Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenske IS-terroristens hälsning: ”Dör hellre”

IS-terroristernas fruar och barn tillåts lämna den syriska byn Baghuz, där den sista spillran av terrorsekten omringats. 

Men de stridande har bara getts två alternativ av den USA-ledda koalitionen: Kapitulera eller dö. 

IS-göteborgaren Michael Skråmo väljer det senare.

– Han lät hälsa att han hellre dör än överlämnar sig själv, säger en anhörig.

För fem år sedan sträckte sig det IS-kontrollerade territoriet från västra Syrien till östra Irak, med en yta lika stor som Götaland. I dag är uppskattningsvis 300 IS-krigare och hundratals civila omringade och inträngda i den syriska byn Baghuz, på en yta mindre än Lilla Essingen i Stockholm.

Mustafa Bali, talesperson för Syriska demokratiska styrkorna (SDR), har deklarerat att IS-krigarna har två val: Att kapitulera eller att dö i strid.

– Vi jobbar med att evakuera civilbefolkningen, sen kommer vi att attackera. Det kan hända snart, säger Bali till nyhetsbyrån AFP.

Ett 20-tal personer med anknytning till Sverige, en del av dem barn och kvinnor, uppges befinna sig i Baghuz. Göteborgaren Michael Skråmo, 33, och hans sju barn finns bland dem. Hustrun, Amanda Gonzales, har tidigare dött under ett bombanfall.

Hundratals IS-terrorister är omringade i den syriska byn Baghuz.
Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Fruar och barn evakueras

Skråmo lämnade Sverige och Göteborg i augusti 2014 och anslöt sig till IS i Syrien. Sedan dess har han medverkat i en rad propagandavideor och uppmanat svenska muslimer att flytta ner till terrorsektens självutnämnda kalifat.

– Vi bryr inte oss om honom. Han ska få betala för det han gjorde. Det enda vi bryr oss om är barnen. Barnen svälter och är sjuka. Det enda vi vill är att barnen ska få komma hem till Sverige, säger anhöriga.

Fruarna och barnen till de kvarvarande IS-terroristerna kommer att evakueras och föras till hemlig plats, efter en överenskommelse med den USA-ledda koalitionen. Det rapporterar BBC, som hänvisar till uppgifter från Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet.

Minst tio lastbilar – med män, kvinnor och barn i – sågs också lämna Baghuz på onsdagen. Det rapporterar AFP.

Mustafa Bali, SDR, kunde inte ge några exakta siffror på hur många personer som fördes ut ur byn, men sa att det kommer att klarna när konvojen kommer fram till sin destination.

– Vi vet inte om det finns IS-krigare bland dem, det kommer vi att få reda på, säger Mustafa Bali till AFP.

Michael Skråmo anslöt sig till IS 2014.

Skråmo stannar kvar

Michael Skråmo har dock ha valt att stanna i Baghuz.

 – Man förhandlade om att de ska ge upp, men Michael vägrar göra det. Barnen svälter och ett av hans barn svävar mellan liv och död, har anhöriga till Skråmo tidigare sagt till GT. 

Enligt nya uppgifter under onsdagen vägrar Skråmo fortfarande att ge upp. En anhörig säger:

– Han är kvar. Han lät hälsa att han hellre dör än överlämnar sig själv.

Det är dock oklart om Skråmos barn är kvar eller kunnat lämna Baghuz.

Barnens anhöriga i Sverige har vädjat om hjälp från svenska myndigheter med att föra barnen i säkerhet. Men det kommer inte att ske. 

– Sverige har inga möjligheter i det här säkerhetsläget att agera på plats i Syrien. Man måste fundera kring vilket ansvar man har som familj för att inte utsätta sina barn för detta, har inrikesminister Mikael Damberg tidigare sagt. 

Inrikesminister Mikael Damberg.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN