Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT utrymdes efter larm om vitt pulver

Så väl räddningstjänst som polis är på plats på SVT-huset.
Foto: Maria Dahlin
SVT skriver att ambulanspersonal har omhändertagit tre personer som ska ha varit i kontakt med pulvret. Man rapporterar också om att det ligger pulver i närheten av kaffeautomaten.
Foto: SVT NYHETER VÄST
Janne Josefsson ska ha mottagit ett brev med misstänkt pulver.
Foto: HENRIK JANSSON
SVT-huset på Pumpgatan evakueras efter pulverlarm.
Foto: Privat
Medarbetarna på SVT och SR har evakuerats.
Foto: Läsarbild
Räddningstjänsten och polis är på plats vid SVT-huset.
Foto: Läsarbild
1 / 7

SVT-huset i Göteborg har under förmiddagen varit utrymt efter ett pulverlarm. 

Det var reporter- och programledarprofilen Janne Josefsson som hade tagit emot en försändelse med vitt pulver samt ett skrivet hot. 

Pulvret visades sig vara ofarligt – men en förundersökning om grovt olaga hot mot person alternativt grupp är inledd. 

– Jag kan bara konstatera att det känns för jävligt eftersom det rör sig om något som är riktat mot en journalist. Det är odemokratiskt, säger SVT-journalisten Belinda Olsson om hotet mot kollegan. 

Vid halv tolv-tiden på tisdagen anlände polisens nationella bombskyddsgrupp till SVT-huset i Göteborg. Anledningen var det pulver som låg spritt över två plan. Enligt uppgift till GT ska försändelsen med pulvret varit riktad till Uppdrag gransknings reporter och profil Janne Josefsson. Det bekräftas av SVT Nyheter Väst.

Enligt polisen även innehöll försändelsen även ett skrivet hot och byggnaden utrymdes under tisdagsförmiddagen. 

– Jag kan bekräfta att SVT i Göteborg har utrymts idag på förmiddagen. Det kom ett hot i form av ett brev med pulver till en av våra journalister. Vi har rutiner för sådana här händelser och dem följer vi nu. Polis och räddningstjänst är på plats för att ta reda på fakta. Vi återkommer när vi har mer information, sa Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT, på förmiddagen.

SVT rapporterade också om att det låg pulver i närheten av kaffeautomaten. Enligt GT:s reporter på plats spreds pulvret också i trapphuset.

SVT-huset i Göteborg har utrymts efter ett pulverlarm.
Foto: Läsarbild

– Vi hänvisar till vår presstjänst och kommunikationsdirektör, säger Nils Hanson, projektledare och ansvarig utgivare på Uppdrag granskning

Kemdykning

Polisens presstalesperson Ulla Brehm sa tidigt på förmiddagen:

– SVT har mottagit en försändelse med vad som kan misstänkas vara ett farligt ämne. Vi vidtar åtgärder, men vet inte om det är något farligt. Jag har inga uppgifter om några personskador eller liknande. Bombgruppen är framme eller i det närmaste framme, men det är lugnt på platsen. Det har gått lugnt till väga.

Några timmar senare stod det klart att pulvret var ofarligt, vilket meddelades av polis. Bombgruppen lämnade då platsen.

– Vi ska ta reda på exakt vad det är för pulver. Vi har inte gripit någon i dag, men har stora förhoppningar om spårsökning i form av DNA och fingeravtryck och ska göra en noggrann undersökning på försändelsen som är skickad, säger Ulla Brehm, och fortsätter:

– Det är klart att det är allvarligt. Bara för att det inte är farligt betyder det inte att brottet försvann. Det har riktats mot människor som blivit rädda och alla som drabbas av något sådant här uppfattar det som extra allvarligt.

Genomförde kemdykning

Räddningstjänstens stabschef Peter Engström berättar att räddningstjänsten genomförde en så kallad kemdykning i lokalerna.

– Vi genomförde en kemdykning för att sedan analysera ämnet. Det betyder att man gör som en rökdykning, fast man tar på sig dräkter för att skydda sig för ämnet. Det är tre stycken som går in och tar ett prov på ämnet, säger Peter Engström.

Signe Oskarsson, jobbar på SVT Göteborg med programmet "Opinion live”, och är en av de som blev utrymda.

– Jag var där när det hände. Ingen visste så mycket mer än att det kom ett brev med vitt pulver, brevet hade öppnats och vi behövde lämna byggnaden innan man visste vad det var för pulver. Informationen var också att man inte visste hur länge det skulle dröja innan vi kommer in igen. Jag är på väg hem för att arbeta hemifrån. Det är obehagligt, man blir lite skakad, säger Signe Oskarsson.

"Det känns för jävligt"

SVT-Kollegan Belinda Olsson:

– Jag kan bara konstatera att det känns för jävligt eftersom det rör sig om något som är riktat mot en journalist. Det är odemokratiskt.

SVT-kollegan Belinda Olsson om pulverförsändelsen:
Foto: PER WISSING

Ett 20-tal personer som kommit i kontakt med pulvret, som alltså sedan visade sig vara ofarligt,  isolerades och undersöktes.

– Vi som var i närheten av Janne sitter i ett rum och får inte beblanda oss med andra i väntan på provsvaren från sjukhuset, säger en SVT-medarbetare till GT.

Även Sveriges Radio, som har sin redaktion i samma byggnad som SVT, fick utrymma sina lokaler.

GT har utan framgång sökt Janne Josefsson.

– Jag hänvisar till vår informationschef. Det är det enda jag kan göra, säger han till Aftonbladet.

Pannkakspulver från Chicago

Under förra året fick polisen och räddningstjänsten i Västsverige rycka ut till flera larm om misstänkta paket med pulver i.

I november dök paket upp hos polisen och tingsrätten i Borås samt Svenljunga kommunhus. I den utredningen satt en kvinna under några veckor häktad misstänkt för grovt olaga hot. 
I mars 2015 evakuerades även Postnords lokaler i Borås efter att pulver hittats i en försändelse från Chicago. Det visade sig då röra sig om pannkakspulver.