Ifrågasatta chefen Ylva M Andersson tvingas bort från sin tjänst. Foto: Henrik JanssonIfrågasatta chefen Ylva M Andersson tvingas bort från sin tjänst. Foto: Henrik Jansson
Ifrågasatta chefen Ylva M Andersson tvingas bort från sin tjänst. Foto: Henrik Jansson
Även Mette Friberg får lämna sin tjänst. Foto: Lisa IrvallÄven Mette Friberg får lämna sin tjänst. Foto: Lisa Irvall
Även Mette Friberg får lämna sin tjänst. Foto: Lisa Irvall
Janne Josefsson, programledare på SVT, är en av de som backat upp Mette Friberg. Foto: Robin AronJanne Josefsson, programledare på SVT, är en av de som backat upp Mette Friberg. Foto: Robin Aron
Janne Josefsson, programledare på SVT, är en av de som backat upp Mette Friberg. Foto: Robin Aron
Belinda Olsson, också hon välkänd programledare i SVT, har också uttalat sig tidigare om krisen: "Mitt förtroende är väldigt lågt just nu för Ylva M Andersson." Foto: Per WissingBelinda Olsson, också hon välkänd programledare i SVT, har också uttalat sig tidigare om krisen: "Mitt förtroende är väldigt lågt just nu för Ylva M Andersson." Foto: Per Wissing
Belinda Olsson, också hon välkänd programledare i SVT, har också uttalat sig tidigare om krisen: "Mitt förtroende är väldigt lågt just nu för Ylva M Andersson." Foto: Per Wissing

SVT-cheferna tvingas bort efter schismen

Publicerad

SVT-cheferna Ylva M Andersson och Mette Friberg tvingas bort från sina tjänster, vilket Göteborgs-Posten var först med att avslöja. Det meddelades på ett stormöte i Kanalhuset under fredagen.

På mötet krävde Janne Josefsson att Friberg skulle tas tillbaka, men kravet vann inget gehör.

– Man har misslyckats från ledningens sida. Jag tycker personligen att det är en stor förlust att Mette försvinner från samhällsredaktionen, säger Josefsson.

Det stormar på SVT.

För några veckor sedan föreslog kanalens ortschef i Göteborg, Ylva M Andersson, att Mette Friberg, som är chef för samhällsdivisionen inte längre ska vara ansvarig för "Uppdrag granskning."

Mette Friberg har varit sjukskriven sedan Ylva Anderssons utspel, vilket lett till ett infekterat bråk på tv-kanalen.

Flera krismöten

SVT har anordnat flera krismöten för att lösa konflikten mellan de båda cheferna, där flera tunga SVT-profiler offentligt har tagit ställning.

– Det här är en djup förtroendekris. Det måste till en lösning här nu och det måste ske snabbt. Jag kan inte se något annat än att Mette Friberg måste tillbaka på något sätt. Det här är en allvarlig situation. Men det är ju inte jag som tillsätter eller avsätter chefer, sa SVT-profilen Janne Josefsson inför ett krismöte i början av veckan.

Belinda Olsson, också hon välkänd programledare i SVT, delade den åsikten.

– Mitt förtroende är väldigt lågt just nu för Ylva M Andersson, baserat på hur hon hanterat den här konflikten och försökt detaljstyra våra program, sa hon.

Nils Hanson, projektledare för Uppdrag granskning, kallade förslaget att ersätta Mette Friberg för "huvudlöst."

– Jag tyckte då att förslaget inte var acceptabelt på något sätt, och det står jag fast vid, säger Hanson till GT i dag.

Sa nej till medlarnas bud

Men SVT:s ansträngningar till trots gick det inte att få Andersson och Friberg att gräva ned stridsyxan.

– Ylva och Mette fick ett förslag att komma tillbaka till sina tjänster, och få hjälp av en erfaren konflikhanterare för att lösa sina motsättningar. Men det förslaget förkastade de, säger Hanna Nyberg, ordförande för SJF sektionen Väst.

Andreas Bedinger, tillförordnad divisionschef, var den som la fram förslaget.

– Det innebar bland annat att Ylva och Mette inte skulle rapportera till varandra under en period, att de skulle gå med på att prata med varandra om deras arbetsrelation, och att SVT skulle sätta in experter på att lösa konflikter. Men det fanns inte acceptans för det förslaget, säger Bedinger.

– Det låter ju inte som några orimliga krav. Kan SVT ha fortsatt förtroende för två höga chefer som inte verkar vilja lösa sina meningsskiljaktigheter?

– Jag vill inte kommentera det. Det skulle tvinga mig att gå in på vad som sades under mötet och av vem, säger Andreas Bedinger.

Båda cheferna får lämna

Lösningen, som presenterades under ett stormöte på SVT i dag, blev i stället att både Ylva M Andersson och Mette Friberg får lämna sina tjänster och tilldelas andra arbetsuppgifter till efter sommaren.

SVT:s ledning föreslår att programdirektören Robert Olsson ska få i uppdrag att leda allmän-tv-verksamheten i Göteborg till efter sommaren. Ragnhild Vestman Fjällhed går då in som biträdande allmän-tv-chef, för att bistå Olsson.

– Det är bra personer som steppar in. Sen får berörda parter, men framför allt ledning, fundera på hur det kunde gå så här långt. Vi i huset tar vårt ansvar så länge och jobbar på, säger Belinda Olsson.

Hanna Nyberg är också nöjd med valet av Olsson och Fjällhed.

– Våra förbundsmedlemmar är anställda för att göra tv, och för att kunna göra det behöver de en ortschef och en programchef. Det här är det bästa som kunde hända i dag. Alla är inte jättenöjda med den lösningen – alla här tycker inte samma sak i frågan – men jag hoppas att de kan diskutera det på ett konstruktivt sätt, säger Hanna Nyberg.

Nils Hansson är inte orolig för att konflikten mellan Ylva Andersson och Mette Friberg ska sprida sig till personalen och skapa två läger, som stöder endera chefen.

– Nej. Alla här är så besjälade av att fullgöra det journalistiska uppdraget. Vi är bara inställda på att göra riktigt bra program, säger Hansson.

I en mejlkommentar till GT säger Ylva Andersson:

– Jag är bedrövad och ledsen över att vi hamnat i den här situationen. Jag har gjort det som står i min makt för att hitta konstruktiva lösningar. När det inte har lyckats är det bra att chefer över mig tar ansvar och pekar ut en riktning framåt.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER