Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IS-svenskan Lisa, 29, om livet i terrorstaten: ”Var hemmafru”

Lisa Andersson, 29, är en av de svenska medborgare som gick med i terrorsekten IS.
Foto: TV4 Play
Yazidiska flyktingar, mest kvinnor och barn, som klarar sig ut IS grepp.
Foto: DEPO PHOTOS / ALL OVER PRESS/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
IS.
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

Lisa Andersson, 29, är en av de svenska medborgare som gick med i terrorsekten IS.

Nu sitter hon fast i ett läger i norra Syrien och vill tillbaka till Sverige.

I en ny intervju visar hon ingen ånger över de illdåd IS begått mot bland annat yazidiska kvinnor.

– Jag har fått höra om yazidierna, men har aldrig sett någon så jag har inte kunnat hjälpa någon, säger hon till TV4 Nyheterna.

Till programmet säger Stefan Löfven att svenska IS-terrorister ska dömas på plats.  

– Om man begått brott vill jag att man ska dömas, är de där så är det där, säger han.

Lisa Andersson lämnade Göteborg och Sverige 2013 och reste till Syrien. Syftet var att hjälpa krigsoffer och utsatta barn, påstår hon. Kvar i Sverige lämnade hon sitt äldsta barn.

Efter IS sammanbrott har överlevande medlemmar fängslats i olika läger. TV4:s Mellanösternkorrespondent Terese Cristiansson har träffat Lisa Andersson i ett läger i norra Syrien.

Där finns enbart utländska medborgare, kvinnor och barn, av vitt skilda nationaliteter. Sammanlagt 400 familjer från 39 länder.

Svensk IS-kvinnan Lisa Andersson talar med TV4-reportern Terese Cristiansson i lägret i norra Syrien.
Foto: TV4

Kvinnan uppger att hon redan befann sig i Syrien och att hon inte hade något annat val än att ansluta till IS när det så kallade kalifatets styrkor belägrade landet bit för bit.

– Det var många människor som pushade mig att åka hit för att hjälpa muslimer här som var i krigszonen som kunde vara skadade, hävdar Lisa Andersson i TV4-intervjun.

”Har inte sett någon brutalitet mot kvinnorna”

Hennes ansikte är täckt bortsett från en öppen springa vid ögonen. Det är för att skydda släktingar i Sverige, uppger hon.

– Jag vill täcka ansiktet av säkerhetsskäl för min familj i Sverige. Så att folk inte ska känna igen mig och förknippa min mans familj med IS, säger 29-åringen.

Hon har inget rimligt svar på varför hon gick med i IS och enligt Terese Cristiansson visar hon heller ingen direkt ånger över de våldsamheter terrorsekten utsatt oskyldiga människor för.

Till exempel tusentals unga yazidiska kvinnor som förts bort från sina hem för att hållas som sexslavar av manliga IS-terrorister.

Lisa Andersson har inte sett någon brutalitet mot kvinnor, hävdar hon i TV4-intervjun.

– Jag har fått höra om yazidier men har aldrig sett någon så jag har inte kunnat hjälpa någon.

Enligt Lisa Andersson har hon levt ”som hemmafru” i Raqqa i Syrien där hon drivit en hårsalong och kunnat jobba hemifrån.

– Större delen av tiden har jag arbetat hemifrån. Jag var en vanlig hemmafru, tog hand om familjen och mina barn. 
En gruppen yazidiska flyktingar har flytt från IS dödsgrepp och tagit sig till en by nära gränsen mellan Irak och Turkiet.
Foto: DEPO PHOTOS / ALL OVER PRESS/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS

29-åringen hävdar att hon inte sett till några av de omvittnade illdåden, men säger samtidigt att hon hatar IS i dag och inte alls står för deras ideologi.

Mest ångerfull är hon uppenbarligen för åren som slösats bort och vill nu återvända till Sverige för att leva ett vanligt liv med bondgård och hästar, och att praktisera sin religion islam.

Lisa Anderssons make sitter i ett annat läger och nyligen dog ett av hennes barn, en 1,5-åring, av undernäring och sjukdom. Hon har nu två barn som hon vill ta med till Sverige.

”Jag är ingen säkerhetsrisk för Sverige”

När ett team från norska NRK nyligen träffade Lisa Andersson och en annan svensk kvinna i lägret förnekade hon att det skulle kunna utgöra en säkerhetsrisk i Sverige.

– Jag önskar att den svenska befolkningen inte ska se mig som en fara och vill att Sverige ska ta hem oss igen. Jag vill se mina barn leka, handla, gå i skolan, vara normala. Jag pratar svenska, jag saknar allt i Sverige, sade Lisa Andersson till NRK.

Stefan Löfven säger till programmet att IS-svenskarna ska dömas för brott – och om de är på plats i Syrien ska de också dömas där.

– Om man begått brott vill jag att man ska dömas, är de där så är det där, säger han till programmet. 

Han specificerar dock inte hur detta skulle gå till.