”Sveriges bästa polis” bjöd rånaren på hembakta bullar

I en artikelserie i GT berättar den pensionerade kriminalkommissarien Thord Haraldsson, 66, om fallen han aldrig glömmer. Intervjun är gjord i Nossebro, där han och hustrun Margareta driver ett kafé som Thords mormor grundade på 1920-talet.
Foto: Lovisa Waldeck
Thord Haraldsson vid en av alla de platser han besökt i Västsverige i samband med en mordutredning.
Foto: ANDERS YLANDER
År 2011 hittades två äldre personer mördade på sin gård i Långared utanför Alingsås. Det var Thord Haraldsson som inledningsvis ledde utredningen.
Foto: ANDERS YLANDER

NOSSEBRO. Under 46 års tid har Thord Haraldsson, 66, medverkat i över 200 utredningar om dödligt våld och han har beskrivits av chefsåklagare Mats Eriksson som "Sveriges bästa polis".

Nu berättar den pensionerade kriminalkommissarien i en artikelserie i GT om fallen han aldrig glömmer.

I dag: Ett liv med mord.

– Ibland kan man fundera på vart vi är på väg, säger Thord Haraldsson.

På bordet i vardagsrummet dukar Thord Haraldsson upp lussekatter och tre olika sorters kakor som han varit och hämtat i kaféet på nedervåningen i huset i Nossebro i Essunga kommun.

Det var hans mormor som grundade "Elins bageri & konditori" år 1928 och det har gått i arv i familjen. Först till Thords föräldrar, sedan tog han och hustrun Margareta över det i början på 90-talet.

Det är här, bland bullar och bröd, han funnit ro när vardagen i övrigt bestått av ond bråd död.

– För ett tag sedan räknade jag i huvudet och det är minst 200 ärenden med dödligt våld som jag varit inblandad i. Men det är nog fler. Fast alla är inte mord, en del är olyckor, och då har jag räknat med alla de fall som jag var engagerad i på ett eller annat sätt, säger Thord Haraldsson.

Dubbelmordet vid en lekplats i Frölunda, där två bröder på 16 och 20 år sköts ihjäl, var en av mordutredningarna som Thord Haraldsson ledde. Ingen har ställts inför rätta för dådet.
Foto: ANDERS YLANDER
Under de sista åren i yrkeslivet ägnade Thord Haraldsson mycket tid åt gängstriderna i Frölunda och Tynnered. Här inspekterar han en plats där ett eventuellt flyktfordon hittades efter dubbelmordet i Frölunda för två år sedan.
Foto: ANDERS YLANDER

Hyllas av Säpo-chefen Klas Friberg

När han pensionerades i somras hyllades han såväl av kollegerna runtom i Västsverige som av Säpo-chefen Klas Friberg – och chefsåklagaren i Göteborg, Mats Eriksson, tycker att Thord Haraldsson är bättre än alla andra.

– Thord är Sveriges bästa polis. Det sa jag till honom när han avtackades. Han var fantastiskt duktig, vände på alla stenar och hade en förmåga att se saker som andra inte såg. Det är en ära att ha fått jobba med Thord. Han gav sig aldrig, säger åklagaren.

Säpo-chefen Klas Friberg har beskrivit Thord Haraldsson som "en klassisk kriminalkommissarie" i en intervju med Göteborgs-Posten.
Foto: MARTINA HUBER

På frågan vad det som är det allra viktigaste i en mordutredning svarar Thord Haraldsson snabbt:

– Att man gör skillnad på brott och person. Det är min käpphäst i jobbet. Man ska aldrig jobba för att sätta dit någon, utan man ska jobba objektivt. Och det har jag inte haft några problem med under min tid som polis.

Vad har du fått för relation med de misstänkta och senare dömda mördarna?

– När man var förhörsledare fick man ofta en relation. Så är det. Ibland var de väldigt stormiga, men jag får säga att jag har haft bra relationer med de flesta. Det gäller att vara ärlig och inte lova något som du inte kan hålla, och inte försöka få fram en berättelse eller ett erkännande. Det är viktigt att de berättar med egna ord.


LÄS MER: Misstänkte mördarens blodspår ledde till McDonald's


Bankrånare ville ha polisen på cv:t

Det är speciellt en person som fastnat i Thord Haraldssons minne. En bankrånare som efter avtjänat straff skulle ut i arbetslivet – och då vände sig till mannen som satte dit honom.

Bankrånaren ville ha kriminalkommissarien som referens på sitt cv.

– Jag hade väl mina idéer om att det kanske inte var så lämpligt ... men jag hade bra kontakt med honom när han satt inne. Jag kommer inte ihåg hur det blev, men det är möjligt att jag stod med på cv:t.

Det finns också en historia om att du bjudit en kriminell på hembakta bullar.

– Det var efter värdetransportrånet i Grebbestad (år 2003, reds. anm). Det var en kille som vi var ute och vallade och vi tog med bullar ut i skogen. Jag var här i bageriet och hämtade dem. Han hade redan erkänt.

Rättegången efter värdetransportrånet i Grebbestad i april år 2003 var välbevakad. Thord Haraldsson bjöd en gång en av rånarna på bullar från familjens kafé.
Foto: BOBBO LAUHAGE/KAMERAREPORTAGE
Thord Haraldsson i samband med en mordutredning sedan en kvinna skjutits ihjäl i Sävedalen utanför Göteborg vintern 2010.
Foto: JAN WIRIDEN

Så om man erkänner får man en bulle?

– Det var ett sådant ärende där det var mycket kaffe. Vi plockade in ett stort gäng som blev dömda. När den här killen började berätta så var hans del i det hela bara liten, men efter några månader var han en av rånarna. Det kom undan för undan och varje gång sa han: "Jag ska ha lite kaffe först, så ska vi köra sen". Så var det kaffe och så kom det lite till.


LÄS MER: Kriminalkommissarien driver kafé i hembygden


Äldre par slogs ihjäl i Långared

I de fall när någon inte erkänner trots att allt pekar på att personen är skyldig, är inte det frustrerande som polis?

– Nej, jag blir inte det, utan så är spelet. Och det är inte bara den misstänkte. Det är advokater och åklagare och många som är med i spelet.

Blir du personligt berörd av mordfall?

– Det tror jag egentligen inte att jag blir. Vi hade ett dubbelmord i Långared som ligger bara några mil härifrån, med ett äldre par som blev brutalt ihjälslagna på sin lantgård mitt ute på landsbygden. Det var skötsamma, frireligiösa äldre människor och det är klart att det berör en, men inte så att jag har ont av det när jag är på plats. Det är ett jobb vi har att sköta. Känslorna får du lämna åt sidan, annars gör du inget bra jobb.

I oktober 2011 blev ett äldre par mördade på sin gård i Långared norr om Alingsås. Två polska medborgare dömdes till långa fängelsestraff för mordet på kvinnan, men friades för mordet på mannen.
Foto: JAN WIRIDEN

När man sett så mycket elände som du gjort, tappar man aldrig hoppet om mänskligheten?

– Ibland kan man fundera på vart vi är på väg, men hoppet får man inte tappa. Men visst är det knepigt i dag. Om vi går tillbaka 20–30 år så var det en hederskodex att man pratade vid dödligt våld. Kanske inte den misstänkte, men vittnen och anhöriga och andra berättade vad de visste och det var inget de behövde lida för. Men så är det inte i dag och det är ett stort problem. Det är en tystnadskultur som råder och den behöver vi råda bot på.

Det råder en stor trygghetsdebatt i Sverige. Hur ska man göra för att komma till rätta med de grova våldsbrott som sker?

– Det här är ingen enkel lösning. De här skjutningarna får man ta precis som vilka andra ärenden som helst. Man måste jobba så länge som det finns något att jobba med och inte ge upp. En del tycker väl att så länge de håller det inom gängen är det okej, men så kan man inte se på det. I Göteborg har vi haft restaurangmorden på Vår krog och bar, flickan som sprängdes i Torslanda (fyraåriga Luna), åttaårige Yuusef som sprängdes i Biskopsgården och en del andra felskjutningar. Så det är många oskyldiga som är berörda.

Morden på Vår krog och bar, där två personer mördades är ett av de brutala våldsdåd som skakat Göteborg de senaste åren. Just det fallet var Thord Haraldsson inte med och utredde.
Foto: Polisen
De fem huvudmännen dömdes till långa fängelsestraff för morden på Vår krog och bar.
Foto: HENRIK JANSSON

Thord Haraldsson kavlar tunnbröd

Det har gått några månader sedan Thord Haraldsson slutade arbeta, men fortfarande har han inte släppt det helt. Ett av hans sista mordfall – en man hittades dödad och bränd i ett dike i Hjällbo utanför Göteborg – är just nu uppe i rätten och den tidigare kriminalkommissarien håller kontakten med åklagaren under förhandlingens gång.

Och i hemmet har han både tavlor och annat som påminner honom om några av alla de utredningar han varit en del av.

– Det är klart jag saknar mina arbetskamrater och att det är en omställning från att ha varit polis i 46 år till att inte vara det. Men det känns jättebra, säger Thord Haraldsson.

Vad gör du nu då?

– Jag har stuga och båten och semester kan man åka på rätt så mycket. Det har vi passat på och gjort. Och så hjälper jag till lite i bageriet och kör ut bröd ett par dagar i veckan. Och nu till jul får jag hjälpa till att baka lite.

Thord Haraldsson gillar en klassisk kanelbulle.
Foto: Privat

Är du bra på att baka?

– Nej, jag är inte alls bra på att baka. Jag är uppvuxen i bageriet och har aldrig behövt baka. Jag får skrapa plåt och kavla tunnbröd och sådant.

Thord Haraldssons favoriter i bageriet

1) Klassisk kanelbulle

"Jag gillar mycket, men om jag ska välja till kaffet blir det en kanelbulle."

2) Mockatårta

"Vår specialitet är mockatårtan från Nossebro. Den har vi tagit över från ett annat konditori som lade ner i Nossebro. Den är känd vida omkring och vi levererar den med tåg och bussar till olika ställen. Vad som är speciellt med den? Den är väl söt, haha. Nej, jag vet inte riktigt."

3) Tunnbröd och tekakor

"En annan specialitet vi har är tunnbröd som vi säljer i mängder, framför allt till jul. Och så tekakor."