Axel Gordh Humlesjö. Foto: Jan Düsing
Axel Gordh Humlesjö. Foto: Jan Düsing

SVT-journalisten greps på Bokmässan

Publicerad
Uppdaterad
Polisen misstänkte att "Uppdrag gransknings" redaktör Axel Gordh Humlesjö tänkte angripa "Muhammed"-konstnären Lars Vilks.
Därför fördes han bort på Bokmässan i Göteborg.
- Plötsligt kommer civilpoliser med öronsnäckor och skottsäkra västar, och tar mig under armen, säger Axel Gordh Humlesjö till SVT:s Rapport.
Expressen.se har varit i kontakt med SVT-medarbetaren Axel Gordh Humlesjö, som hänvisar till Rapports rapportering om händelsen på bokmässan i Göteborg på fredagen.
Axel Gordh Humlesjö berättar att han fördes till ett rum under mässgolvet – utan att få reda på varför. Poliserna började fråga ut honom om vad han gjorde på mässan. Han berättade att han jobbade som redaktör för "Uppdrag granskning" – men de verkade inte bry sig.
När redaktören hade visat presslegitimation, ackreditering och visitkort – och poliserna hade gjort en bakgrundskontroll blev de vänligare.
– De sa att jag hade varit väldigt nära Lars Vilks, något jag inte ens visste, han skulle väl inte ens dyka upp på mässan hade jag läst, säger Axel Gordh Humlesjö till Rapport.
Poliserna hävdade att han hade uppträtt misstänkt, men släppte honom efter sju–åtta minuter – utan ursäkt.
– Nu känns det okej, men det var en obehaglig upplevelse. Poliserna var onödigt bryska och på mässgolvet började det spridas rykten, det är ju en koncentration av journalister där, säger Axel Gordh Humlesjö.

Kan göra en anmälan

Säpo säger till Expressen.se att man inte har varit inblandad i händelsen, och hänvisar till polisen i Västra Götaland.
Thomas Fuxborg, presstalesman för polismyndigheten i Västra Götaland, menar att både livvakter och poliser är väldigt försiktiga på grund av den senaste tidens uppståndelse kring Lars Vilks.
– Jag har inte pratat med poliserna men jag är helt övertygad om att en professionell polis förklarar varför man gör som man gör. Om journalisten tycker att polisen har betett sig bryskt mot honom kan han göra en anmälan, säger Thomas Fuxborg till SVT:s Rapport.
Lars Vilks har blivit mycket uppmärksammad för sin teckning av Muhammed som rondellhund, och har hotats till livet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER