Svenska nazisten utvisas från Polen

Svenska nazisten Anton Thulin utvisas från Polen
Anton Thulin har tidigare dömts till fängelse efter att ha planterat en explosion på en campingplats i Torslanda.
Foto: EXPO
Anton Thulin och Viktor Melin genomgick en paramilitär utbildning i Ryssland kort före sprängattentaten inleddes i Göteborg.
Foto: POLISEN

Den svenske nazisten Anton Thulin, 22, utvisas från Polen, rapporterar tidningen Star Tribune.

Han har tidigare dömts till fängelse efter att ha planerat en explosion på en campingplats i Torslanda.

Enligt den polska säkerhetstjänsten var Anton Thulin i landet för att träna upp sina färdigheter i att använda terrorvapen.

En företrädare för polska myndigheter uppger för Star Tribune att Anton Thulin kom till Polen för att utbildas i att hantera vapen som liknar de som användes i terrordådet mot två moskéer på Nya Zeeland i mars.

Nu ska den 22-årige svensken utvisas, då han enligt den polska säkerhetstjänsten är ”mycket farlig för allmänhetens säkerhet”.

Anton Thulin har tidigare blivit upplärd i Ryssland innan han och två kumpaner dömdes för de tre sprängattentat som skakade Göteborg vintern mellan 2016 och 2017. I en av attackerna skadades en städare på ett flyktingboende svårt.

Åklagaren: ”Lärt sig tillverka bomber”

– Vi kan konstatera att de har varit på en militär utbildning i Ryssland och på bilderna är de iförda uniform och står med kalasjnikovs. Det ligger då inom ramen att de också lärt sig att tillverka bomber av de slag som använts på gatorna i Göteborg, sa åklagaren Mats Ljungqvist i juni 2017.

Viktor Melin dömdes i alla tre fallen till fängelse i åtta år och sex månader. Jimmy Jonasson fick fängelse i fem år för medhjälp i ett av brotten och för försök till allmänfarlig ödeläggelse. 

Åklagaren menade att det var Melin och Jonasson som var ansvariga för bomben som skadade en städare på ett flyktingboende. Mannen fick splitterskador över hela kroppen och båda hans ben gick av.

Anton Thulin dömdes för försök till allmänfarlig ödeläggelse vid Lilleby camping i Torslanda och fick fängelse i ett år och sex månader. Nära campingplatsen låg ett flyktingboende, men föremålet exploderade aldrig.

Tingsrätten kunde slå fast att de tre gärningarna inneburit fara för människors liv eller hälsa.

– Det är kraftfulla påföljder som är en markering mot den här typen av verksamhet. Där är vi väldigt nöjda med, sa Mats Ljungqvist då. 


Det här är Nordiska motståndsrörelsen:

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en en militant nazistisk organisation som leds av Simon Lindberg, 34.