Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenske IS-terroristen omringad – frun död

Michael Skråmo vägrade överlämna sig eller låta barnen bli evakuerade.
Skråmo meddelade själv hustruns familj att hon dödats i en flygattack.

IS-göteborgaren Michael Skråmo har förlorat sin hustru Amanda Gonzales i bombanfall i Syrien.

Tillsammans med sina sju barn och en annan svensk IS-familj var han för några dagar sedan omringad av kurdiska styrkor i Syrien.

Men han vägrade överlämna sig eller låta barnen bli evakuerade.

– Han är rädd att bli utlämnad till amerikanerna, säger anhöriga till Skråmo.

Ett 20-tal personer med anknytning till Sverige, en del av dem barn och kvinnor, är omringade av kurdiska styrkor i terrorgruppen IS sista fäste, samhället Baghuz i det kurddominerade området i norra Syrien.

Michael Skråmo, 33 och hans sju barn finns bland dem.

– Man förhandlade om att de ska ge upp, men Michael vägrar göra det. Barnen svälter och ett av hans barn svävar mellan liv och död, säger anhöriga till Expressen. 

Michael Skråmo lämnade Sverige och Göteborg i augusti 2014 och anslöt sig till IS i Syrien. Sedan dess har han medverkat i en rad propagandavideor och uppmanat svenska muslimer att flytta ner till Kalifatet. Hösten 2017 lyckades han och hundratals andra hårt trängda IS-medlemmar bli evakuerade från IS tidigare huvudstad Raqqa till andra områden i Syrien. 

– Vi bryr inte oss om honom. Han ska få betala för det han gjorde. Det enda vi bryr oss om är barnen. Barnen svälter och är sjuka. Det enda vi vill är att barnen ska få komma hem till Sverige, säger anhöriga.

Kurdiska styrkor tittar ner från en provisorisk bas i en byggnad vid ett av de sista områden som kontrolleras av IS.
Foto: FELIPE DANA / AP / TT NYHETSBYRÅN

Berättade: Barnen svälter

När Michael Skråmo och hans hustru Amanda Gonzales flyttade ner till Syrien hade de fyra barn. De fick tre barn i Syrien. Så sent som i söndags natt hade Skråmo kontakt med släktingar i Sverige. Då berättade han att barnen svälter och när anhöriga försökte få honom att låta barnen bli evakuerade ska han ha svarat att han och barnen hellre dör än överlämnar sig till kurderna. 

– Han är rädd att kurderna ska utlämna honom till amerikanerna. Han försökte förhandla om att få bli flyttad till ett annat område, säger källor till Expressen. 

I slutet av december dödades Michael Skråmos hustru Amanda i en flygattack. Anhöriga till henne bekräftar uppgifterna som tidigare bland annat publicerats på nyhetssajten Doku.nu.

Det var Skråmo själv som meddelade Amandas familj om att hon dödats i en flygattack utanför samhället Hajin i Syrien. 

– Vi vill att barnen ska få komma hem till Sverige, säger anhöriga till Expressen. 

Sedan terrorgruppen IS tappade kontroll över sina tidigare ockuperade områden har gruppens medlemmar splittrats. En del har förskansat sig i tre små fickor i regimkontrollerade områden i norra Syrien. Michael Skråmo, hans sju barn och ytterligare en svensk familj blev omringade i samhället Baghuz. Nu är de inträngda i ett litet område.

– De har fått order av en ledare att inte ge upp, säger källor.

Michael Skråmo anslöt sig till IS 2014.

Kontakten bröts

Senaste gången Skråmo var i kontakt med anhöriga var i söndags natt. Enligt dem lät han då som om att han skulle gå med på att ge upp, men sedan dess har kontakten med honom och med andra svenskar brutits. En större grupp IS-terrorister har lyckats fly till bergen mellan Syrien och Irak. Enligt amerikansk underrättelsetjänst handlar det om fler än 1000 IS-terrorister som har med sig flera miljoner dollar.

Den andra svenska familjen som befinner sig i Baghuz tillsammans med Michael Skråmo kommer också från västra Sverige, enligt Expressens källor. 

– Kvinnan ville bli evakuerad men hennes man vägrade. Hon är sjuk, uppger personer som haft kontakt med familjen.

MICHAEL SKRÅMO

Skråmo är född och uppvuxen i Göteborg. Han blev klar med sina gymnasiala studier 2004/2005 i Göteborg och konverterade till islam. Han åkte genom Europa på predikoturnéer och knackade dörr för att ”vägleda folk” till islam enligt salafistisk lära. 

Flera av hans skolkamrater som Expressen varit i kontakt med beskriver honom som ”vanlig” person, men lite ”udda”. Skråmo var inte särskilt intresserad av religion när han gick skolan, i slutbetyget fick han IG. Under gymnasieåren var han intresserad av hiphop. Han bjöd sina skolkamrater och lärare på flera uppträdanden. 

Men när han konverterade till islam var det till ett helt annat liv. Han tog avstånd från allt som han ansåg att var ”haram” - otillåtet enligt islam.

Tidigare hade han inte varit känd för att vara våldsbenägen. Inom islamistiska kretsar i Göteborg ser man upp till honom som en av de ”lärda”. 

I sin sista kända propagandavideo från en plats utanför Kobane i Syrien inspelad någon gång under 2015 vädjade han gråtande till sina kamrater i Sverige att ansluta sig till IS i Syrien.