Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska stadens nödrop till Tegnell

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Falkenbergs strandbad lockar varje år många besökare till den halländska kuststaden.
Foto: Falkenbergs Strandbad
Olofsbo strand i Falkenberg.
Foto: Marie Hidvi

Falkenbergs kommun skickar ett nödrop till statsepidemiolog Anders Tegnell. 

Socialnämnden menar att fritidsboende från andra kommuner inte kan erbjudas hemtjänst under pågående coronapandemi – även om det är ett brott mot lagen.

– Det här är ett undantagstillstånd. Vi är i ett ansträngt läge och är oroliga inför sommaren, säger Kerstin Rosell, S, socialnämndens ordförande, som nu vädjar om hjälp.

Inför påskhelgen beslutade Falkenbergs kommun att inte erbjuda hemtjänst till besökare från andra kommuner. De som ansökte om vård och omsorg inför sin tillfälliga vistelse i kommunen fick avslag.

Trycket på hemtjänsten skulle bli allt för stort under coronapandemin.

– Vi har ett ansträngt läge och för att klara kärnverksamheten så kände vi att vi var tvungna att ta ett beslut att inte erbjuda hemtjänst till de som är från andra kommuner. Mycket också på grund av att inte ytterligare belasta våra medarbetare, förklarade då Kerstin Rosell, S, socialnämndens ordförande i Falkenberg.

Falkenbergs kommun skickar ett nödrop till statsepidemiolog Anders Tegnell. Socialnämnden menar att fritidsboende från andra kommuner inte kan erbjudas hemtjänst under pågående coronapandemi – även om det är ett brott mot lagen.
Foto: Marie Hidvi

En 84-årig kvinna som ville vistas i sitt sommarhus i Falkenberg, där hon ansåg att hon lättare kunde skydda sig från smitta än hemma i sin lägenhet i en annan stad, överklagade beslutet.

I förra veckan kom förvaltningsrättens dom. Kvinnan fick rätt mot Falkenbergs kommun vars beslut är ett brott mot socialtjänstlagen.

– Förvaltningsrätten har tittat på om vi följt lagen och det har vi ju inte gjort. Frågan var om vi skulle överklaga. Men som vi ser det nu ser vi ingen vinning i att gå vidare. Domen var tydlig och vi tror det är svårt att få till ett prövningstillstånd i kammarrätten, säger Kerstin Rosell.

Kerstin Rosell, S, socialnämndens ordförande i Falkenberg, vädjar om hjälp av Folkhälsomyndigheten.
Foto: Privat

Ett nödrop inför sommaren

I stället har hon nu skrivit ett långt mejl till statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten – ett slags nödrop inför sommaren i hopp om att få hjälp att påverka regeringen, vilket även Dagens Nyheter och Hallands Nyheter rapporterat om.

– Det är en vädjan och en fråga till dem hur man kan gå till väga. Om de kan göra en påtryckning så att regeringen kommer med en tillfällig föreskrift i syfte att minska smittspridningen. Nu pågår en pandemi och det finns ju ingen ventil i socialtjänstlagen i denna svåra situation, säger Kerstin Rosell.

I mejlet skriver hon:

”Anser Folkhälsomyndigheten att den situation som Falkenbergs kommun de kommande månaderna kommer att befinna sig i motiverar regeringen att genom särskild föreskrift temporärt beslutar om kommuners rätt att neka hemtjänst för boende i andra kommuner? Regeringen har i rådande situation möjlighet att meddela särskilda föreskrifter om det behövs av smittskyddsskäl för att hantera spridning av det virus som orsakar covid-19.” 

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN

”Svårt erbjuda hemtjänst i år”

Falkenbergs kommun har drygt 45 500 invånare. Kerstin Rosell konstaterar att det en normal sommar kommer omkring 45 fritidsboende med behov av hemtjänst och omvårdnad från andra kommuner. 

– Det hade varit svårt att erbjuda dem hemtjänst i år. Vi har en smittspridning inom hemtjänsten i dag. Blir det mycket sjukskrivningar bland personalen är det svårt att hitta vikarier, säger hon.

Kerstin Rosell skriver i mejlet att kommunen anser att Folkhälsomyndighetens rekommendationer står över socialtjänstlagen:

”Med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer gör socialnämnden i Falkenbergs kommun bedömningen att verkställande av beställningar om stöd och hjälp från andra kommuner för brukare som vistas tillfälligt i kommunen inte är förenligt med att hjälpa till att dämpa spridningstakten av covid-19 i Sverige. Detta dels då resande avråds men även då de personer som tillhör någon av riskgrupperna för covid-19 ska minska sitt sociala umgänge.”

En förflyttning till en ny kommun skulle också innebära att personen fick allt för många nya sociala kontakter, med ny personalgrupp både inom hemtjänsten och anställda i kommunen som ansvarar för larm, menar Kerstin Rosell.

Kerstin Rosells brev till Folkhälsomyndigheten där hon vädjar om hjälp.
Kerstin Rosells brev till Folkhälsomyndigheten där hon vädjar om hjälp.

”Då gäller inte detta längre”

Om Folkhälsomyndigheten skulle ändra eller häva sina rekommendationer blir situationen en annan konstaterar hon:

– Då gäller inte detta längre. Om de tycker att folk kan börja resa inom Sverige, då är vi inte i det här läget. Då vill vi inte på något sätt stoppa hemtjänsten. Vi vill ju följa lagen. Den väger givetvis tungt och vi vill inte förringa den. Men just nu är situationen sådan att vi tillfälligt behöver en särskild föreskrift.

Rasmus Isaksson är ordförande i DHR (Delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet), en organisation som arbetar för människor med nedsatt rörelseförmåga.

Han reagerar starkt över Falkenbergs kommuns begäran.

– Vi anser självklart att alla ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer att inte resa i nuläget. Samtidigt ser vi att det inte är förbjudet att resa inom landet. Och om man inte följer lagstiftningen blir det indirekt en reserestriktion som läggs på en viss del av befolkningen. Vi tycker inte att man kan göra så, säger han.

Rasmus Isaksson är orolig för synsättet att det går att göra avsteg från lagen.

Rasmus Isaksson, förbundsordförande i organisationen DHR (Delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet).
Foto: Albert Martinsson, DHR

– Jag reagerar mest emot att Falkenbergs kommun anser att Folkhälsomyndighetens rekommendationer är överordnade socialtjänstlagen. Jag håller inte med om det, eller att socialtjänstlagen bara är skriven utifrån ett normaltillstånd. Vad utgör det? En lag måste upprätthållas i alla sammanhang. Våra behov tar inte stopp i kristider, konstaterar han.

– Vi förstår naturligtvis att det är problem ute i kommunerna, men då måste man gå andra vägar. Vi tycker det är tråkigt att man direkt tycker att lösningen är vad vi anser vara grova ingrepp mot lagstiftningen.

Wallensten: ”Kommer ge riktlinjer”

Vid måndagens pressträff hos Folkhälsomyndigheten fick biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten frågan om hur myndigheten reagerar på Falkenbergs kommuns vädjan om hjälp.

– Jag är inte insatt och vågar inte svara på detta, svarar han.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/ TT NYHETSBYRÅN

Ser ni ett problem med storstadsbor som flyttar till sina sommarhus i andra kommuner?

– Vi kommer att ge riktlinjer om hur man ska tänka kring sommaren i slutet av månaden. Då får man tydligare besked om detta.

TV: ”Pandemin kan pågå i två år till”

Anders Tegnell om coronavirusets utveckling