Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marika i karantän – på Nya Zeeland

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Marika Andersson, 23, är fast på Nya Zeeland.
Foto: PRIVAT

För att Marika Andersson, 23, skulle kunna lämna Nya Zeeland behövde hon lägga över 100 000 på en flygbiljett.

– Jag gjorde ett sista desperat försök att åka till flygplatsen och hoppas komma med ett flyg hem, säger Marika. 

Nu har hon i stället suttit i fyra veckors karantän med en för henne okänd familj.

Under fyra års tid har Marika Andersson, 23, från Alingsås, bott runtom i världen och sedan i mars i fjol har hon bott i Australien.

För fem veckor sedan åkte hon över till Nya Zeeland för några veckors semester innan hon skulle återvända till Sverige.

Men när coronavirusets framfart började få konsekvenser så blev hennes flygbiljett plötsligt avbokad, och Marika började förstå allvaret i pandemin.

– När flygbiljetterna avbokades så var jag inne och kollade runt för att hitta biljett hem. Dels var det ett oerhört tryck och dels var flygbiljetterna väldigt dyra. 150 000 kronor kunde de kosta. Ändå var det var ingen garanti att man kom med flyget, säger Marika, som även berättat sin historia för Alingsås Tidning.

”Ett sista desperat försök”

Precis innan Nya Zeeland stängde gränserna gjorde Marika ett sista försök att komma hem.

– Jag gjorde ett sista desperat försök att åka till flygplatsen och hoppades komma med ett flyg hem. Men det gick bara ett enda flyg till en stad där jag inte känner någon, så jag tog det inte. 

Bild tagen från Milford Sound, en djup fjord på Nya Zeeland.
Foto: Privat / Privat

Hon fick kontakt med myndigheter och ett hjälpnummer för att få någonstans att bo. 

– Till slut hamnade jag hos den familj jag bor med nu i staden Christchurch. Och vi har suttit i karantän tillsammans i fyra veckor nu, säger Marika.

”Märkligt och mycket stressigt”

Trots att hon bor med helt okända människor har det funkat väldigt bra.

– Vi bor nära stranden och en park med lite skog. Vi har kunnat gå på dagliga promenader men utanför det är vi bara i huset. Det har funkat väldigt bra, jag har kommit väl överens med familjen. Men att komma hem till främlingar som man inte vet vilka de är, det kändes väldigt märkligt och mycket stressigt, säger hon.

För ungefär en vecka sedan hörde svenska ambassaden av sig till Marika för att försöka ordna med en resa hem.

– Jag valde att avböja tills coronakrisen är över. Jag tror jag är säkrare här än i Sverige just nu. Det var en spänd, stressig och påfrestande situation för människorna i Nya Zeeland i början av karantän, men det lade sig efter ett tag. Och det ger goda resultat. Senast jag tittade hade vi 19 dödsfall till skillnad från Sveriges 2 000-tal, säger Marika Andersson.

Detta är något som landets premiärminister Jacinda Ardern tidigare sagt.

– Det finns ingen utbredd, oupptäckt samhällsspridning i Nya Zeeland. Det slaget har vi vunnit. Jag tänker inte riskera det vi vunnit med nya zeeländares hälsa, säger Ardern, rapporterar nyhetsbyrån AFP.


TV: Hjärtsjuk bebis besegrade corona – möts av jubel

Sjukhuspersonalen rördes av sex månader gamla bebisens kamp mot coronan.