Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverigedemokraterna stoppade prideflaggor

Inför valet om lite drygt två veckor kan man förtidsrösta på Mölnlycke bibliotek i Härryda. Efter förra veckans Europride hängde Prideflaggor kvar i anslutning till byggnaden. Foto: SHUTTERSTOCK
Flaggorna fick plockas ner eftersom SD menar att de är politisk propaganda.Foto: SVEN LINDWALL

Utanför Mölnlycke bibliotek hängde fram till fredagseftermiddagen Prideflaggor – de plockades ner på begäran av Sverigedemokraterna som menar att det var politisk propaganda. 

– Det var tydligt för oss att Prideflaggan har en vänsterpolitisk symbolik och därför tyckte vi att det inte var lämpligt att den är vid vallokalen, säger Calle Johansson, gruppledare för SD i Härryda.

En person som arbetar på biblioteket säger till SVT Nyheter Väst att det var ”vidrigt förnedrande”

Inför valet om lite drygt två veckor kan man förtidsrösta på Mölnlycke bibliotek i Härryda. Efter förra veckans Europride hängde Prideflaggor kvar i anslutning till byggnaden. 

Under fredagen har en person som förtidsröstade hört av sig till SD i Härryda och berättat att flaggorna funnits där.

Sverigedemokraterna har då vänt sig till kommunen och krävt att flaggorna skulle plockas ner – vilket också skedde under eftermiddagen

– Det var tydligt för oss att Prideflaggan har en vänsterpolitisk symbolik och därför tyckte vi att det inte var lämpligt att den är vid vallokalen, säger Calle Johansson, gruppledare för SD i Härryda.

SD: ”Korrekt bedömning”

Kritiken framfördes till kommunen som i sin tur kontaktade valnämndens ordförande som tog beslutet att flaggorna skulle plockas ner.

– Det var en korrekt bedömning att den borde tas ner, vilket gjordes, säger Calle Johansson och fortsätter:

– De har gjort bedömningen att den är så pass politiskt laddad att den inte ska få vara i vallokalen, där vi hade samma bedömning som dem vilket känns betryggande. 

Calle Johansson under Sverigedemokraternas landsdagar 2017.Foto: SVEN LINDWALL

Beslutet har rört upp känslor på biblioteket. 

– Mina kolleger fick gå en golgatavandring med SD:s representanter och valförrättaren som pekade på vad som skulle tas bort. Så vidrigt förnedrande, säger en anställd på biblioteket till SVT Nyheter Väst som först skrev om flaggorna.

Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsansvarig på West Pride håller inte med om att arrangemanget är vänsterpolitiskt. 

– Pride har inget med vänster- eller högerpolitik att göra utan det är helt partipolitiskt obundet. Vi värnar om alla människors lika värde och det är inte så att vi är vänstervridna på något sätt. West Pride är partipolitiskt obundet, i vår styrelse finns det flera ledamöter med olika politiska intressen, det är inte alls så att det är vänster utan det är blandat, säger hon. 

Beslutet togs på länsstyrelsens rekommendation 

Personen som tog beslutet att flaggorna skulle plockas ned var Weine Samuelsson (M) som är valnämndens ordförande i kommunen och det skedde på länsstyrelsens rekommendation.

–  För det var symboler i biblioteket som inte ska finnas och därför rekommenderade de att de skulle tas ner. De här flaggorna, säger han till SVT.

På frågan om de kunde valt att inte följa rekommendationerna svarar Samuelsson:

– Det är klart man går på länsstyrelsens rekommendation. Dem går man inte emot, det är de som håller i valet.