Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskar: Norrmän kan inte köa

En sån här fin kö som Karlshamnsborna bildade när det var dags för vaccinering borde norrmännen ta efter, enligt en ny studie från Karlstads universitet.
Foto: Lena Ehring

Ohyfsade norrmän kan inte köa eller köra i rondeller.

Det tycker värmlänningarna, enligt en studie från Karlstads universitet.

– Lokalbefolkningen känner sig undanskuffad, säger sociologen Eva Olsson till GT.se.

Värmlänningarna är inte allt för förtjusta i turisterna från grannlandet som väller in västerifrån, enligt studien "Gränslöst liv?" från Karlstads universitet.

Eva Olsson, en av de tre forskarna som ligger bakom undersökningen, säger att det är den norska nyrikedomen som sticker i ögonen.

– Det kommer busslaster med norska kunder till affärerna. Lokalbefolkningen tycker att de inte får plats.

Tidigare åkte svenskarna över till lillebrorslandet Norge för att handla smör, grädde och annat som var billigare där. Nuförtiden kommer oljestinna norrbaggar till gränstrakterna i Värmland med spenderarbyxorna på. Gamla hierarkier har ställts på ända.

Invånarna i Eda och Årjäng, som Eva Olsson har intervjuat, upplever att lokalpolitikerna tar mer hänsyn till norrmännens intressen än till kommuninvånarnas.

– Lokalpolitikerna kan fundera över hur de skapar samhället, hur man lägger det till rätta efter de norska kunderna, säger Eva Olsson.

Ett exempel är den folkstorm som uppstod i Årjäng när kommunpolitikerna sålde ut torget - för att låta bygga ett köpcentrum för norrmännen.

Sådana händelser leder till att anti-norska stämningar uppstår, enligt Eva Olsson. När hon genomförde sin intervjustudie fann hon att värmlänningarna klagade mycket över norrmännen.

Norrmän kan inte stå i kö, inte köra i rondell och parkerar på handikapplatserna. Det var några av de vanligaste klagomålen. Liksom att grannarna från väst är omoraliska som shoppar en massa röka och kröka.

– Man tycker att norrmännen bär sig så illa åt. De bara tränger sig fram med kundvagnarna, säger Eva Olsson.

Forskarna bakom rapporten "Gränslöst liv?" tror att svenskarnas gnäll kan vara ett försök att kompensera för ett ekonomiskt underläge genom att skaffa sig ett moraliskt överläge.

Men allt är inte nattsvart. Varma känslor uppstår också ofta över nationsgränserna, konstaterar vetenskapsmännen.

Kjærligheten beseirer alt, eller hur?

Är norrmännen dåliga på att köa?