Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges bästa sprit- krog finns i Göteborg

Steffo Törnquist sitter som ordförande i kommittén som utsett The Barn som "Årets Spritkrog". I motiveringen till att ge priset till The Barn skriver han "En seriös krog som dessutom tillåter sig att leka med det snart hundra år gamla amerikanska spritförbudet har vunnit Spritakademiens hjärta.”
Foto: Olle Sporrong
Linus Johansson, Maher Salhi, Alfred Karlsson, Marcus Martinsson som driver The Barn prisas nu för sitt svenskamerikanska spritkoncept.
Foto: PRIVAT

Tre bönder från Vara har satt Göteborg som nummer ett på spritkartan.

Nu prisas restaurangen The Barn som "Årets spritkrog" av organisationen Spritakademin där TV4-profilen och finsmakaren Steffo Törnquist sitter som ordförande.

– Vi är ju lite bönder och vill bryta trenden kring att bara dricka snaps vid jul- och midsommar, säger Alfred Karlsson, delägare i The Barn.

I Göteborg är restaurangen The Barn kanske mest känd för sina hamburgare som serveras i en miljö som påminner om en ladugård.

Nu prisas restaurangen på Kyrkgatan även för sin sprit då krogen blivit utsedd till "Årets Spritkrog" av organisationen Spritakademin.

– Det är naturligtvis jättekul. Vårt koncept är att ta Amerika till Svea och vi rekommenderar bourbon, som är typsikt amerikanskt, och svensk snaps, i både våra drinkar och till våra rätter, säger Alfred Karlsson.

Kom som en överraskning

Beskedet om att restaurangen blivit utsedd till "Årets Spritkrog" kom som en överraskning.

– Vi hade ingen aning om detta, men det verkar som att de har haft sina spanare utsända och tipsat den här kommittén om oss, säger Alfred Karlsson, som driver restaurangen tillsammans med Marcus Martinsson, Linus Johansson, Maher Salhi.

– Tre av oss är från Varaslätten från början. Därför vi kom på ladagrejen och konceptet med spriten. Vi är ju lite bönder av oss och vi vill bryta trenden kring att bara dricka snaps vid jul- och midsommar. Snaps passar bra till fler rätter än den maten, säger Alfred Karlsson.

Prisades i Stockholm

I måndagskväll var han och hans kolleger uppe i Stockholm och mottog priset av Steffo Törnquist, som sitter som ordföranden i Spritakademin, som för andra året i rad utser Sveriges bästa spritkrog.

– Han var trevlig, men vill han komma och äta hos oss så får han boka tid en månad i förväg som alla andra, skämtar Alfred Karlsson.

"Årets spritkrog"

”Årets Spritkrog" delas ut av Spritakademin som enligt egen utsago värnar om den svenska spritkulturen. I styrelsen sitter bland andra profiler som Steffo Törnquist, Stefano Catenacci, Ernst Billgren och Louise Hoffsten.

Steffo Törnquist motivering till utnämningen

En seriös krog som tillåter sig att leka! ”En krog som häller O.P Anderson i sin Old Fashioned blir naturligtvis synad, och när Spritakademien synade The Barn blev den glatt överraskad. Här en krog som är uppenbart inspirerad av tiden då den gamla släktingen drog till Amerika för att bli kock. Både mat och dryck är kombinationer av vad Sverige och USA kan erbjuda. Alla seriösa krogar som tillåter sig att leka är värda respekt, en seriös krog som dessutom tillåter sig att leka med det snart hundra år gamla amerikanska spritförbudet har vunnit Spritakademiens hjärta.” / Steffo Törnquist