Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske miljardärens villa på Bahamas totalförstörd i orkan

Fastighetsmiljardären Roger Akelius villa på Bahamas har förstörts av orkanen Dorian.Foto: Roger Akelius / Hem & Hyra
Roger Akelius berättar att hans lastbil på Bahamas användes som likbil i räddningsarbetet efter orkanen.Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON EXP

Fastighetsmogulen och mångmiljardären Roger Akelius hus på Bahamas har totalförstörts av orkanden Dorian.

Hans lastbil som med nöd och näppe undgick den hårda stormen togs sedan i bruk som likbil under katastrofen.

– I min by och grannbyn dog dubbelt så många personer som när Estonia gick under. Det tog tio dagar innan jag fick kontakt med anställda och nära vänner. De har överlevt. Men jag mådde inte bra under väntetiden, säger Akelius till Hem & Hyra. 

Miljardären Roger Akelius, 74, kommer från Stora Mellby, som ligger mellan Trollhättan och Alingsås och började sin bana som lektor vid Chalmers i Göteborg.

Han blev på 1980-talet känd för sina böcker om skatteplanering och kallades för finansgeni redan som 35-åring. 1982 kom ”Akelius skattebok” där han gav råd om hur gemene man skulle kunna minska sin skatt på lagligt sätt.

1994 grundade han bolaget Akelius Fastigheter AB, och de första fastigheterna köpte han i Göteborg, Helsingborg och Trollhättan. Nu heter bolaget Akelius Residential Property AB och har totalt omkring 50 000 hyresrätter, varav 14 000 i Sverige.

Flyttade till Bahamas

De senaste tolv åren har Akelius dock tillbringat mycket tid i sitt hus på västindiska Bahamas – ett hus som nu totalförstörts på grund av orkanen Dorian.

Roger Akelius på stranden vid sin villa på Bahamas år 2010. Nu har fastigheten förstörts av orkanen Dorian.Foto: ROGER AKELIUS / OKÄND

För Hem & Hyra berättar Akelius att både hans hus, hans båtar och andra fordon totalförstörts – men att han själv inte befann sig på ön vid tillfället.

En av de få materiella ting som klarat sig var en lastbil som stod på fastigheten.

De kraftiga stormvindarna flyttade fordonet 20 meter, men den var fortfarande brukbar och användes under räddningsarbetet, enligt Akelius.

– Eftersom den var körbar har den använts av hjälparbetare för att köra folk till flygplatsen för evakuering men även som likbil och för röjning, säger han till Hem & Hyra.

Oroad för vännerna

Akelius beskriver också att han varit mycket oroad för sina medarbetare och vänner som befann sig på Bahamas när orkanen härjade. För Hem & Hyra berättar han:

– I min by och grannbyn dog dubbelt så många personer som när Estonia gick under. Det tog tio dagar innan jag fick kontakt med anställda och nära vänner. De har överlevt. Men jag mådde inte bra under väntetiden.

Att hans hem förstörts är sekundärt i jämförelse med det lidande som drabbat ön, menar han.

– Inga problem. Jag har förlorat ett boende, men jag har femtiotusen lägenheter kvar. Jag var så upptagen av katastrofen att jag inte reagerade på att mitt eget hus försvann, säger han till Hem & Hyra.

Fördelsen på Bahamas blev stor efter orkanen Dorians framfart.Foto: RAMON ESPINOSA / AP TT NYHETSBYRÅN

Tusentals saknas

Veckor efter att orkanen Dorian svept över Bahamas i början av september saknades fortfarande tusentals personer och tiotusentals personer var i behov av nödhjälp. 

Roger Akelius är den största svenska fastighetsaktören utomlands och han äger fastigheter till ett värde av drygt 95 miljarder kronor, enligt Affärsvärlden.

I SVT-dokumentären ”En vanlig miljardär” som sändes i slutet av förra året, fick tittarna får följa Akelius både i hemmiljö och på sina resor runtom i världen.

– Jag är alltså en superkapitalist. Ju mer marknaden bestämmer desto bättre blir det, sa han i programmet.

Genom åren har Akelius kritiserats för sitt sätt att tjäna pengar på och för att han genom sin uppmaning att skatteplanera skulle vara en girig skattesmitare.

Kritik som han slog i från sig under programmet.

– Jag har blivit rik på ett väldigt hedervärt sätt. Det finns ingen del där jag gjort affärer eller liknande och blivit rik på ett sätt som inte är hedervärt, konstaterade han då.