Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska Margareta, 50, lever i lyx med Seth, 88, i Hollywood

Seth Riggs tidigare barn har inte varit positiva till Margareta och Seths förhållande.
Foto: CHRISTER WAHLGREN
I dag är Margareta tillsammans med den 38 år äldre sångpedagogen Seth Riggs. Tillsammans har de dottern Samantha.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Pianisten Margareta Svensson Riggs, 50, lämnade Västsverige för att följa sina drömmar – och lever nu ett liv i lyx i Hollywood tillsammans med maken Seth Riggs, 88.

Men tillvaron har inte alltid varit enkel.

Margareta berättar nu om de tuffa åren när hennes mamma gick bort, hon själv opererades för cancer – och bråken som uppstod inom familjen när hennes och Seths nu sexåriga dotter Samantha föddes.

– Hans tidigare barn var så elaka och motsatte sig hela vårt förhållande, säger hon.

Under flera år arbetade Margareta Svensson Riggs, som då hette enbart Svensson i efternamn, som sångerska och pianist i både USA och Sverige. Hon spelade på hotellinvigningar – sida vid sida med artister som Bob Dylan.

År 2008 bodde hon tillfälligt i Sverige igen. Hennes arbete innebar ständigt resande och hon kände sig trött och sliten. När hon erbjöds arbete som pianist på ett hotell i Hollywood såg hon chansen till en stabilare tillvaro.

Margareta tackade ja – och hennes liv kom att drastiskt förändras.

Hon bestämde sig för att, som hon säger, fräscha upp rösten och kontaktade sin tidigare sångpedagog Seth Riggs. Han är en legendar i branschen och har bland annat haft Madonna, Barbra Streisand och Michael Jackson som adepter.

Paret i Margaretas familjehem i Varberg.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Seth och Margareta hade då inte setts på flera år.

– Kemin som alltid hade funnits där var fortfarande kvar när vi sågs igen. Och vi var båda i ett nytt läge, han var änkling och jag var ledig, det blev rätt tid för oss, säger Margareta Svensson Riggs.

Har dottern Samantha, 6

De träffades för första gången två årtionden tidigare, när hon var i 20-årsåldern och tog sånglektioner hos honom. Han var då runt 60 år och gift.

– Jag minns mitt första telefonsamtal till honom, jag kunde inte förstå att jag pratade med Seth, han var ju så känd, säger Margareta Svensson Riggs, som medverkat en säsong i tv-programmet "Svenska Hollywoodfruar".

Och deras kärlek har, i vissa avseenden, varit komplicerad. Inte minst när parets nu sexåriga dotter Samantha kom till världen.

Seths tidigare barn var så elaka och motsatte sig hela vårt förhållande.

– Seths tidigare barn var så elaka och motsatte sig hela vårt förhållande. Man kan inte försöka hur mycket som helst när någon beter sig dåligt. När det hela gick ut över Samantha, tog jag helt avstånd från dem, säger Margareta Svensson, som tidigare berättat hur ett av Seths sju vuxna barn påstod att han inte var Samanthas riktiga pappa – och krävde fram ett DNA-test.

Margareta Svensson Riggs och Seth Riggs.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON

Fick cancer

Margareta Svensson Riggs har också gått igenom flera andra prövningar i livet. För några år sedan läste hon en artikel om Angelina Jolies äggstockscancer. Det satte hennes tankar i spinn då hennes mamma dött i just den typen av cancer, i mitten av 00-talet.

– Det var fruktansvärt. Min mamma var den som stod mig allra närmast, säger Margareta Svensson Riggs.

Under sista tiden i livet satt mamman i rullstol och var väldigt begränsad. 

– Att mista den som stod mig närmast var jättesorgligt. Min mamma var glad och positiv. Även från hennes sista tid så finns det väldigt många fina minnen, säger Margareta Svensson Riggs, som när hon själv bestämde sig för att kolla upp saken, efter att ha läst tidningsartikeln, fick svaret att hon led ökad risk för att få sjukdomen.

