Svenska kändisarnas liv – i direktörsidyllen

Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Foto: OLLE SPORRONG

Onsalahalvön har varit danskt territorium, födelseplats för ökända kaparen Lars Gathenhielm och populär badort.

Men i dag beskrivs den som "Sveriges guldkust" – och är en av pärlorna i Västsverige där kändisarna flockas.

– Här finns delar som är väldigt exklusiva, säger Pelle Nordh, som arbetat som mäklare i Onsala i över 20 år.

Onsala föll i svenska händer när danskarna tvingades att lämna ifrån sig Halland vid freden i Brömsebro 1645.

44 år senare, på gården Gatan, föddes den man som kom att sätta orten på kartan: "Lasse i Gatan". Han hette egentligen Lars Gathenhielm och var en ökänd kapare som under åtta år bedrev en omfattande kaparverksamhet på Västkusten. 

Med tillstånd från Karl XII spred han, i egenskap av statssanktionerad pirat, skräck i de nordiska grannländerna genom att plundra skepp innan han, blott 29 år gammal, avled efter en sårinfektion i höften.

Men förmögen hann han bli, precis som flera av dem som i dag bor i hans gamla födelsebygd.

Onsalahalvön är belägen väster om Kungsbacka, inom pendlingsavstånd från Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Från sommarboende till lyxvillor

I början av 1900-talet blev Onsalahalvön en populär badort. På 50- och 60-talen ökade småhusbebyggelsen i området kraftigt och det blev ett uppskattat ställe att ha sommarstuga på.

Årtiondet därpå, på 70-talet, blev motorvägen från Göteborg färdig och sedan dess är det fler och fler som valt att bosätta sig på halvön.

En av dem är Pelle Nordh, mäklare på Husmäklaren i Onsala. Som barn hade hans familj ett sommarhus där, men nu bor han på halvön permanent.

– Onsala är en fantastisk boplats. Det ligger inom pendlingsavstånd till både Göteborg och Kungsbacka och stora delar av Onsala ligger vid havet, säger Pelle Nordh.

Mäklaren Pelle Nordh bor själv i Onsala.
Foto: Husmäklaren.

Onsala har förändrats

Pelle Nordh har arbetat som mäklare i Onsala i drygt 20 år och upplever att samhället förändrats sedan dess.

– Förr var det en del sommarstugor och sådant kvar, men nu är det fler permanentboende. Det finns många olika delar av Onsala med olika prisbilder. Det finns delar som är väldigt exklusiva och andra som är mer "normaldyra". Gottskär har länge varit ganska dyrt och även västsidan, mot kustremsan. Den har kommit väldigt mycket på senare tid, säger Pelle Nordh.

Just nu är det dyraste objektet på Hemnet i Onsala en fastighet på 51 892 kvadratmeter, som är till salu för 20 miljoner. Det högsta slutpriset det senaste året är en villa på sex rum som såldes för 9,5 miljoner kronor.

– Det är väldigt många, vanliga goa människor som har hus här. Nu för tiden är det många som har bra jobb och tjänar ganska bra. Men så är det på många ställen i landet. Förr i tiden fick man en fantastiskt fin villa för en miljon, men det får man inte så mycket för i dag, säger Pelle Nordh.

Onsala beskrivs som "Sveriges guldkust"

Onsalahalvön – med orter som Vallda, Lerkil, Onsala och Gottskär – är belägen väster om Kungsbacka och i en annons från mäklarfirman Bjurfors beskrivs halvön som "Sveriges guldkust".

Det är ett populärt tillhåll för västsvenska kändisar och bland fastighetsägarna finns artister, skådespelare och såväl pensionerade som aktiva idrottsstjärnor.I grund och botten är samhällen likt Onsala ett exempel på en ökande segregering i Sverige. Det menar Apostolis Papakostas, professor i sociologi vid Södertörns högskola.

– När vi pratar om segregering brukar man nämna utsatta områden, men segregeringen har två sidor. Och det här är den andra, säger Papakostas, och fortsätter:

– Man kan kalla det en självvald segregering, som oftast tar sin början när välbeställda grupper flyttar ut ur den smutsiga eller problematiska staden till någonting utanför. Man ska inte behöva se fabrikernas skorstenar och eländet så att säga. Det finns flera exempel på det. 

Apostolis Papakostas, professor i sociologi vid Södertörns högskola
Foto: Södertörns högskola

"Tränger undan lokalbefolkningen"

Enligt professor Papakostas söker sig välbärgade personer ofta till platser och miljöer där tillgängligheten för allmänheten kan begränsas.

– Oftast försöker man avskärma sig från omgivningen på olika sätt. Avgränsningarna kan vara artificiella, som staket, eller naturliga. Hav är till exempel en ganska bra avskärmning, säger han.

Och när ett område börjar betraktas som exklusivt, kan befolkningsstrukturen ändras snabbt, enligt Apostolis Papakostas.

– Det är vanligt att man tränger undan lokalbefolkningen. De kanske inte har ekonomi att bo kvar, eller så säljer de snabbt när priserna börjar gå upp för att tjäna en slant. Det leder till homogenisering. Inkomstklyftorna har ökat i Sverige under de senaste 30 åren, och ojämlikheten får även rumsliga uttryck, säger professorn. 

Onsala beskrivs som "Sveriges guldkust".
Foto: HENRIK JANSSON

Familjen Gyllenhammar gjorde jätteklipp

En som var tidigt ute med att köpa hus på Onsalahalvön, är förre Volvo-vd:n PG Gyllenhammar. År 1994 köpte han Råö Gård för 4,4 miljoner kronor.

På den 154 hektar stora fastigheten, bodde Gyllenhammar tillsammans med sin familj i ett 850 kvadratmeter stort hus med 17 rum. 

Familjen Gyllenhammar hade dessutom en egen småbåtshamn. 

Några år senare skrev PG över fastigheten på sina barn, som 2012 sålde av pappans gamla gård för 65 miljoner kronor. Den mystiska köparen förblir okänd, men klart är att denne lyckats pruta ner priset rejält. Objektet hade nämligen ett utgångspris på 100 miljoner kronor.

PG Gyllenhammar har haft en fastighet på Onsala.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Svenska kändisar i Onsala

HENRIK LUNDQVIST, 36

Henrik Lundqvist.
Foto: HENRIK JANSSON

Den världsberömde hockeymålvakten vaktar hemmaburen för New York Rangers i Madison Square Garden på andra sidan Atlanten. År 2014 köpte världsstjärnan en 150 kvadratmeter stor villa i Onsala på en 1 470 kvadratmeter. Utropspriset var 8,5 miljoner kronor och köpeskillingen 7,85 miljoner.


HELEN ALFREDSSON, 53

Helen Alfredsson.
Foto: HENRIK JANSSON

Professionell golfspelare som, innan hon avslutade sin karriär 2013, hann med att plocka hem en Major och fyra LPGA-segrar. Dessutom spelade hon in miljontals kronor i prispengar.

Hon och hennes livspartner Kent Nilsson har dels ett hus i Orlando, dels ett i Onsala.


STEFAN SELAKOVIC, 42

Stefan Selakovic.
Foto: LENNART REHNMAN

Med strax över 200 matcher i IFK Göteborg lade den varbergsbördige fotbollsspelaren skorna på hyllan efter en kort sejour Halmstad BK 2013. Nu arbetar han som agent.

Flytten till Onsala skedde dock redan under tiden som aktiv.

I Onsala bor han i en villa på drygt 200 kvadratmeter.


JESSICA ANDERSSON, 45

Jessica Andersson.
Foto: HANNA BRUNLÖF

Artisten, som har sina rötter i Trollhättan, köpte förra året en lyxvilla på 186 kvadratmeter vid havet i Gottskär i Onsala, tillsammans med pojkvännen och stjärnkrögaren Johan Malm, 34.

Det är en lyxig och rymlig sutterängvilla i svartmålat trä nära havet med gott om plats för vänner och familj.


ULRIKA BIDEGÅRD, 54

Ulrika Bidegård.
Foto: ANNA SVANBERG

Den före detta hoppryttaren har sina rötter i Onsala.

Som aktiv vann hon flera grand prix-tävlingar och deltog i EM. När hon fortfarande utövade sin idrott bodde hon i Bryssel och det var också där hon fick huvudrollen i ett kidnappningsdrama år 1993. Efter att ha hållits fången i en låda i flera dygn kunde hon slutligen fritas. Kidnapparen dömdes till 15 års fängelse.

Nu bor hon på en hästgård i Vallda.


HÅKAN MILD, 47

Håkan Mild.
Foto: JOHANNA LUNDBERG/BILDBYRÅN

Håkan Mild är i dag affärsman, men är mest känd för sin tid som fotbollsspelare och sedermera sportchef i IFK Göteborg. Han var även med i det landslag som grävde brons i fotbolls-VM i USA år 1994.

Håkan Mild bor i ett hus på omkring 200 kvadratmeter i Onsala.


CALLE JOHANSSON, 51

Calle Johansson.
Foto: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN

Calle Johansson jobbar som expertkommentator, men har en bakgrund om ishockeyproffs. Calle Johansson gjorde 17 säsonger i NHL, där han representerade Washington Capitals, Toronto Maple Leafs och Buffalo Sabres. 

Skridskorna lade han på hyllan 2004.

I Onsala bor Johansson i en villa på 340 kvadratmeter med havsutsikt.


LOTTA SCHELIN, 34

Lotta Schelin.
Foto: BILDBYRÅN

Lotta Schelin är en Sveriges främsta fotbollspelare genom tiderna. Med meriter från både landslag, damallsvenskan och internationella klubbar avslutade hon sin karriär i slutet av 2018. Då hade hon också lyckats vinna fem diamantbollar.

Kort efter fotbollskarriären avslutades meddelade Frölunda HC att hon börjat jobba som CSR-ambassadör i deras organisation.

Hon har en villa i Forsbäck.


OSCAR WENDT, 33

Oscar Wendt.
Foto: SASCHA STEINBACH/EPA/TT

Den landslagsmeriterade fotbollsspelaren Oscar Wendt representerar sedan 2011 den tyska klubben Borussia Mönchengladbach, men har tidigare spelat för IFK Göteborg och FC Köpenhamn.

Wendt är född i Skövde, men 2016 köpte han och hustrun Sandra en strandnära fastighet i Onsala, enligt Lantmäteriet för 6,6 miljoner kronor. Paret rev det befintliga huset och har anlitat en arkitekt för att bygga ett nytt på samma plats. Samtidigt ansöktes om strandskyddsdispens då placeringen är inom 100 meter från havet och inom strandskyddat område. En ansökan som 2017 godkändes av byggnadsnämnden i Kungsbacka kommun.