Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskparets resa
med prins Charles

Förra veckan tog prins Charles och hans fru emot Lars och Ragnhild Jacobsson i prinsparets privata hem i London. Tillsammans ska de försöka rädda den sista spillran av den asiatiska elefanten. 90 procent av djuren är redan borta.
Foto: Paul Burns
Ragnhild och Lars Jacobsson reser över världen för söka stöd för de utrotningshotade vilda djuren.
Prins Charles och Camilla Parker Bowles testar en specialdesignad tuc tuc i sin trädgård i London. I november åker de på samma sätt genom Indien tillsammans med Lars och Ragnhild Jacobsson från Göteborg.
Foto: Dominic O'Neill
Göteborgska Perfect World foundationen sponsrar staket runt reservat, solcellsdrivna GPS på djuren och ibland till och med egna livvakter åt djuren.
Foto: Angelica Hjortholt
Var 15:e minut dygnet runt dödas en elefant för sina betars skull. Fortsätter det på samma sätt finns inte en elefant kvar om tio år.
Foto: Lasse Svensson
Goldie Hawn.
Foto: Laurent Gillieron
Susan Sarandon.
Foto: Giulio Tanzini
1 / 7

Ska Göteborg blir för de vilda djuren vad franska Cannes är för filmvärlden eller Davos för världsekonomerna? Det vill i alla fall göteborgaren och entreprenören Lars Jacobsson, 49. Nästa år arrangerar han en världskonferens i Göteborg och en stor gala för att samla in pengar till kampen för utrotningshotade djur. Men redan i år reser han tuc tuc genom Indien med prins Charles och en rad Hollywoodstjärnor för att väcka uppmärksamhet för sina projekt.

– 2007 dödades 13 noshörningar. Förra året, det värsta någonsin, 1 250. Fortsätter det på samma sätt finns inga vilda noshörningar kvar om fem till sju år, säger Lars Jacobsson.

Han jobbade tidigare i oljebranschen, men för drygt tio år sedan sålde Lars Jacobsson och hans hustru sina företag och började resa världen runt och stötta olika naturprojekt. Snart ville de satsa sina pengar mer långsiktigt och för fem år sedan startade de organisationen The Perfect World foundation för att samla pengar, informera och agera mot de ökande hoten mot vilda djur.

- Förra året ordnade vi en mindre konferens i Göteborg med en gala efteråt på Posthotellet och samlade in tre miljoner till stöd för världens noshörningar. Det var nog svenskt rekord, berättar Lars Jacobsson.

Varje dag  dödas tre noshörningar

Och pengarna behövs. Varje dag dödas minst tre noshörningar för hornens skull. Ett noshörningshorn väger tre kilo och tjuvjägarna får 860 000 kronor kilot för hornen.

- Gör vi inget finns inte en noshörning kvar om sex, sju år, säger Lars Jacobsson.

Och tjuvjägarna blir allt fräckare.

- Vi sponsrar ett antitjuvjägarprojekt i Sydafrika. Förra månaden fick jag ett meddelande om att de på natten anfallits från fyra håll samtidigt av soldater med kikarsikte och helikoptrar. 68 noshörningar dödades den natten i reservatet.

Jobbar på alla nivåer

Viltvårdarna försökte stoppa tjuvjägarna genom att blockera vägarna.

– Men på morgonen eskorterades de ut ur reservatet av polis! Korruptionen är ett enormt problem i kampen mot tjuvjakten. Därför hade vi chefsåklagaren i Kenya med på galan i Göteborg. För att stoppa tjuvjakten krävs riktiga lagar som kan stoppa smuggling och korruption. Vi försöker jobba på alla nivåer.

Tjuvjakten blir också ett politiskt problem i de drabbade länderna.

– Terrororganisationen Al Shabab lär få 80 procent av sina inkomster från försäljning av elefantbetar.

"MInska efterfrågan!"

Men det gäller också att nå fram till dem som köper varorna. Noshörningshorn används i Asien i traditionell medicin och som potensmedel. Men även svenskar behöver information om hur deras agerande påverkar mångfalden i världen.

- Enligt en undersökning som Världsnaturfonden gjort kan var fjärde svensk turist tänka sig att köpa en souvenir i elfenben och var tionde äta kött från vilda djur.

Reser med prins Charles

Årets stora projekt görs tillsammans med den brittiska organisationen Elephant Family som idag drivs av prins Charles och Camilla Parker Bowles. Organisationen ordnar i höst en 50 mil lång resa genom Indien i specialdesignade tuc tucs för att väcka uppmärksamhet om den hotade  och misshandlade asiatiska elefanten. Det brittiska prinsparet kommer att delta i delar av resan, liksom hollywoodstjärnor som Goldie Hawn, Susan Sarandon - och Lars Jacobsson och hans fru.

– Vi utsågs till ambassadörer för organisationen vid en träff hemma hos prinsparet i London förra veckan, berättar Lars Jacobsson.

Behöver politisk hjälp

I år kommer paret Jacobsson mest att arrangera mindre events i Göteborg.

– En stor konferens som den vi nu planerar för 2016 tar minst ett år att förbereda. Så om vi ska kunna fortsätta göra samma sak 2017 och 2018 och 2019 för att Göteborg ska bli hemort för kampen för de vilda djuren så kommer vi att behöva hjälp från kommun och region.

- Det är verkligen min dröm. Vi är en neutral plats mellan Oslo. Köpenhamn och Stockholm, Sverige har gott rykte och en gemensam insats behövs. Handel med djurprodukter är världens tredje största illegala handel efter tjuvjakt och droger, slutar Lars Jacobsson.

Paret som vill göra Göteborg till de vilda djurens världsstad

Namn: Lars och Ragnhild Jacobsson

Ålder: 49 och 48 år

Bor: Järkholmen utanför Göteborg

Yrke: Entreprenörer och djurrättsaktivister. Driver den ideella organisationen The Perfect World. Äger bolaget Dynamic Holding som omfattar Bohus Malmöns Marina, United Sun System, Volontärresor AB och Dynamic Group, ett företag inriktat på marknadsföring och affärsutveckling inom IT.