Det är en riktig sillfest i Marstrand i helgen. För femte året i rad arrangeras Sillens helg där fiskälskare från hela Västsverige vallfärdar för att hitta Sveriges bästa sill.
Nu är den också utsedd. Av 27 olika sorter stod Lysekils med smak av Bohuslän som vinnare.
– Det känns helt fantastiskt kul. Det var en tuff tävling, men juryn var helt enig, säger arrangören Janeman Segerström, 59.
Därför vann Lysekils
Varför behövs det en matjessilltävling?
– För att det säljs 3,5 miljoner burkar matjessill under midsommarveckan. Därför är det kul att nu få svaret vilken som är godast.
Juryn bestod av stjärnkrögarna Lars Ahlström och Ida Bauhn från Fiskekrogen, Ulf Wagner från Sjömagasinet, Rikard Waje från Brasseri Lipp, Alexander Jonsson från Grand hotel Marstrand och Johan Gustafsson från Johans krog Marstrand.
Lars Ahlström som driver Fiskekrogen i Göteborg förklarar varför Lyskils matjessill vann.
– Det var helheten. Konsistensen, utseendet och sältan i fisken – allt var riktigt bra. Sillinläggningar är en svår procedur, men den kändes som en käftsmäll, säger Lars Ahlström.
Så serverar du sillen
Matjessillen testades av juryn helt utan tillbehör.
– Det känns ärligast så. Det är viktigt att andra smaker inte tar över när man testar, säger Lars Ahlström.
Trots det har han klart för sig hur en god matjessill ska serveras: Med gräddfil, rödbetor, rödlök, färsk gräslök och färsk potatis på ett knäckebröd.
– Glöm inte brynt smör. Det ger det ultimata stinget, säger Lars Ahlström.
Vad ska man dricka till?
– En kall öl och en snaps. Då är livet toppklass och man har det riktigt bra.