Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska IS-kvinnor tar hand om Skråmos barn

Patricio Galvez på plats i Syrien tillsammans med sina sju föräldralösa barnbarn.Foto: PRIVAT
IS-terroristen Michael Skråmo och hustrun Amanda Gonzalez reste till Syrien från Göteborg och anslöt sig till terrorsekten år 2014.

Inifrån lägret i nordöstra Syrien berättar den åttaårige pojken för Dagens Nyheter hur hans pappa, IS-terroristen Michael Skråmo, dödades.

Samtidigt tackar morfadern Patricio Galvez två svenska IS-kvinnor som tagit hand om hans sju föräldralösa barnbarn.

– Det har varit som en liten svensk flock som har krigat runt, liksom. Med barn, säger han.

IS-terroristen Michael Skråmo och hustrun Amanda Gonzalez reste till Syrien från Göteborg och anslöt sig till terrorsekten år 2014.

Tillsammans fick de sju barn, som nu är föräldralösa.

Amanda Gonzales dödades i en flygattack i slutet av förra året och senare har Michael Skråmo också rapporterats död.

Dagens Nyheter har träffat barnen i ett läger i nordöstra Syrien och den åttaårige sonen berättar hur hans pappa blev skjuten i halsen.

IS-terroristen Michael Skråmo har rapporterats död.

Morfadern, Patricio Galvez, säger till DN:

– Det är det jag vill att Sverige och svenska regeringen ska förstå. Det är era barn vi pratar om. Vi pratar inte om IS-barn, om Michael Skråmos barn eller om min dotter Amandas barn. Det måste vara slut med det nu! Det handlar inte om IS nu. Det handlar om rena människor som inte har skuld i något. De är oskyldiga.

IS-kvinnorna tar hand om Skråmos barn

Han har själv rest ner till Syrien för att få hem sina barnbarn, varav minst två – enligt en svensk läkare som också befinner sig i lägret – är svårt sjuka.

Patricio Galvez tackar i Dagens Nyheters reportage två svenska kvinnor som han säger hjälpte Michael Skråmos och Amanda Gonzalez barn ut från krigszonen för att överlämna sig till kurdisk militär.

– Det kanske blir svårt, för det är klart att de har varit inblandade i detta med IS. Men det är ändå tack vare dem som barnen är ute. De har varit med barnen sedan min dotter dog, och de har tagit hand om dem, säger Patricio Galvez till DN.

Han säger även:

– Det har varit som en liten svensk flock som har krigat runt, liksom. Med barn.

Michael Skråmos och hans hustrus sju barn är föräldralösa.

Wallström: Svenska IS-barnen ska hem

Samtidigt har utrikesminister Margot Wallström (S) under fredagen gått ut och bekräftat att barn till IS-svenskar ska föras tillbaka hem om det är möjligt.

”Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige”, skriver hon i ett Facebook-inlägg.

Sveriges Radio rapporterar att svenska UD har fått en förfrågan från kurdiska myndigheter i norra Syrien om de IS-barn med svensk anknytning som befinner sig i Syrien. Shiyar Ali, Sverigerepresentanten för den kurddominerade självstyrande administrationen i norra Syrien, säger till SR att ett möte ägt rum under fredagen.

– Vi har haft en träff, diskuterat om barnen. Enligt deras begäran har vi diskuterat hur frågan ska lösas och vi har sagt att vi är beredda att diskutera frågan för att kunna lösa det på bästa möjliga sätt, säger Shiyar Ali till SR.

Utrikesminister Margot Wallström.Foto: NAINA HELÉN JÅMA/TT

Men UD dementerar att en sådan begäran kommit in.

– Vi har inte tagit emot någon begäran från den kurdiska sidan om barnen, men vi för en kontinuerlig dialog om de här barnen där kurderna är en relevant aktör, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på UD, till SVT Nyheter.