Jag tänkte på min 1,5 år gamla dotter. Det var fruktansvärt

Hon opererade bort sina äggstockar.

– Varför skulle jag vänta, har man de generna är det över femtio procents sannolikhet att man får cancer. Jag tog bort allt, som tur var hade jag redan fått barn.

Men en dag ringde sjukvården och berättade att de även hade hittat något annat.

– Jag visste inte vad det var. Jag tänkte på min 1,5 år gamla dotter. Det var fruktansvärt, cancer går i släkten.

Margareta, Seth och Samantha besöker ofta familjehemmet i Varberg.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Det visade sig att Margareta hade drabbats av bröstcancer och befann sig i ett tidigt stadium. Hon opererade bort även brösten och friskförklarades strax därefter.

– Jag känner glädje och tacksamhet. Tänk om det inte hade upptäckts i tid, då hade det kunnat vara för sent. Jag var så lättad när jag hade opererat bort allt, säger hon och fortsätter:

– Man kan ju se det som att jag borde vara ledsen över det som hänt och för att jag opererat bort allt, men jag ser det inte så. Jag är bara så glad, för det kunde ha gått illa.

Lämnade Västkusten

Det var längesedan nu som Margareta Svensson Riggs tog sitt pick och pack och lämnade sin barndoms stad på den svenska Västkusten.

Det var efter studenten som hon gav sig ut på det stora äventyret.

– Jag blev erbjuden jobb som allt i allo och underhållare ombord på ett fartyg. Jag fick spela piano och sjunga, säger Margareta Svensson Riggs.

Det var hennes första långa resa som startade i Göteborg – och förde henne ända till Karibien. 

– Det var kanonbra. Den tiden formade mig, jag fick mer verklighetsförankring som artist. Innan hade jag bara varit i skolmiljö. 

"Jag var egentligen en rätt blyg person", säger Margareta Svensson Riggs.
Foto: IZABELLE NORDFJELL

Flytten till USA

Efter kryssningen gick hon på Calle Flygares teaterskola. En dag fick hon syn på en annons i en tidning: Pianister söktes till Sveriges pianobarer. 

Margareta Svensson Riggs fick spela på hotell Malmen.

– Jag var egentligen en blyg person men det kunde man inte vara, jag fick helt enkelt sluta med det, säger hon.

– Det fanns två val, gå hem eller ge allt. Jag insåg att jag måste ge allt om jag ska ha det här jobbet. Jag måste ta kommandot.

Tillsammans med Seth arbetar Margareta numera som sångpedagog.
Foto: Alan Weissman

Hon var 21 år gammal när hon flyttade till USA. Möjligheternas land, som hon uttrycker det.

På andra sidan Atlanten har hon satsat hårt på musiken. Även om det ibland var knapert mellan jobben så slutade hon inte kämpa för att kunna göra det hon ville.

Under en tid i Los Angeles var det inte lätt

– Under en tid i Los Angeles var det inte lätt, jag hade svårt att ta mig in och jag var ju tvungen att få ihop pengar. Men jag kämpade på och via kontakter fick jag auditions och lyckades till slut. 

Margareta bor i dag i Beverly Hills. Hon har tidigare spelat på flera olika hotellscener och i Las Vegas har hon medverkat på invigningar tillsammans med artister som Bob Dylan och Luciano Pavarotti. Tillsammans med Seth arbetar hon numera som sångpedagog. Paret erbjuder både workshops och privata lektioner och åker jorden runt i sitt arbete. 

Bob Dylan.
Foto: CHRIS PIZZELLO/AP TT NYHETSBYRÅN

För närvarande är hon återigen på hemmaplan i Varberg, för att fira jul.

– Jag är alltid hemma över julen. Jag har även mitt hem i Sverige. Jag har en fot i USA och en fot i Sverige, säger Margareta Svensson Riggs.