Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svidande kritiken mot fyllemejlen: "Dyngrak"

GT:s avslöjande av den höge tjänstemannens suparmejl till kontaktpersonen för en av kommunens verkliga storleverantörer för nu Fastighetsdirektören Martin Öbo att ta initiativ till en granskning.
Foto: / JULIA SJÖBERG
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

Fastighetskontoret i Göteborg ska granska de vänskapliga kontakterna mellan en hög tjänsteman och den säljansvarige på en av kommunens verkliga storleverantörer.

I förra veckan avslöjade GT vänskapliga mejl där tjänstemannen bland annat tackar ja till en "traditionsenlig sommaravslutning" med öl, shuffleboard och middag på Hard Rock Café med orden: "I vanlig ordning ... dyngrak 18 .... jag lägger av vid lunch!".

Samtidigt ska även tjänstemannens kontakter med ytterligare en leverantör granskas.

– Det är bra att det blir genomgånget, säger tjänstemannen själv.

Det var i förra veckan som GT kunde avslöja de vänskapliga kontakterna mellan den ekonomiskt ansvarige, högt uppsatte tjänstemannen på Fastighetskontoret och en säljansvarig hos en av kommunens största leverantörer.

I mejl bjöds tjänstemannen in till julfest där öl utlovades vara basen för arrangemanget, ett vip-arrangemang med fotboll och en "traditionsenlig sommaravslutning" på Hard Rock Café.

"Öl blir basen för kvällen", förklarade säljaren i sin inbjudan till tjänstemannen om att ha julfest tillsammans.

I ett meddelande till de anställda skriver nu Fastighetsdirektören Martin Öbo och biträdande fastighetsdirektören Christina Eide att beteende från den höge tjänstemannen har varit både olämpligt och oacceptabelt:

Ett av de vänskapliga mejlen mellan tjänstemannen och storleverantören som GT kunde avslöja i förra veckan.
Foto: GT

Ytterligare kontakter ska granskas

"Vi ser mycket allvarligt på de ordval som gjorts i ett par av mejlen. Det är olämpligt och oacceptabelt. Här vidtar nu ledningen åtgärder.

Det finns anledning om att påminna om att vi är återhållsamma med socialt umgänge med externa aktörer." 

LÄS MER: "Blir lite barnsligt i mejlen i bland"


– Vi vill göra en extern granskning för att titta bredare på kontakterna mellan vår medarbetare och kanske även någon ytterligare leverantör för att säkerställa att det inte finns några oegentligheter, att det inte finns något gynnande av någon, säger fastighetsdirektören Martin Öbo.

GT kan visa att tjänstemannen i sin roll attesterat, godkänt, fakturor från storleverantören för stora belopp och har även varit Fastighetskontorets representant då större inköp gjorts. På samma sätt har storleverantörens säljare, som också är den som bjudit ut tjänstemannen på krog och vip-besök, varit storleverantörens kontaktperson gentemot kommunen.

LÄS MER: Angereds stadsdelsdirektör kritiseras i jävgranskning


Fler krogbesök än tidigare känt

I förra veckan uppgav Martin Öbo att han hade informerats om en (1) "after work" där tjänstemannen och säljaren träffats. 

Enligt Martin Öbo visar Fastighetskontorets egen första granskning internt nu att tjänstemannen och säljaren kommit att bli bekanta med varandra sedan tio år tillbaka.

– Man har träffats vid ett antal tillfällen, säger Öbo.

Enligt honom har inte den första egna granskningen visat på några ekonomiska oegentligheter eller att leverantören gynnats. Men han beskriver förvaltningens åtgärdspaket nu, där den externa granskningen ingår, som "en kraftfull markering":

– En kraftfull markering om att det inte är ok, även om det bara stannar vid den här mejlkorrespondensen så är det olämpligt, det är inte ok att uttrycka sig så, säger Martin Öbo.

"Blir lite barnsligt i bland i mejlen"

GT har varit i kontakt med tjänstemannen som arbetar kvar som vanligt.

– Det är bra att det blir genomgånget, säger han.

I ett mejl uppger tjänstemannen att han inte informerat någon i förvaltningen om de vänskapliga kontakterna i samband med stora inköp, då han aldrig betraktat det som jäv.

Tidigare har han uppgett att han själv betalat för allt under krog och restaurangbesöken. Vip-besöket med fotboll har han sagt att han tackade nej till efter att han först per mejl tackat ja.

Om mejlkonversationen där tjänstemannen skriver till storleverantörens säljare att de ska vara dyngraka redan klockan 18 inför vad som beskrivs som en "traditionell sommaravslutning", har tjänstemannen tidigare sagt:

– Det kanske blir lite barnsligt i bland i mejlen.