Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska jihadister döda i strider i Syrien

BEIRUT. Ytterligare två svenska jihadister har dödats i strid i Syrien och flera andra har skadats.

En 22-åring från Trollhättan och en 26-åring från Göteborg kallas nu för ”martyrer” på sociala medier.

”Guds nåd över dig mitt älskade barn. Må Gud accepterar dig in i paradiset”, skriver en anhörig.

De två jihadisterna, som begivit sig från sina svenska hemstäder till inbördeskriget, ska ha dödats under samma vecka. Flera andra uppges ha skadats utanför Aleppo i Syrien. Det uppger både anhöriga och jihadistiska forum på internet.

Både den 22-åring från Trollhättan och 26-åring från Borås som uppges ha omkommit var studerande i Sverige.

Den 13 november - en dag innan de förklarades ”martyrer” - lades ett meddelande ut på Facebook. Där beskrevs de hårda striderna i Aleppo mot ”kuffar”, ett uttryck som betyder gudsförnekare och syftar på Syriens armé:

”Mujaheddin har svårt att ta över denna plats. Så de har bestämt sig för att skicka in fyra bröder som ska in där "kuffar" befinner sig och kriga tills de blivit shuhada (martyrer, reds anm) eller segrat. De fyra bröderna ska in i morgon på morgonen. De går in med intention att inte komma ut. Bland dem finns en svensk bror.”

Tillhörde ”systergrupper” till al-Qaida

Mannen från Trollhättan uppges ha dödats i stormningsförsöket. Samtidigt rapporterades att även 26-åringen från Göteborg samt en hittills okänd annan svensk dödats. Men det är oklart om de tre dog tillsammans.

Enligt säkerhetspolisen deltar, sedan kriget i Syrien började för knappt tre år sedan, flera svenskar i striderna. Utifrån bilder som svenskarna lagt ut på sig själva på internet tillhör de den terrorstämplade al-Nousrafronten och Islamiska Staten av Irak och Sham. Båda grupperna är ”systergrupper” till al-Qaida.

22-åringen och 26-åringen har palestinska rötter men är födda och uppvuxna i Sverige. Hittills har ett tiotal svenskar – de flesta studenter - dödats i Syrien, enligt uppgifter till Expressen.se.

Svenskarnas bas är staden al-Dana i norra Syrien.

UD kan inte bekräfta dödsfallen på grund av situationen i Syrien.

Andra svenskar som dött i Syrien

■■Bröderna El Moatassem, 19, och Hassan, 20, från Borås stred mot regimen i Syrien. El Moatassem sprängdes till döds och Hassan sköts ihjäl i strid.

http://www.expressen.se/nyheter/broderna-fran-boras-dog-i-kriget-i-syrien/

■■En svensk jihadist i 20-årsåldern från Västsverige ska ha dödats i strider mellan Syriens reguljära armé och terrorstämplade al-Nusra-fronten.

Mannen ska enligt den islamistiska gerillagruppen ha dött i månadsskiftet mellan januari och februari 2013.

http://www.expressen.se/nyheter/terrorgrupp-svensk-jihadist-dodad-i-syrien/

■■En 23-åring från Bergsjön i Göteborg stupade i juni 2013 i strider mot regimen i Syrien.

http://www.expressen.se/gt/uppgifter-23-arig-svensk-dodad-i-syrien/