Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svettig folkfest på Andra Långdagen

GÖTEBORG. Heldagsfest med sambatrummor, klotgrillar och god öl.

Det varma vädret lockade tusentals besökare till Andra Långgatan.

– Jag har dansat så jag är alldeles svettig, berättar Marcus Älverbrandt, 20.

På lördagen hölls gatufesten Andra Långdagen för åttonde året i rad. Kalaset brukar benämnas Sveriges största block party.

Det varma vädret, bortsett från en svalkande eftermiddagsskur, lockade många att delta. 12 000 personer hade tackat ja till evenemanget på Facebook. Men i verkligheten var antalet besökare betydligt fler. Från Järntorget till Masthuggstorget myllrade människorna likt myror.

Stämningen var spontan och uppsluppen. Soffor och skivspelare bars ut ur lägenheterna. Trasmattor rullades ut på asfalten. Ölen dracks ur plastglas och musiken dundrade.

Marcus Älverbrandt, 20, från Kinna, besökte Andra Långdagen för första gången. Han hade höga förväntningar men blev inte besviken.

– Jag har dansat mig svettig, druckit öl, ätit falafel och lyssnat på ett band. En helt fantastisk dag.

Marcus kom till Andra Långgatan vid lunchtid. Klockan åtta på kvällen var han fortfarande kvar, dansandes i ett gathörn.

– Stämningen är underbar. Alla människor är härliga och superglada.

Restauranger, barer, besökare och boende på gatan skapar tillsammans Andra Långdagen. Marcus Älverbrandt gillar att kalaset anordnas utan en stor organisation inblandad.

– Kul när människor tar egna initiativ. Bra att ingen annan pekar på vad vi ska göra, menar han.

Förra årets drabbades Andra Långdagen av en rejäl baksmälla i form av ett sopberg. Gatan var täckt av ölflaskor, tomburkar och annat skräp. Det fanns ingen strategi för städning och sopskandalen fick många Göteborgare att se rött.

Tidigare år har Göteborgs kommun inte velat hjälpa till. Men inför årets fest har man tänkt om och ställt upp 90 soptunnor utmed gatan. Om det hjälper eller om förra årets skandal upprepas återstod i går kväll att se.

Henrik Jansson
henrik.jansson@gt.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!