Michael Skråmo vädjar till svenska jihadister.
Michael Skråmo vädjar till svenska jihadister.

Svenske IS-krigarens gråtande video-vädjan

Publicerad

BEIRUT. Gråtande vädjar IS-krigaren Michael Skråmo, 29, till svenska jihadister om att ansluta sig till terrorgruppen IS-kalifat i Syrien och Irak.

I en propagandafilm som tros vara filmad utanför syriska staden Kobane beskriver Skråmo det som sker som krig mot Islam.

– Vi behöver er att komma ner hit och ge stöd till Guds religion, säger Skråmo.

Expressen var först med att avslöja att göteborgaren och norske medborgaren Michael Skråmo, 29 tog hela familjen – sina små fyra barn och hustrun – med sig till IS-kontrollerat område inne i Syrien. Nu väljer Skråmo själv att träda fram i en propagandavideo som är filmad utanför syriska staden Kobane. Där predikar han jihad och uppmanar svenska jihadister att lämna Sverige och ansluta sig till ”heliga kriget” i Sham i Syrien.

I filmen som Per Gudmundson uppmärksammat på sin blogg säger Skråmo om den här världen som han menar är "donya", förgänglig:

– Det här är en liten påminnelse till den som älskar Allah. Till den som vill att Gud ska vara nöjd med han. Den som älskar sig själv tillräckligt mycket för att söka det som Gud älskar mest med den här ”donya” världen. Den personen som upphöjer Guds religion, säger Skråmo medan han sitter på huk vid en vägg utanför syriska staden Kobane.

Tagen på landsbygden

Av miljön att döma är den tagen på landsbygden utanför Kobane. När Skråmo vädjar till sina svenska vänner att ansluta sig till jihad säger han vid flera tillfällen ”till Sham” - Syrien.

Michael Skråmo var tillbaka i Göteborg sent i höstas. Han tog då kontakt med sin far som bor i Danmark och frågade om hjälp för att ansöka om nytt norskt pass. Michael Skråmo är född och uppvuxen i Göteborg men han har behållit sitt norska medborgarskap. Hans far som sedan många år tillbaka flyttade till Danmark var upptagen och hade svårt att hjälpa honom. Han bad Michael att fixa passet på egen hand. Sedan försvann Michael tillsammans med sin hustru och sina barn.

– Det är oansvarigt. Han måste vara sjuk. Hur kan man ta fyra små barn och flytta till Syrien, sa en nära anhörig till Michael när Expressen ringde.

Det är den första krigspropagandavideo som Skromå lägger ut på nätet. Sedan tidigare har han dock varit aktiv inom ”Dawah” – predikan om Islam – på några forum.

Michael antog ett muslimskt namn och flyttade i mitten av 2005 till Egypten och studerade arabiska och religion. Sista gången han var i Egypten var det för tre år sedan. Där hette han Abdul Samad. Under det namnet bloggade han aktivt och så småningom gjorde sig känd bland islamister på sociala medier.

På Facebook har han två konton med olika namn ñ Abou Ibrahim al-Swaidi och Abdulsamad al-Swaidi.

Bär vapen och slåss för IS

På sin blogg har han presenterat sig med namnet Abdul Samad. I bloggen gör han ”Dawah” och predikar om allt från hur en ”riktig” muslim ska bete sig till frågor som rör himmel och helvete.

”Välkommen till en blogg främst för muslimer att lära sig sin religion och förstärka sin Iman (tro) kanske till och med lära känna folk genom att kommentera inshaAllah”.

Nu tar Skråmo ytterligare ett steg i sin jihadresa. Han bär vapen och slåss för IS på en rad fronter i Syrien. Expressen träffade en av Skråmos vapenbröder i Göteborg för några månader sedan.

Michael var aktiv före oss alla andra. Han är kunnig inom islam och jihad, sa IS-medlemmen.

I propagandafilmen är det tydligt vilka Skråmo riktar sitt budskap till. Det är till de han känner i Sverige och kanske i andra europeiska länder. För fem år sedan predikade han Skråmo i bland annat Sverige, Norge, Danmark och Frankrike.

I den nu släppta videon säger han:

Mina kära syskon det pågår ett krig i världen mot Islam. Det är ingenting nytt för er. Jag vet det och ni vet det.

Utbildad till kock i Sverige

Profeten Mohammed - Guds frid och välsignelser vare med honom – mannen, sändebudet som Gud skickade som nåd till den här världen har sagt till oss att nationerna kommer samlas runt oss. Nationerna kommer att samlas runt oss. Och att människorna kommer att vara av två sorters ñ de som strider för Guds skull och de som har ”wahel” i sina hjärtan. När följeslagarna hörde det här frågade de vad är ”wahel” Guds sändebud?. Han sa ”det är rädsla för döden och kärlek till den här ”donya” (världen). Eller kärlek till den här donya och rädsla för döden, säger Skråmo.

Skråmo utbildade sig till kock i Sverige. Under sin ungdom och sin studietid spelade han musik och levde ett liv som sina jämnåriga kamrater. Innan han var klar med sina studier började sin omgivning märka att han höll på att förändras.

– Det är omgivningen som fick honom att konvertera till Islam, säger en nära anhörig.

"Det är ett val du gör"

Skråmo, precis som de flesta svenska jihadister, agerar som om han aldrig vill återvända till Sverige.

– Min bror, ”hijra” (migration) och jihad är så enkelt. Det kostar inte mer än någon tusen lapp. Jag svär vid gud. Det kostar inte mycket. Det är ett val som du gör. Har du inte ditt hjärta att du vill strida och visa Gud vad du har att offra för han. Den här religionen Islam handlar om uppoffring. Vad kan du offra för Gud. Hur mycket tid ska du ge till Gud. Vad är du beredd att visa framför Gud. Vad är ditt CV framför Gud. Vad kommer du att ha för värde när du möter Gud. Vad kommer att stå i din bok. Tänk dig att du har en bok framför dig, vad skulle du vilja att det står i den. Handla min bror, säger Skråmo.

Michael Skråmo var inte en toppstudent på gymnasiet. Just i religionskunskap blev han underkänd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER