Svenska krogen är en av världens snyggaste

EN AV DE 20 BÄSTA. Den franska tidningen L´Internaute har listat restaurangen Le Pain Français som en av världens 20 bästa när det gäller inredning och design.
Foto: Erik Nissen
TILLSAMMANS MED PRISAD DESIGNBYRÅ. Designen har koncernchefen Samuel Samuelsson kommit fram till med hjälp av designbyrån Stylt trampoli som har fått många priser.
Foto: Erik Nissen
INSPIRATION FRÅN PARIS. Inspirationen kommer från den tiden då världsutställningen var i Paris
Foto: Erik Nissen
OLIKA VÄRLDAR. I arbetet med designen har man försökt skapa intreycket av att gästerna rör sig mellan olika världar när de går mellan våningarna.
Foto: Erik Nissen

"En av världens bästa restauranger och barer med storslagen inredning". Så omnämns Le Pain Français krog på avenyn av den franska webbtidningen L´Internaute.

– När man gör något franskt i lilla Göteborg och fransmännen tycker att det är fantastiskt. Då har man ju lyckats, säger koncernansvarige Samuel Samuelsson.

L´Internaute, en av Frankrikes största webbaserade tidningar har listat de 20 snyggaste designkrogarna i världen. Med på listan finns avenykrogen Le Pain Français. 

– Det är jätteskoj. Jag tror att de har nästan 11 miljoner besökare varje månad, säger koncernansvarige Samuel Samuelsson. 

Då har man ju lyckats

Restaurangens inredning beskrivs som fräck och påkostad. Designen är inspirerad av Jules Verne, la belle epoque och världsutställningen i Paris. I inredningen har Samuel Samuelsson tillsammans med den flerfaldigt prisade designbyrån Stylt Trampoli försökt skapa olika världar inne i restaurangen. 

– Vi har skapat olika inredningar på olika plan för att få olika upplevelser överallt i den här lokalen, säger han. 

Det är inredningen och designen i lokalen som har gett Le Pain Français en plats på listan. Och Samuel Samuelsson blir extra stolt över att det är just en fransk tidning som berömmer restaurangen.

– När man gör något franskt i lilla Göteborg och fransmännen tycker att det är fantastiskt. Då har man ju lyckats.

Något man också har tänkt på i skapandet av inredningen är funktionalitet och tillgänglighet. 

– Vi har monterat in en glashiss i restauranglokalen som går genom alla våningsplan för att få bättre tillgänglighet för handikappade och äldre. Oavsett vem man är så ska man möjlighet att ta sig runt i lokalerna, säger Samuel Samuelsson.  

Le Pain Français har flera restauranger och caféer i Göteborg. På alla ställena har man lagt ner mycket energi på inredningen. Det senaste tillskottet i en franska restauranggruppen är krogen som ligger strax intill Kungportplatsen. 

– Den är lite coolare. Det är lite mer internationell New York-känsla över den. Den på Avenyn är lite mer romantisk och lite mer burlesque, säger Samuel Samuelsson.