Svenska jihadister döda i strider i Syrien

Publicerad

BEIRUT. Ytterligare två svenska jihadister har dödats i strid i Syrien och flera andra har skadats.

En 22-åring från Trollhättan och en 26-åring från Göteborg kallas nu för ”martyrer” på sociala medier.

”Guds nåd över dig mitt älskade barn. Må Gud accepterar dig in i paradiset”, skriver en anhörig.

De två jihadisterna, som begivit sig från sina svenska hemstäder till inbördeskriget, ska ha dödats under samma vecka. Flera andra uppges ha skadats utanför Aleppo i Syrien. Det uppger både anhöriga och jihadistiska forum på internet.

Både den 22-åring från Trollhättan och 26-åring från Borås som uppges ha omkommit var studerande i Sverige.

Den 13 november - en dag innan de förklarades ”martyrer” - lades ett meddelande ut på Facebook. Där beskrevs de hårda striderna i Aleppo mot ”kuffar”, ett uttryck som betyder gudsförnekare och syftar på Syriens armé:

”Mujaheddin har svårt att ta över denna plats. Så de har bestämt sig för att skicka in fyra bröder som ska in där "kuffar" befinner sig och kriga tills de blivit shuhada (martyrer, reds anm) eller segrat. De fyra bröderna ska in i morgon på morgonen. De går in med intention att inte komma ut. Bland dem finns en svensk bror.”

Tillhörde ”systergrupper” till al-Qaida

Mannen från Trollhättan uppges ha dödats i stormningsförsöket. Samtidigt rapporterades att även 26-åringen från Göteborg samt en hittills okänd annan svensk dödats. Men det är oklart om de tre dog tillsammans.

Enligt säkerhetspolisen deltar, sedan kriget i Syrien började för knappt tre år sedan, flera svenskar i striderna. Utifrån bilder som svenskarna lagt ut på sig själva på internet tillhör de den terrorstämplade al-Nousrafronten och Islamiska Staten av Irak och Sham. Båda grupperna är ”systergrupper” till al-Qaida.

22-åringen och 26-åringen har palestinska rötter men är födda och uppvuxna i Sverige. Hittills har ett tiotal svenskar – de flesta studenter - dödats i Syrien, enligt uppgifter till Expressen.se.

Svenskarnas bas är staden al-Dana i norra Syrien.

UD kan inte bekräfta dödsfallen på grund av situationen i Syrien.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER