i kväll efter att ha talat med Thomas anhöriga. Foto: SVT
Thomas Eriksson avled i förra veckan. Men SVT väljer ändå att sända programmet om Thomas i kväll efter att ha talat med Thomas anhöriga. Foto: SVT

Thomas dog strax före SVT-sändning

Publicerad

Thomas Eriksson, 65, avled i förra veckan.

I kväll är han med i SVT:s "Uppdrag granskning", som handlar om att Thomas anser sig ha blivit bortglömd av hemtjänsten vid upprepade tillfällen.

– Hans söner har sagt de tycker att vi ska göra det, säger Nadja Yllner, redaktör för "Uppdrag granskning".

Sommaren 2015 visade "Uppdrag granskning" ett reportage om Thomas Eriksson i Göteborg som hade blivit bortglömd av hemtjänsten åtta gånger.

Efter en stroke hade Thomas fått så dålig balans att han ofta ramlade. Han kunde inte själv ta sig upp från golvet efter ett fall.

Sedan oktober i fjol hade de personliga besöken ersatts med telefonsamtal om fem minuter. Thomas Eriksson berättar i kvällens "UG" att dessa samtal flera gånger ska ha glömts bort.

Thomas Eriksson säger i SVT-programmet:

– Förut så var det mer mänskligt, man såg den man pratade med. För det är också en del, den sociala delen.

I förra veckan avled Thomas Eriksson på sjukhus. Det framkommer i kvällens program.

– Han kom in till sjukhuset i samband med att han ramlat. Om jag förstått saken rätt så blev han sämre under tiden han var där utan att man förstod varför. Enligt sönerna var det en aggressiv form av cancer som gjorde att han avled, säger Nadja Yllner.

– Det går inte att belägga att det skulle ha något med hemtjänsten att göra.

"UG": Avvikelserapporter saknas

I kvällens program får hemtjänsten komma till tals kring hur det kan komma sig att Thomas blivit liggande i flera timmar utan hjälp. Enligt "Uppdrag granskning" ska det inte finnas en enda avvikelserapport om att Thomas har ramlat flera gånger.

– Självklart är det så att alla avvikelser ska finnas med och man ska kunna gå in i efterhand och titta på avvikelserna och kunna göra en analys så om dom inte är skrivna så är det absolut ett fel som har begåtts, säger Jan Fagerström, enhetschef vid hemtjänsten i Bergsjön, i programmet.

– Det är självklart så att säkerheten inte upprätthålls men vi jobbar hela tiden väldigt systematiskt och målinriktat på att alla avvikelser ska redovisas i systemet.

På frågan om Thomas Eriksson kan känna sig trygg svarar Jan Fagerströms chef Britta Schröder så här:

– Jag vill att han ska kunna känna sig trygg.

Etiska dilemman

Beslutet att sända programmet trots att Thomas Eriksson avlidit föregicks av långa diskussioner med hans anhöriga.

– Jag har pratat med båda hans söner som absolut tyckte att vi skulle sända det här reportaget eftersom det var viktigt för Thomas. Så då tyckte vi att det var det rätta att göra, säger Nadja Yllner.

Hon fortsätter:

– Det hade varit omöjligt att sända programmet om de anhöriga hade motsatt sig det.

Erik Göthlin

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER