Svenske ex-boxaren gripen för terrorbrott

En av de två anhållna för terrorbrott var ett verkligt löfte inom boxningen. Den 32-årige mannen var som junior nordisk mästare i sin klass och vann både guld och silver vid junior-SM.
Foto: Tommy Holl
En av mannens grannar berättar: "Han var borta i 2–3 år och kom sedan tillbaka. Det kändes som att han hade förändrats. Han hade odlat ett stort skägg. Det är många som är rädda för honom här i området. Han känns lite otäck."
Foto: Anders Ylander

En av de två anhållna för terrorbrott var ett verkligt löfte inom boxningen.

Den 32-årige mannen var som junior nordisk mästare i sin klass och vann både guld och silver vid junior-SM.

– Men så försvann han en dag bara. Han hade det svårt hemma, säger en av boxningsklubbens veteraner.

I samband med en polisutredning för fem år sedan berättade den nu 32-årige mannen att han hade ett förflutet som boxare och att han även tävlat på elitnivå. Då, för fem år sedan, uppgav 32-åringen att han fortfarande tränade boxning och i ett yttrande från frivårdsmyndigheten framgår att han "engagerar sig i ungdomar och är bland annat ute och föreläser två gånger i veckan".

På den gamla boxningsklubben minns man fortfarande 32-åringen. Och det mycket väl:

– Han var duktig och var med i Europamästerskapen, men sedan försvann han bara. Han kom färre och färre gånger och plötsligt var han borta, säger en av klubbens veteraner som tror att avhoppet kan ha berott på hur mannen hade det hemma vid den tiden.

Tuffa hemförhållanden

– Jag skulle tro att det var hemförhållandena. Jag vet att det var väldigt hårt hemma. Mycket bråk. Han har haft en svår uppväxt, säger boxningsveteranen.

32-åringen är utbildad golvläggare och drev en under flera år en byggfirma inom samma yrke. Hustrun drev samtidigt en skönhetssalong, uppgav mannen för frivården för fem år sedan.

Mannen har dömts vid ett tidigare tillfälle, då för olaga hot. Han dömdes till villkorlig dom och femtio timmars samhällstjänst – på en av Göteborgs boxningsklubbar.

Utomlands längre perioder

I samband med att mannen var i rätten i ett familjemål framkom att han varit utomlands i långa perioder. Den tidigare hustrun uppgav att han vid något tillfälle hade varit i Turkiet men att hon senare inte känner till vart han tagit vägen. Det var för tre år sedan.

De nu aktuella brotten ska ha inträffat i Syrien 2013.

Veteranen i boxningsklubben har träffat på mannen i den stadsdel i Göteborg där klubben verkar efter det att denne hoppat av. Då hade han förändrats till sitt yttre.

– Vi såg att han lade till sig med skägg och gick i vita kläder. Det gick väldigt, väldigt fort. Det var en helt annan person, säger veteranen från boxningsklubben.

"Många är rädda för honom"

Mannens grannar har gjort liknande observationer.

– Han var borta i 2–3 år och kom sedan tillbaka. Det kändes som att han hade förändrats. Han hade odlat ett stort skägg. Det är många som är rädda för honom här i området. Han känns lite otäck, säger en av de boende.

En annan av de boende uppger att mannen sökt kontakt med ungdomar, vilket upplevts som obehagligt.

– Han har pratat med ungdomar i området och försökt att värva de till någon organisation.