Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska Susanne hittade kärleken – blev massajfru

Susanne från Kungsbacka gifte sig med Daudi Makwaya i december 2018. Foto: Privat
Susanne Stridh Makwaya på paradisön Sinda Island utanför Dar es Salaam i Tanzania. Foto: Privat
Daudi Makwaya är massaj och träffade Susanne Stridh när han började jobba som säkerhetsvakt hos henne. Foto: Privat

Susanne Stridh Makwaya, 44, flyttade från Kungsbacka till Tanzania för att genom en ideell organisation hjälpa gatubarn och fattiga familjer.

Men allt tog en vändning hon inte hade räknat med – hon hittade kärleken och gifte sig med massajen Daudi Makwaya.

– Livet är för kort för att inte leva och jag har lärt mig att följa mitt hjärta, säger Susanne.

För ett år sedan bestämde sig Susanne Stridh i Kungsbacka för att bryta upp från det trygga livet hemma i Sverige tillsammans med sina yngsta barn Bianca, 3, och Oscar, 10.

Men att hon skulle leva livet som massaj-hustru i Tanzania – det var inte något hon hade med i planerna. Men kärleken slog till och nu heter hon även Makwaya i efternamn.

Susanne berättar att hon alltid velat göra något för utsatta och fattiga familjer i Afrika.

Efter att för några år sedan ha varit i Tanzania och mött gatubarn i huvudstaden Dar es Salaam startade hon en ideell organisation hemma i Sverige. Hon samlade in pengar som hon skickade till en kontakt på plats i Tanzania.

– Vi har hjälpt barn med vitaminer, vitaminberikad mat, skolmaterial, skoluniformer och läkarundersökningar. Man kan göra under med små pengar, säger Susanne Stridh Makwaya och fortsätter:

– I dag har vi femton barn som vi hjälper regelbundet. De bor med någon anhörig och får stöd från oss.

Bytte liv – flyttade till Tanzania

För ett och ett halvt år sedan, i samband med att hon utbildade sig till undersköterska, gjorde hon fem veckors praktik i Tanzania. Under tiden kände hon att hon ville utveckla organisationen och göra ännu mer för barn som lever under svåra förhållanden.

Hon hyrde ett hus och startade ett center dit barn kan komma för att äta gott och leka någon gång i veckan. Med hjälp av insamlingar kunde hon bygga en lekplats.

I maj 2018 flyttade hon till Tanzania på obestämd tid och barnen Bianca och Oscar fick följa med. Susanne har även två vuxna barn som är kvar i Sverige.

– När vi kom ner kände jag att vi behövde en säkerhetsvakt. Jag kunde inte bo ensam med två små barn i en tuff storstad som Dar es Salaam utan någon som såg till oss. Via en kontakt anställde jag en massaj från en by utanför stan, berättar Susanne.

Susanne Stridh Mikwaya från Kungsbacka lever som massajhustru i Tanzania. Foto: Privat

”Efter några veckor blev det kärlek”

Mannen som kom och började arbeta hos henne var Daudi Makwaya.

– Och efter några veckor blev det kärlek. Kärleken kommer när man minst anar det, konstaterar Susanne och berättar vad det var hon fastnade för hos Daudi:

– Han är otroligt lugn, fin och mjuk. En väldigt säker person. Barnen älskade honom direkt. 

De gifte sig i december 2018. Först hade Susanne blivit presenterad för Daudis familj och både hans mamma och farbror (pappan är död), som är familjens överhuvud, var positiva till giftermålet.

– Nu bor vi tillsammans i ett hus i Kigamboni i Dar es Salaam. Vi åker och hälsar på familjen i byn en gång i månaden. Där har vi också lite boskap och Daudi kan fortsätta köpa sina kossor. Livet för en massaj går mycket ut på boskapsskötsel och djuren är viktiga för dem, säger Susanne.

Susanne Stridh Makwaya blev kär i sin säkerhetsvakt, massajen Daudi Makwaya och i december 2018 gifte de sig. Foto: Privat

Sonen Oscar har blivit ”vit massaj”

Flytten till Tanzania har också inneburit en stor omställning för Susannes barn. Tioårige Oscar har funnit sig väldigt väl i den nya miljön och blivit en så kallad vit massaj.

Hon berättar att han byter om från skoluniform till massaj-dräkt så fort han kommer hem från skolan. Klädseln består av två tygstycken, ”saronger” som knyts ihop med ett bälte. Därtill ingår kniv, en träklubba och en pinne för att valla boskap.

Oscar Stridh säger själv att han trivs jättebra och tycker om det stressfria livet som massaj, något han även berättat om för P4 Halland.

Susannes barn blev snabbt förtjusta i Daudi Makwaya. Nu är Oscar, 10, så kallad vit massaj. Foto: Privat
Oscar Stridh som flyttade till Tanzania med sin mamma och lillasyster byter om till massaj-kläder så fort han kommer hem från skolan. Foto: Privat

– Man behöver inte tänka på någon tid. Man tar det bara lugnt och går efter månen och solen. Istället för att gå på gym tränar massajer genom att dansa och hoppa, förklarar han och fortsätter:

– I framtiden tänker jag att jag ska vara massaj och ha kossor och getter och bo i massajernas by.

Susanne Stridh Makwaya konstaterar att ”det här inte var vad hon hade planerat”.

Susanne Stridh Makwaya och maken ordnar ibland båtturer till paradisön Sinda Island utanför Dar es Salaam. Foto: Privat

”Har lärt mig följa mitt hjärta”

– Men jag tänker att livet är för kort för att inte leva. Jag har lärt mig att följa mitt hjärta. Det är en väldig skillnad att bo här. Man får ha tålamod. I Sverige är vi vana vid att allt fungerar, som telefoner och kommunikationer. Här är du glad om det fungerar. Man värdesätter också andra saker. För mig är inte prylar så viktiga längre, säger hon.

Och klimatet gör sitt till. Hon älskar värmen och att kunna odla frukter i trädgården.

– Det är fantastiskt att kunna ha kokosnötter, bananer, papaya och vattenmelon i sin egen trädgård, säger hon.

Susanne konstaterar att det är stora ekonomiska skillnader i landet och att levnadsförhållandena kan vara svåra.

– Men även om du lever i misär, vilket många gör, finns det så mycket fint. Mitt i allt finns både glädje och kärlek, säger hon.