Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges äldste man Eric har somnat in

Eric Andersson tillsammans med sonen Stellan Eriksson och barnbarnen Emil och Viktor när han fyllde 108.

Sveriges äldste man är död. Eric Andersson från Hunnestad fyllde 109 år i oktober. I måndags avled han i sitt hem på äldreboendet i Varberg.

Han avslutade med att äta sig mätt och ta sig en whisky.

– Det måste ha varit det optimala sättet att segla i väg på, säger sonen Stellan Eriksson till GT.

Eric "Hansingen" Andersson, Sveriges äldste man, fyllde 109 år 27 oktober. Då firades han med tårta med familjen och en representant från kommunen, skriver Hallands Nyheter.

Sonen Stellan Eriksson träffade sin pappa senast i måndags. Han berättar att Eric Andersson hade mått bra och varit klar under den sista tiden, men också trött.

– Det var ett långt liv. Han hade dålig balans eftersom han inte hörde och såg det sista. Han stöp i backen för några månader sedan. Då trodde vi att det var slut, men han repade sig, säger sonen.

Satt upp och åt sin middag

Klockan 18 på måndagen hittades Eric Andersson död i sin lägenhet på äldreboendet i Varberg av en sjuksköterska. Stellan Eriksson var där på besök två timmar innan han dog.

– Då satt han upp och åt sin middag. Jag sade åt honom att han verkade pigg och frågade om han ville ha en whisky, och det ville han, säger han.

Senare ringde de från äldreboende och sade att han hade somnat in.

– Och det var väl gott för honom. Det måste vara det optimala sättet att dö på. Först äta sig mätt och ta sig en whisky, och sedan segla i väg, säger Stellan Eriksson.

Eric Andersson jobbade som elektriker tills han var över 80 år. Smeknamnet, "Hansingen", fick han efter sina föräldrars gård. Han bodde i Hunnestad ända fram till för fem år sedan då hans hustru dog.

– Det är väl inte roligt för någon att flytta in på hem, men han insåg att han behövde det. Det var också en trygghet för oss anhöriga, säger Stellan Eriksson.

Han berättar att Eric Andersson gillade att äta.

– Han levde sitt liv med arbete, knog och mat. Han hade det inte så fett när han växte upp, så sedan blev det mycket grädde i maten.

"Åkt på sina smällar"

Stellan Eriksson vet inte varför hans pappa lyckades bli så gammal.

– Han har skött sig, men också åkt på sina smällar – ramlat ner från stolpar och fått ström i sig flera gånger i jobbet. Och aldrig brytt sig om att äta någon mager kost, säger han och tillägger:

– Men han har nog gjort det han trivs med. Det är väldigt viktigt.

Har du fått några tips för att leva längre av honom?

– Nej. Han har ju hävdat att han levt ett sunt liv, men jag vet inte. Jag tror han har haft tur med generna.

Eric Andersson lämnar tre söner, barnbarn och barnbarnsbarn efter sig.