Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska män köper sex av transkvinnor i Thailand

Foto: Joakim Medin

Svenska sexturister i Thailand köper sex av transkvinnor. 

Det rapporterar journalisten Joakim Medin i sin granskning av svenska män som köper sex i landet.

– Jag tror att vi alla har fått avsugningar av ladyboys. Alla förutom Niklas, han vägrar eftersom han inte tycker om bögar, säger Tobias, en sexköpare i 60-årsåldern från Göteborg.

Under en månad i somras wallraffade journalisten Joakim Medin på prostitutionsgatorna i Thailand och utgav sig för att vara lärarstudent intresserad av sexköp.

Med dold mikrofon granskade han svenskarna som köper sex i landet. Uppdragsgivare bakom den rapport han nu presenterat är nätverket Schyst resande, som bland annat Childhood Foundation, Unionen och Svenska kyrkan står bakom. 

Under en månad i somras wallraffade journalisten Joakim Medin på prostitutionsgatorna i Thailand och utgav sig för att vara lärarstudent intresserad av sexköp.
Foto: Pressbild/Joakim Medin

Prostitution världen över beräknas varje år dra in runt 186 miljarder dollar, enligt en rapport från EU-parlamentet.

I Joakim Medins rapport, med namnet "Welcome to Sin City", står det att en mycket stor del av de prostituerade i Thailand utgörs av minderåriga flickor och cis-kvinnor, alltså biologiska kvinnor som också identifierar sig som kvinnor.Svenska männen lever i machokultur

I rapporten framkommer också att uppskattningsvis tio procent av alla personer som säljer sex i Thailand är minderåriga pojkar, unga män och transpersoner.

Enligt en rapport från FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå är totalt omkring 250 000 personer inblandade i prostitution i landet. Rapporten bekräftar att omkring tio procent av dem som säljer sex är män.

Många av transpersonerna identifierar sig som transkvinnor vilka lokalt kallas för ”kathoey”.

I omvärlden nämns det som ”ladyboys” ett mer välkänt begrepp och det handlar om personer som föddes som biologiska män. Begreppet används i Thailand och innefattar transpersoner, homosexuella män och personer som identifierar sig med inter sex.  


Fakta: Transkvinnor i Thailand

Enligt en rapport från ”Ministry of Health” i Thailand finns det runt 250 000 prostituerade i Thailand. Runt 10 procent av dessa är män, och en del av dem kallas för ”ladyboys” i Thailand.


Några av dem tar hormoner och genomgår operationer för att få bröst och för att förändra sina genitalier, men det är också vanligt att de bara skaffar bröstimplantat. Andra har platta bröstkorgar fram till att de kan ha råd att genomföra några av dessa förändringar.


Västerländska manliga turister köper mycket oftare sex från män och från transpersoner än vad asiatiska manliga turister gör. 


Källa: Rapporten: ”Welcome to Sin City: svenska mäns sexturism”

I rapporten berättar Joakim Medin om sina iakttagelser av den machokultur som finns hos manliga sexköpare.

– Flera av dem gav uttryck för att det var bättre i Thailand för kvinnor var kvinnor, och män var män. Männen fick en service genom sex och att bli ompysslad. Kvinnan hämtar dricka och mat. Hon torkar bort svett och bäddar sängen efter samlag, har Joakim Medin tidigare berättat.

Foto: Joakim Medin

Flera av de män som Joakim Medin mötte under sin tid i Thailand berättar att de betalat för sexuella tjänster från personer som föddes som biologiska män. En av dem kallas i rapporten för Tobias. Namnet är, precis som namnen på alla de granskade männen, fingerat.

Tobias är flerbarnsfar från Göteborg och säger att han ofta tycker att transkvinnor är sexigare än cis-kvinnor.

– Jag tror att vi alla har fått avsugningar av "ladyboys". Alla förutom Niklas, han vägrar eftersom han inte tycker om bögar, säger Tobias i rapporten.

”Det sätter sig i psyket på dem”

Tillsammans med en man som kallas för Conny, en annan sexköpare, diskuterar sedan Tobias de trauman som personer inom sexindustrin kan lida av, som att till exempel transkvinnor kan drabbas av depressioner och att det finns de som väljer att avsluta sitt eget liv.

Joakim Medin skriver i rapporten att Tobias och Conny verkar ”förvånansvärt medvetna” om sexindustrins psykologiska påverkan på de som säljer sex – samtidigt säger Tobias:

– Vi är trevliga och snälla mot kvinnorna, medan andra är elaka mot dem. 

Att svenska sexköpare gärna pekar ut sig själva som bättre sexköpare är något Malin Roux Johansson känner igen. Hon är generalsekreterare för anti-trafficking-organisationen RealStars som har sitt huvudkontor i Göteborg och ingår i nätverket Schyst resande.

– Jag kan bekräfta detta, säger hon.

– Vad männen nu menar med det? 

"Försöker påverka personer" 

Malin Roux Johansson berättar att organisationen arbetar med att motverka efterfrågan av sexköp både på hemmaplan och på EU-nivå. Det är en oberoende ideell organisation som arbetar för ett Europa fritt från trafficking genom kampanjer och opinionsbildning.

– Vi försöker påverka personer som reser utomlands, och det är otroligt viktigt att hela tiden trycka på att vi har en sexköpslag. Det måste kännas att det är ett oacceptabelt beteende, säger hon och fortsätter:

– Jag kan inte säga om svenska mäns sexköp har ökat eller minskat, men generellt ser det lite bättre ut bland svenskarna jämfört med män i flera andra länder. Här har vi haft en sexköpslag sedan 1999 vilket också gör att sexköp uppfattas som mer oacceptabelt här.

Fakta: Prostitution i Thailand

Prostitution är olagligt i Thailand, men pågår i praktiken ändå.


Thailand är världsberömd för sin prostitutionsindustri, en industri som existerat i olika form i hundratals år. 


Den typ av prostitution som finns i landet i dag, som både inhemska och internationella kunder utnyttjar startade på 1960-talet, då amerikanska soldater som deltog i Vietnamkriget hade sina permissioner i Thailand.


En nöjesindustri med barer och prostitution växte upp kring soldaterna i Bangkok och i Pattaya.


Soldaterna har sedan dess ersatts av utländska sexköpare och en rapport från FN , som släpptes 2013, visar att marknaden till största del hålls i gång av dessa internationella kunder.


Källa: Rapporten: ”Welcome to Sin City: svenska mäns sexturism”

Malin Roux Johansson menar att det är viktigt att markera om någon i ens närhet skrattar bort beteendet eller ”går över gränsen”.

– Det är allvarligt att inte bry sig om de små tecknen, att se mellan fingrarna eller rycka på axlarna. 

Hon säger att majoriteten av svenska mäns sexköp görs på utlandsresan.

– Därför är det viktigt att vara tydlig med att det är lika oacceptabelt där som här. Med mer kunskap om sexköpare och genom att punktera myter och stärka värderingar för Fair Sex – sex på lika villkor – kan vi förebygga sexuell exploatering, säger Malin Roux Johansson.

Flera av männen som Joakim Medin träffade när han arbetade med rapporten försvarar sexköpen bland annat med förklaringar om att de bara anpassat sig till tänkandet och kulturen i Thailand.

En av dem Medin pratade med, Mats från Göteborg, tycker det är helt acceptabelt med sexköp i Thailand eftersom han menar att det är normaliserat att kvinnor i landet säljer sex. 

Men det är ett ohållbart resonemang, påpekar Medin i rapporten. Männen betalar för tjänsterna ”vilket är precis vad prostitution handlar om”.

Fotnot: Namnen på de intervjuade männen i rapporten är fingerade.