IS-kvinnan Lisa: ”Ett helvete här”

En kvinna tillsammans med ett barn i flyktinglägret al-Hawl i norra Syrien.
Foto: FADEL SENNA/AFP
Flyktingar i al-Hawl i norra Syrien.
Foto: FADEL SENNA/AFP
Bild från Raqqa i Syrien 2014.
Foto: UNCREDITED/AP MILITANT WEBSITE

Västsvenska Lisa Andersson, 29, reste till Syrien och anslöt sig till terrorsekten IS 2013 – nu sitter hon fången hos kurdiska styrkor i norra Syrien.

För den brittiska tidningen The Guardians reporter berättar hon att hennes dotter dog för en månad sedan.

– De ryska och tunisiska kvinnorna gör livet till ett helvete för oss här i lägret, säger Lisa Andersson.

Lisa Andersson berättar för den brittiska tidningen The Guardian om livet för de tillfångatagna IS-kvinnornas i tältlägret al-Hawl i norra Syrien. Enligt tidningen finns där omkring 1 500 utländska kvinnor och barn – totalt ska det befinna sig 39 000 personer i al-Hawl. Det är de kurdiska styrkorna som kontrollerar lägret, men inne bland de tillfångatagna IS-kvinnorna är det de själva som styr.

Tillsammans med en grupp kvinnor reste Lisa Andersson, enligt sajten Doku, som granskar jihadism i Sverige, för sex år sedan från Sverige till Turkiet och vidare in i Syrien. 

Före resan ner till Syrien var Lisa Andersson bland annat skriven på flera adresser i Göteborg. Från och med 2013 är hon registrerad som utvandrad till Syrien. Det är samma år som hon, enligt Doku, reste tillsammans med flera andra kvinnor för att ansluta sig till IS.

”Letat hos bekanta”

Fyra år efter att hon lämnade Sverige förlorade hon även vårdnaden om ett barn i Sverige. Det skedde efter en vårdnadsprocess där barnets pappa hänvisade till att ingen kommit i kontakt med mamman under de fyra åren och att både Skatteverket och kommunen angav att hon rest till Syrien.

”Senaste året har jag försökt kontakta henne men ej lyckats”, skriver pappan i ett brev till tingsrätten, och fortsätter:

”Jag har letat hos bekanta, ringt till hennes vänner, googlat och kollat upp var hon är folkbokförd”.

Men utan resultat.

Precis som sin man Abrar Mohamed anslöt sig Lisa Andersson till IS och bodde i det utropade kalifatet tillsammans med andra utländska kvinnor.

Flera IS-medlemmar har gripits

Under den pågående offensiven mot IS i de kurddominerade områdena i Syrien har flera utländska medlemmar och hustrur till utländska IS-medlemmar gripits.

Männen har placerats i fängelser medan kvinnorna placerats i ett tältläger som bevakas av kurdiska styrkor.

Flera andra utländska kvinnor och barn är nu placerade i samma läger som Lisa Andersson. Inne i lägret al-Hawl är det alltså IS-kvinnor som bestämmer över sin egen grupp. Lisa Andersson berättar om ryska och tunisiska kvinnors välde.

– Om du går utanför tältet utan din burka, eller säger något till de ansvariga i lägret, misshandlar de dig eller dina barn. De hotar att bränna upp ditt tält, säger hon till The Guardian.

Dog i lägret

För en månad sedan dog hennes ettåriga dotter i lägret, berättar hon för The Guardian. Lisa Andrsson säger att orsaken bakom dotterns död var den dåliga sjukvården inne i lägret som ligger på en låg nivå.

Doku skriver att det sedan år 2012 rest ner omkring 300 personer från Sverige till jihadistgrupper i Syrien.

Av dem har de flesta dött eller återvänt, men det finns ett tiotal personer kring vilka det är okänt vad som hänt.

Utrikesminister Margot Wallström (S).
Foto: NAINA HELEN JÅMA/TT

Mikael Damberg om fängslade IS-terrorister 

Samtidigt säger utrikesminister Margot Wallström (S) i samband med EU:s utrikesministermöte under måndagen till Sveriges Radio att Sverige utreder nu frågan om att ta tillbaka svenska IS-medlemmar från Syrien och ställa dem inför rätta.

– UD har ju haft den högsta graden av avrådan till att resa till Syrien sedan 2011, och det betyder ju att om man trots det reser så kan man inte påkalla konsulär hjälp från oss. Sen är det ju skillnad på dem som har varit stridande och deras barn, och det är en fråga som vi diskuterar just nu hur man ska hantera, så att det här får vi återkomma till, säger Margot Wallström till SR.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) hänvisar precis som Margot Wallström till UD:s varning för resor till Syrien, och säger att det inte kommer bli aktuellt med någon hämtning av fängslade IS-terrorister med svenskt medborgarskap, skriver Ekot. 

Damberg säger också att om IS-terroristerna tar sig tillbaka till Sverige kommer de att åtalas här. 

– Upptäcker vi någon som deltagit i terroristhandlingar eller krigsförbrytelser, då ska de ställas inför rätta och svenska domstolar har långtgående jurisdiktion så att de kan även döma människor för brott som begåtts utomlands, säger han till Ekot.  

Enligt Säkerhetspolisen, Säpo, så är det runt 300 svenskar som har rest till konfliktområden sedan 2012, där ingår Syrien och Irak.

– Vi har en relativt god kunskap om de som rest till konfliktområden. Men det är svårt för oss att gå in på detaljer och enskilda fall med hänsyn till integritetsskäl och att det kan skada vårt eget operativa arbete, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säpo.