Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenske IS-krigaren utreds nu av Säpo

Michael Skråmo skriver på Facebook hur enkelt det är att göra hemmagjorda bomber med hjälp av material från Ica eller Coop.
Foto: Skärmdump
"Döda Lars Vilks snälla någon", ber Michael Skråmo på Facebook. Han uppmanar också till mord på icke-troende.
Foto: Skärmdump
Lars Vilks blir upprörd när han får höra om Michael Skråmos inlägg på Facebook: "Det är tragiskt och ofattbart", säger Lars Vilks.
Foto: Mats Endermark
Michael Skråmo menar att det är krig mellan sanningen och falskheten – och att, enligt hans uppfattning, rättrogna muslimer ska gå ut och utföra bombattentat i Sverige.
Foto: Skärmdump
I februari manade Michael Skråmo svenska jihadister att komma ner till Syrien och ansluta sig till terrorgruppen IS-kalifat.
Michael Skråmo har nu tagit bort Facebook-profilen där han uppmanade till mord och bombattentat.
I augusti tog hela sin familj med sig och flyttade till al-Raqqah i Syrien för att tjäna den islamistiska terrorrörelsen Islamiska staten, IS.
1 / 7

På sin Facebooksida uppmanar IS-krigaren och göteborgaren Michael Skråmo, 29, till bombattentat i Sverige och – skriver att någon borde döda icke-troende och Lars Vilks.

Han skriver hur enkelt det är att göra egna bomber med material ifrån Ica eller Coop.

Nu utreds hans inlägg av Säpo.

– Det är föremål för prövning i detta nu, säger Ronnie Jacobsson, kammaråklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

GT har tidigare skrivit om göteborgaren och IS-krigaren Michael Skråmo, 29, som tog med sig hela sin familj till Syrien för att tjäna den islamiska terrorrörelsen Islamiska staten. Tidigare har han vädjat till svenska jihadister om att ansluta sig till terrorgruppen IS-kalifat i Syrien och Irak.

Nu har han gått ett steg längre.

På sin Facebooksida har han bland annat uppmanat till mord:

"Döda Lars Vilks snälla någon ... varför inte?", skriver han bland annat.

"Den som dödar en kafir (icke-troende) kommer aldrig få samma plats som han i helvetet ... Rädda dig själv från narr genom att döda en kafir", skriver han också.

Han uppmanar också till bombattentat och skriver att det är enkelt att göra bomber med simpelt material från Ica eller Coop.

Det var bloggaren Torbjörn Jerlerup, som är liberal och medlem i Socialdemokraterna, som uppmärksammade inläggen.

Utreds av Säpo

Nu utreder Säkerhetspolisen om hans uppmaningar är brottsliga.

Ronnie Jacobsson, kammaråklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, säger att han väl känner till Michael Skråmos kommenterar på Facebook.

– Jag har pratat med Säpo och alldeles nyss hade jag ett samtal med en på utredningsenheten och jag har gett vissa anvisningar till Säkerhetspolisen – men jag vill inte berätta vilka, säger Ronnie Jacobsson, som bekräftar att det är på grund av kommentarerna på Facebook:

– Ja, det är med anledning av att hans uppgifter på Facebook har fått en viss spridning. Man får fundera på om det är till en sluten krets eller till allmänheten och det påverkar förstås om det är ett brott eller inte. Det är vad vi tittar på nu.

Lars Vilks säger till GT att han inte informerats av Säpo om Michael Skråmos dödshot på Facebook.

– Jag har sett notiserna i tidningen om att han uppmanade till att man skulle göra hemgjorda bomber och annat. Däremot har jag inte sett att jag också var med där.

– Men det brukar inte vara så att jag får veta så mycket om det polisen utreder. Det är bara saker som man anser direkt beröra min säkerhet.

Trots hotet på Facebook är Vilks inte rädd, förklarar han.

– Jag är så förhärdad. Förr fick jag sköta min säkerhet själv, men nu är jag placerad på ett sånt sätt att det är väldigt svårt att komma åt mig. Jag bevakas omsorgsfullt.

– Men det är tragiskt och ofattbart att man i ett modernt samhälle ska behöva ha människor som uppmanar till direkt dödligt våld, helt ospecifierat, riktat mot oskyldiga människor, säger Vilks.

Michael Skråmo är tidigare ostraffad – men nu menar Ronnie Jacobsson att han kan ha gjort sig skyldig till brott.

– Det kan vara uppvigling, det kan vara offentligt uppmaning, det kan vara stämpling till terroristbrott. Det är sådana saker som ingår i de funderingar som pågår, säger Ronnie Jacobsson.

"Har tagit hand om frågan"

Det var efter att Säpo uppmärksammade Michael Skråmos Facebookinlägg som de kontaktade Ronnie Jacobsson. Men han vill inte kommentera om någon förundersökning har inletts.

– Jag vill inte berätta något mer än det jag precis har sagt. Men vi har tagit hand om frågan, säger han.

Michael Skråmo har nu tagit bort Facebook-profilen där han uppmanade till mord och bombattentat. Men att profilen är borttagen behöver inte göra någon skillnad, menar Ronnie Jacobsson.

– Egentligen inte. Den har ju funnits där och uppenbarligen har personer tagit del av innehållet, säger han.

Från Säpos håll vill de inte kommentera det enskilda fallet Michael Skråmo, men berättar att sociala medier har en väldig slagkraft när det gäller att rekrytera folk till IS.

– Sociala medier har spelat en jättestor roll i propagandaspridningen för islamiska staten. Det är det som skiljer sig från tidigare resandevågor. Tidigare har man rest till Somalia, Afghanistan, Pakistan och Jemen. Men det som skiljer sig här är omfattningen och även den rekrytering som sker på sociala medier. Det är väldigt genomtänkta propagandabudskap, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

Säpo uppskattar att har mellan 250 och 260 personer har rest från Sverige för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiskextremism sedan sommaren 2012.

– Då är det inte bara den Islamiska staten uteslutande utan det är al-Qaida inspirerade grupper och då även Islamiska staten, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Vakna – innan det är försent

Michael Skråmo har också skrivit att det är krig mellan Haqq och Batil (sanningen och falskheten) och att det är dags att vakna innan det är försent. Och angående bombattentaten i Sverige skriver han följande:

"Så i stället för att ta på dig en T-shirt och gå till det mest hatade stället för Allah, bara för att stå där och göra dawah gå dit med en bomb i stället".

Dawah betyder ungefär "kalla till islam" alltså att man försöker få folk att konvertera till islam. Men i stället tycker alltså Skråmo att man borde bomba för att rekrytera.

Enligt Magnus Sandelin, journalist och författare som bland annat har skrivit boken Jihad – svenskarna i de islamiska terrornätverken, handlar kommentarerna om att kriga också i Sverige.

– Han anspelar på uppfattningen om det här "kriget" mot islam, som han menar pågår. Han uppmanar muslimer att ansluta sig till det som enligt honom är "rätt islam", alltså att utöva jihad med svärdet i hand. Det är ett försvarskrig, enligt den här uppfattningen, säger han.

Magnus Sandelin tar också upp att flera personer i de radikala kretsarna i Sverige tar avstånd från Michael Skråmos kommentarer i en annan Facebook-tråd.

– Det var många som finns i den radikala islamistmiljön som var inne och kommenterade och tog avstånd från Skråmo. Så min uppfattning är att även i de radikala kretsarna så tar de allra flesta avstånd från det han skrev. Det finns ju ett fåtal som håller med och som anser att Sverige är en legitim arena att slåss på, men de är inte så jättemånga, säger han.

GT har utan framgång sökt Michael Skråmo.