Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska mässans motdrag mot NMR

Så här såg det ut när NMR tågade i Falun.
Foto: SVEN LINDWALL
Demonstrationen ska gå från Skånegatan till Gustaf Adolfs torg.
Foto: JAN WIRIDEN/GT/EXPRESSEN

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har fått tillstånd att demonstrera i centrala Göteborg – utanför Svenska mässan medan bokmässan pågår.

Nu överklagas samlingsplatsen av Svenska mässan, skriver man i ett pressmeddelande.

– Samlingsplatsen utanför mässan är direkt olämplig, säger Maria Källsson, ansvarig för bokmässan.

Den 30 september pågår Bokmässan i Svenska mässan i Göteborg. Samtidigt ska Nordiska motståndsrörelsen demonstrera i de centrala delarna av staden.

Det har polisen gett tillstånd till.

Tidigast klockan 12 får NMR samlas och senast klockan 13 får de avgå från Skånegatan, som ligger nära Svenska mässan.

Överklagar beslutet

Att de ska få ha sin samlingsplats där är någonting som Svenska mässan nu överklagar till förvaltningsrätten, skriver Svenska mässan i ett pressmeddelande på fredagen.

– Samlingsplatsen utanför mässan är direkt olämplig. Vi tar emot 30 000 besök på lördagen och tillgängligheten i området är ytterst betydelsefull för Bokmässans besökare, säger Maria Källsson på Bokmässan i pressmeddelandet.


LÄS MER: Nazister får tillstånd att demonstrera under bokmässan


Carin Kindbom, vd och koncernchef för Svenska mässan:

– Vårt överklagande berör inte genomförandet av sammankomsten, utan endast samlingsplatsen.

Maria Källsson, ansvarig för bokmässan.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Upp till 2 000 demonstranter

NMR räknar med att ha mellan 300 och 2 000 deltagare under sin demonstration i Göteborg, enligt den demonstrationsansökan som kommit in.

Maria Källsson på Bokmässan har tidigare sagt att hon förutsätter att demonstranterna inte kommer tillåtas störa besökarna.

– Nordiska motståndsrörelsen är en våldsbejakande organisation som inte är välkommen till Bokmässan. Vårt mål är att skapa en mötesplats där allmänheten kan få en chans att träffa sina favoritförfattare och diskutera samhällsfrågor. Våldsamma organisationer hör inte hemma i ett sådant sammanhang, har hon sagt.

Enligt Sveriges Radios Kulturnytt har nu 14 överklaganden kommit in, däribland från Nordiska motståndsrörelsen själva som är missnöjda med att inte få demonstrera på Avenyn.