Svinrik ägare glömde sin lyxbåt i Strömstad

Här är lyxbåten som låg övergiven i hamnen.
Foto: Polisens båtsamverkan
Robert Klouda, hamnchef, visar var nyckeln hängt på båten.
Foto: Polisens båtsamverkan
Foto: Polisens båtsamverkan

I minst två år har den mystiska lyxbåten, värd upp till 700 000 kronor, legat orörd vid en brygga i Strömstad. Den är inte anmäld stulen och ingen ägare har gjort sig till känna – tills nu.

Efter flera efterlysningar lyckades polisen i veckan spåra en förmögen norsk ägare.

– Det visade sig att han hade glömt bort båten. Och det är väl klart att man måste vara ofantligt rik för att kunna glömma bort en båt i den här prisklassen, säger polisinspektören Tomas Andersson till GT.

Det var i måndags som polisens båtsamverkan uppmärksammade den mystiska lyxbåten i Strömstad på sin Facebooksida.

Då hade motorbåten, av märket Rinker Fiesta Vee 342, legat vid en brygga i Strömstad i minst två år. Något som har förbryllat både arbetarna i hamnen och polisen.

– Det är oerhört ovanligt och även mycket konstigt. Den har legat mitt i Strömstads hamn, nästan mitt emot polishuset, säger polisinspektören Tomas Andersson.

Polisen fick fram ägaren

Handlingarna ombord är daterade till 2008 och båten har aldrig anmälts stulen. Det enda spåret polisen hade att gå efter var att mycket av materialet ombord tydde på att båten var norsk, bland annat flera tidningar och en dagbok.

Sedan efterlysningen på Facebook har båten uppmärksammats av bland annat norska NRK. Och på onsdagen meddelade polisen att de har nått ett genombrott i utredningen.

Nycklarna låg framme

Båten, som kostar mellan 500 000 och 700 000 kronor, har enligt polisen helt enkelt tappats bort av ägaren.

– Det visade sig att han hade glömt bort båten. Och det är väl klart att man måste vara ofantligt rik för att kunna glömma bort en båt i den här prisklassen, säger polisinspektören Tomas Andersson.

Polisens utredning visar att båten importerades från USA år 2006. Från 2007 till 2011 har den stått i en båthall och 2012 bestämde sig ägaren för att sälja båten. Den lades i hamnen i Strömstad med nycklarna fullt synliga i ett snöre.

– Men båten såldes aldrig. Ägaren har dock hela tiden trott att den såldes. Det visar sig att han har en mängd olika företag och någonstans i detta har båten glömts bort, säger Tomas Andersson.

Hur reagerade han på ert besked? 

– Han blev väldigt förvånad. Han har ju trott att båten har varit såld. Men det här visar ju att man har olika förutsättningar när det gäller ekonomi. Det här är ingen vanlig båt, det är en oerhört fin båt. Det är inte alla som kan glömma bort en sådan, säger Andersson, och fortsätter:

– Nycklarna har ju funnits på båten så vem som helst hade kunnat gå dit och köra i väg.

Nu måste ägaren ansvara för att transportera bort båten från hamnplatsen. Han har dessutom tvingats betala hamnavgift för de två senaste åren. En kostnad som han, av allt att döma, har råd med.

"Vilken historia!"

Polisens inlägg på Facebook:

"Mysteriumet med båten i Strömstad är löst och vilken historia!!

2006 importerades båten Rinker Vee 342 från Usa.

Mellan 2006-2011 stod den i en hall i Strömstad. 2012 sjösattes den och låg sedan kvar tills mars 2014. Båten har alltså inte varit stulen. Ägaren trodde först att båten var såld!! Ägaren har mycket företag och någonstans i detta så "glömdes" båten värd ca 500-700000 kr bort. Nu får ägaren ombesörja så den tas om hand samt att hamnen får in för några års hyra av båtplatsen.

Lyckligt slut om än lite märkligt".