Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska staden är
störst i IS-rekrytering

Av alla städer i Europa är det, sett till folkmängd, från Göteborg som IS och andra terrorgrupper värvar flest medlemmar.

Av alla städer i Europa är det, sett till folkmängd, från Göteborg som IS och andra terrorgrupper värvar flest medlemmar. Det skriver Göteborgs-Posten på nätet.

– Vi toppar rekryteringsligan eller den negativa statistiken, vilket du vill. Så är det, säger integrationspolisen Ulf Boström till sajten.

Terrorgruppen IS ligger bakom dåden i Paris som kostat minst 129 människoliv. Enligt nyhetsbyrån Reuters skriver IS i ett meddelande angående attacken:

"Åtta bröder som bar bälten med sprängmedel och skjutvapen slog till mot mål i hjärtat av den franska huvudstaden som valts ut i förväg: Stade de France där det pågick en match mot Tyskland som idioten François Hollande närvarade vid, Bataclan där hundratals idoldyrkare samlats för att delta i en pervers akt samt mål i tionde, elfte och artonde arrondissementet. Frankrike och de som följer i dess fotspår måste inse att de fortsätter vara huvudmål för Islamiska staten."

120 IS-krigare

Rekryteringen till gruppen sker över hela världen. Enligt Göteborgs-Posten är Göteborg den europeiska stad från vilken flest rekryteringar sker, sett till antal invånare. Säpo uppger att totalt runt 300 personer har värvats från Sverige och av dem kommer 120 från Göteborgsområdet.

Gp.se har pratat med integrationspolisen Ulf Boström, som slår fast att Göteborg "toppar rekryteringslistan." Han är kritisk mot att Sverige tillåter de som rest för att kriga i till exempel Syrien att återvända utan påföljder.

"Godkänts av sina överordnade"

– Min erfarenhet säger att den som får lov att åka hem, han har också godkänts av sina överordnade. Det är personer som inte kommer att berätta. De vars lojalitet man inte är hundraprocentigt säker på, de tillåts däremot inte heller att återvända, säger integrationspolisen.

GT har sökt Ulf Boström.

Följ liverapporteringen om terrordåden i Paris här.