Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges mest kända tidning kan återuppstå

Foto: Jan Wiriden
Torgny Segerstedt (chefredaktör 1917-45) skänkte GHT världsrykte genom sin envisa kamp mot nazismen och dess företrädare.
Foto: Okänd -
Första numret av omstartade GHT utkom (efter möda och visst besvär) den 1 oktober 1984. Priset var en krona.
Foto: Jan Wiriden
Bjuder ut beviset. Johnny Stamming (chefredaktör 1984-85) är innehavare av GHT:s utgivningsbevis. Nu bjuder han ut det till försäljning.
Foto: Jan Wiriden

GÖTEBORG. Den är en av Sveriges genom tiderna mest kända tidningar.

Nu kan Göteborgs Handels- & Sjöfartstidning (GHT) få ny ägare.

GHT hade sin publicistiska storhetstid under andra världskriget. Tidningen leddes då av Torgny Segerstedt. Hans kritik av Nazityskland och dess ledare vann världsrykte.

Efter andra världskrigets slut och Torgny Segerstedts död gick det utför med den anrika tidningen, som startades redan 1832. Upplagan sjönk och undergången var ett faktum en septemberdag 1973 när det sista numret utkom, efter 141 och ett halvt års obruten utgivning.

Elva år senare fick GHT en andra chans som daglig tidning. Med ny redaktion i nytt tidningshus gjordes hösten 1984 ett försök att utmana Arbetet om andraplatsen bakom bjässen GP i Göteborg.

Det höll i fyra och en halv månad. Den 14 februari 1985 begärdes GHT i konkurs. Dagen därpå utkom det sista numret. Äventyret var över.

Utgivningsbeviset finns kvar

Men utgivningsbeviset finns kvar. Ägare är den senaste av GHT:s chefredaktörer. På Facebook skriver Johnny Stamming:

"Jag ha bestämt mig för att sälja mitt aktiebolag och därför riggat om det.

Det är ett 100 000-kronorsbolag och kostar alltså 100 000 kronor eftersom aktiekapitalet är intakt.

Som en kuriosa: I bolaget finns också utgivningsbevis för Göteborgs Handels- & Sjöfartstidning."

– För min del blir det ett nollsummespel. Jag tjänar inga pengar på det här, jag har helt enkelt slutat jobba och vill bli av med bolaget, säger Johnny Stamming.

När det gäller själva utgivningsbeviset gäller det för Johnny Stamming att hitta rätt person som köpare.

– Det måste vara någon som stämmer överens med tidningens gamla traditioner, säger han.


Rättelse: I en tidigare version av artikeln framstod det som att utgivningsbeviset till tidningen var till salu för 100 000 kronor. Det är aktiebolaget med ett kapital på 100 000 kronor som är till salu för samma pris.