Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thereses bilder: Livet i coronakaosets Italien

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Therese Lönnqvist bor i Italien sedan 25 år tillbaka.Foto: Privat
Kö för att komma in i en matbutik i Como.Foto: Privat

Therese Lönnqvist från Västsverige bor i Italien sedan 25 år.

I två veckor har hon suttit i karantän i ett av de mest drabbade områdena i landet.

– Man hör ju ambulanserna, men annars är det tyst. Det är en konstig tystnad, säger hon. 

Hon tycker inte heller att Sverige lär sig av vad som händer ute i Europa. 

Therese Lönnqvist är uppvuxen på Hönö i Öckerö kommun, men bor sedan 25 år tillbaka i Italien. Nu bor hon i Como som ligger i norr, nära gränsen till Schweiz.

Uppgifterna från måndagen talade om att antalet döda i coronaviruset i Italien är över 6 000 och antalet smittade över 63 000. Och det är just i de norra delarna som smittan slagit som hårdast mot landet. 

Therese sitter likt de allra flesta i landet hemma i karantän, vilket hon tidigare berättat om för For You Media. En gång om dagen kommer information om antalet smittade och avlidna. 

– Nu har smittoantalet minskat två dagar i rad, säger hon. 

”Görs inte tillräckligt” 

Trots informationen som kommer från Italien om antalet smittade och döda ställer sig Therese kritisk till hur Sverige och svenskarna regerar på informationen, sådant som hon också själv delat med sig av i sociala medier.

– Andra skriver att vi överdriver, att det vi säger inte är sant och att vi skriver rena lögner för att svenska myndigheter inte har samma hållning. Eller det värsta att det är som influensa och att människor dör av det också, men det är inte samma sak. Det är inte en vanlig influensa, säger hon. 

Therese tycker att Sverige har chansen att begränsa smittspridningen i samhället genom att lära sig av Italien. 

– Det finns ju ett guldläge här att inte göra samma misstag och stänga när det är för sent. Vågen kommer men det görs inte tillräckligt. 

Norra Italien, där Como ligger, är hårt drabbat av coronaviruset.Foto: Privat
”Man hör ju ambulanserna, men annars är det tyst”, säger hon.Foto: Privat
Reglerna i Italien just nu är sådana att man får gå och handla mat, men det får bara vara en ur varje familj.Foto: Privat

Vet inte när hon kan träffa sin dotter 

Therese jobbar normalt på andra sidan gränsen, i Schweiz, men kan inte åka till jobbet. Hur det blir med hennes ekonomi eller arbete är oklart.

Av hennes tre barn är det bara sonen som bor hos henne hon kan träffa. Den ena dottern är på andra sidan den stängda gränsen i Schweiz hos sin pappa, den andra är i egen karantän i Como. De kan prata, men på avstånd.

– Jag vet inte när jag kan få träffa min dotter igen. Gränsen är stängd och det kan ta flera månader, säger hon. 

Reglerna i Italien just nu är sådana att man får gå och handla mat, men det får bara vara en ur varje familj. 

Therese Lönnqvist berättar att det är kö in i matbutikerna där de som köar måste stå med mellanrum och vakter ser till att bara några fåtal får gå in samtidigt. Plasthandskar är sedan ett måste vid handlingen. Har man inga egna delas det ut på plats.

Beskriver att staden blivit tyst 

Dessutom desinficeras också gatorna, för att minska risken att viruset kan komma in i hemmen via skor och annat. 

– Man får också gå till apotek och sådana saker, men det får inte bli trängsel någonstans. Jag som har hund får gå ut med den, men alla ska hålla sig inne så mycket som möjligt, säger Therese. 

Hon beskriver ett nu öde Como, ingen sitter på uteserveringarna och ingen kör bil eller promenerar ute på gatorna. 

Den absolut största skillnaden i staden är tystnaden, menar hon.

– Man hör ju ambulanserna, men annars är det tyst. Det är en konstig tystnad. I normala fall hör man trafiken, italienare tutar ganska mycket, men nu är det bara tyst, säger Therese Lönnqvist. 

TV: Därför har Italien drabbats så hårt

Därför har Italien drabbats så hårt av coronaviruset