Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Michelle, 29, är helikopterpilot på Hawaii

Michelle Astergård, 29, från Göteborg utbildade sig till helikopterpilot och flyger nu på Hawaii
Michelle Astergård, 29, från Västsverige utbildar sig till helikopterinstruktör på Hawaii. Nu har hon bara 19 flygtimmar kvar innan hon är färdigutbildad.Foto: Privat

Drömmen om pilotyrket blev sann för Michelle Astergård, 29.

Just nu flyger hon helikopter på Hawaii och utbildar sig till instruktör. 

– Det är väldigt bra övning att flyga på Hawaii, för det är de sämsta omständigheterna för att flyga egentligen, säger Michelle.

Som 23-åring blev Michelle Astergård flygvärdinna för att komma närmare drömyrket – pilot. Ett par år senare fick hon tips om en yrkeshögskoleutbildning i Göteborg där man kunde utbilda sig till helikopterpilot.

– Det var 2017 som jag kom in och då var vi två tjejer i klassen av 14 personer totalt. Helikopterpilotutbildningen varar i två år, lite till och från, eftersom det är en väldigt väderberoende utbildning, säger Michelle som också intervjuats av Norra Halland

Hur är det att flyga helikopter?

– Det är väldigt roligt. I början är det väldigt svårt, för det är inte som i ett flygplan. Du kan aldrig släppa kontrollerna eller så där. Men det blir bara roligare ju bättre du blir. Som helikopterpilot har man mycket mer frihet, du ser mycket mer. Du flyger närmare marken och blir ett med maskinen på ett annat sätt.

”Som helikopterpilot har man mycket mer frihet, du ser mycket mer”, berättar Michelle Astergård.Foto: Privat
Hawaii är vackert från ovan.Foto: Privat

Svårt att flyga på Hawaii

Hon beskriver utbildningen som väldigt tuff, och som färdigutbildad är det sedan svårt att få jobb.

– Här i Norden finns det inte mycket jobb som helikopterpilot om man är nyexaminerad. Vi har inte samma turistflygningar som i varmare länder och därför sökte jag mig utomlands. Ofta i USA får man börja som instruktör och för att få visum kunde jag bara välja mellan två skolor, varav den ena är på Hawaii, säger Michelle.

Väl på plats började Michelle, som ursprungligen är från Frillesås utanför Kungsbacka, utbilda sig till helikopterinstruktör och nu är hon snart färdigutbildad.

– Det har varit lite upp- och nedgångar i och med coronakrisen, men nu har jag bara 19 flygtimmar kvar innan jag är helt klar. Sedan är det kortsiktiga målet att få ett jobb i USA. Och det långsiktiga målet är att jobba inom ambulanshelikoptern i Sverige, säger Michelle.

Michelle har fotograferat Hawaii från ovan.Foto: Privat
Michelle Astergård flyger över Hawaii.Foto: Privat

Att flyga helikopter på Hawaii är både svårt och oerhört lärorikt, förklarar hon. 

– Det är väldigt bra övning att flyga på Hawaii, för det är de sämsta omständigheterna att flyga i egentligen. Det är blåsigt, varmt och fuktigt och ojämn mark med berg och annat. Det är väldigt kul att flyga där och man blir duktig på kort tid, säger Michelle Astergård.

TV: GT:s reporter flyger med Sveriges yngsta pilot 

Barndomsdrömmen blev verklighet – Robin Johansson är 20 år och Sveriges yngsta trafikpilot.