Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskar vägras flyga hem – Lena lyckades ta sig ombord

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Lena Poruba, 53, kommer från Värmland men har bott i Norge i 30 årFoto: Privat / Privat
Många svenskar är kvar i Thailand.Foto: CHEN JIABAO / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Norwegian vägrar svenska passagerare att resa hem från Thailand via Norge.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Norwegian vägrar vissa svenska passagerare att resa hem från Thailand via Norge.

Svenska Lena, 53, lyckades ta sig igenom passkontrollen i Krabi och komma hem – nu riktar hon hård kritik mot Norge.

– Vad tänker de med? Hur kan man neka folk som har biljett?

Expressen berättade på måndagen om kaoset på flygplatsen i Krabi, Thailand. En Norwegianflight skulle ta flera svenskar till Oslos flygplats – men de stoppades vid passkontrollen.

– Vi blev helt enkelt nekade, inga svenskar fick komma ombord. Trots att vi hade kollat upp innan resan att det skulle vara lugnt. Vi fick tag på ambassaden i Norge, ambassaden i Thailand och gränspolisen i Norge. De sa alla att vi är välkomna, det är bara att åka. Men ingen fick tag i Norwegian, så nu har planet åkt utan oss, berättade svenske Marcus Lindstein som strandades med sin familj.

– De visade upp ett papper med Norwegians restriktioner, där det står att de inte får släppa på någon som inte har norskt pass, berättade Agneta Sunesson.

Norwegian: De stoppas från att följa med

Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian i Sverige, säger att svenskar som ska flyga till Sverige via Oslo, och därmed bara vistas i transitområdet på flygplatsen där, får följa med.

”Om man däremot inte ska flyga vidare till Sverige (eller annat land) samma dag, får man inte följa med”, skriver hon i ett mejl.

”Detta är restriktioner som har införts i Norge och som vi som flygbolag måste förhålla oss till.”

Samtidigt säger dock norska utrikesdepartementet att nordiska medborgare ska få transit genom nordiska länder.

– Det är inte begränsat till flygplatser och luftrum, utan det är generellt, säger Wera Helstrøm, kommunikationsrådgivare på norska utrikesdepartementet.

Men så var det alltså inte i Thailand. Svenska Lena Poruba, 53, kommer från Värmland men har bott i Norge i 30 år. När hon skulle kliva på planet från Krabi nekades även hon.

– Jag la fram mitt svenska pass. Då stoppade de mig. Jag sa att jag bott i Norge i 30 år, men det hjälpte inte. Jag fick panik.

”Det här förlåter jag dem aldrig för”

Hennes 14-åriga styvdotter hade släppts ombord medan hon själv behövde bevisa att hon hade fast adress i Norge.

– Men så hittade jag mitt norska körkort och visade det, då blev jag insläppt, säger Lena.

– Jag såg massor av människor, förtvivlade. Folk grät, var arga, väldigt rädda. Det var som en film. De har alltså köpt resor för länge sen, med Norwegian, och nu blir de nekade.

– Jag kan inte förstå att Norge gör så här. Det är jättemånga svenskar som flyger från Gardermoen, det är ju bara en timme från gränsen. Vad tänker de med? Hur kan man neka folk som har biljett, som inte hostar eller nyser?

– Fy Norge, säger jag. Jag har alltid varit en stolt svensk i Norge, men det här förlåter jag dem aldrig för. Om man är så rädd för svenskarna, sätt en minibuss utanför då och kör dem till gränsen. De hade bara varit glada, man vill inte stå där nere nu.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

Passagerare skämtade om att ha Corona – flyget försenades åtta timmar

Passagerare skämtade om att ha Corona – flyget försenades åtta timmar

LÄS MER: Näringstopparna: Så hård blir smällen mot ekonomin 

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester