Det är finska Sisuradion på Sveriges Radio, som utsett Sveriges bästa eluppvärmda bastu tillsammans med en rad bastuexperter, bland andra Arja Saijonmaa som skrivit boken "Sauna". Dyröbastun är ett givet vinnarval enligt Bertil Gyllander från Dyröns Samhällsförening.
- Den ligger ju på ett så fint ställe, och är tillgänglig för alla dygnet runt. Det är bara att boka en tid i affären, säger Bertil Gyllander som varit med och byggt bastun.
På Dyrös södra udde, bara tio meter från havet, ligger den. En grå stuga med tillhörande terass och brygga för varma och kalla bad året runt.
Stressade själar
Bastun rymmer runt tio personer, eller kanske några fler om man gillar att mysa lite extra. De två stora fönstren inne i bastun ger utsikt över hav och klippor, och över närbelägna Marstrand.
Och GT kan instämma med juryns val. Bättre än så här kan det knappast bli i en bastu. Närheten till havet, en vidunderlig utsikt och ett avskilt läge ger harmoni och lugn till stressade själar. Betyget blir avgjort fem getingar.
Trots att det inte finns toalett och varmdusch är vi helnöjda. Den underbara naturen och lite äventyrliga läget längst ut på klipporna ger full kompensation.
- En läkare uppe på ön tyckte att vi skulle ha en bastu, sedan växte idén och till slut blev den byggd, säger Bertil Gyllander.
Den halvfärdiga betongbryggan ner mot havet är den fjärde bryggan som byggs utanför bastun. Vädrets makter tog Dyröbastuns första träbrygga för två år sedan. Därefter tog stormen "Gudrun" den andra träbryggan som byggdes upp. Förra året förstörde stormen "Per" även den nya stålbryggan. Men med betongen som ligger nu, hoppas Bertil att bryggan kan hålla sig kvar oavsett vädrets påhitt.
- Jag och min dotter var ute och bastade när stormen "Per" var här och vågorna rullade och slog rätt mot huset. När vi skulle ut från bastun gällde det att rusa ut rätt mellan två vågor. Det var häftigt, riktigt häftigt.
"Oerhört utsatt"
- Det är ett sånt oerhört utsatt läge här. När sydvästvinden ligger på och vattnet stiger slår vågorna rakt över bryggan.
Dyröbastun byggdes av ett gäng dyröbor för fyra år sedan. EU och privata sponsorer sköt till med pengar och bastun kostade till slut omkring en halv miljon kronor.