Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska IS-frun fast med barnen i Syrien

Nu sitter kvinnan tillsammans med sina två barn i fånglägret al-Hol i nordöstra Syrien.Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

19 år gammal lämnade kvinnan hemmet i Göteborg för att resa till sin man i Turkiet.

Till sina föräldrar lovade hon att hon skulle återvända hem – men i stället anslöt hon sig till terrorsekten IS i Syrien.

Nu vill hennes familj ha hem henne från det fångläger där hon sitter tillsammans med sina barn, skriver Fokus. 

– Vanmakten är extrem, säger kvinnans pappa till tidningen.

Kvinnan, som tidningen Fokus kallar för Anna, är i dag 26 år gammal.

Hon växte, skriver tidningen, upp i ett välbärgat hem och var enligt vänner en populär tjej under gymnasietiden.

Tidningen beskriver henne som ”överklasstjejen”.

Men sista året på gymnasiet hände något – och i början av 2013 tilltog kvinnans religiösa övertygelse.

Efter att hon konverterat till islam och gift sig med sin pojkvän reste hon i december 2013 till Turkiet där hennes man befann sig.

Hon lovade sina föräldrar att hon skulle komma tillbaka, men det gjorde hon inte, något som även GP skrivit om tidigare.

Tog sig till Syrien

I stället tog hon sig över gränsen till Syrien, berättar kvinnans familj för Fokus reporter Emanuel Sidea i reportaget ”Inte utan min dotter”.

– Vi ordnade familjemiddagar varje söndag, hoppades på att få henne att stanna. Vi misstänkte inte att hon var radikal. Där lurade hon oss rätt bra, säger pappan till tidningen.

Samtidigt har de senare fått veta att Säkerhetspolisen spanade på kvinnan och hennes make, och att de därför befann sig på Landvetter flygplats i samband med att kvinnan flög till Turkiet.

Men de ingrep inte.

Den 26-åriga kvinnan från Göteborg anslöt sig till IS efter att hon lämnat Sverige 2013.Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Under tiden hos terrorsekten Islamiska staten födde kvinnan tre barn, varav ett senare dog.

Hon gifte också om sig vid två tillfällen, efter att hennes tidigare makar dött.

Den tredje maken dog på väg till Baghuz, staden där IS till sist besegrades.

Överlämnade sig

I mars i år överlämnade sig kvinnan tillsammans med sina två kvarvarande barn till kurdstyrkorna SDF, skriver Fokus.

Därifrån fördes de till fånglägret al-Hol, där även den svenske IS-terroristen Michael Skråmos sju barn hamnade.

Enligt Fokus blev kvinnan under tiden gudmor till Skråmos barn, innan de i maj fördes till Sverige av sin morfar.

I april reste kvinnans båda föräldrar till Syrien, efter att de senast hört från sin dotter i februari. Då hade hon i ett sms till sin mamma skrivit att hon var vid liv.

Väl i fånglägret fick föräldrarna träffa sin dotter för första gången på sex år. De fick också träffa sina två barnbarn.

– De är jättegulliga, men det är en fruktansvärd miljö i lägret. Det kommer att prägla dem för resten av deras liv, säger pappan till Fokus.

Men den 26-åriga kvinnan från Göteborg är fortfarande fast i fånglägret.

Hennes pappa är medveten om att kvinnan har ett ansvar för att ha anslutit sig till terrorsekten IS, skriver Fokus, men vill nu samtidigt ha hem sin dotter och sina barnbarn.

”Inte får något svar”

Han menar att barnen är oskyldiga, att de är svenska medborgare och att de inte bör separeras från sin mor.

För att få hem dem har han anlitat advokaten Björn Hurtig med målet att förmå utrikesdepartementet att hjälpa dem få dottern och barnen till Sverige.

Men UD har varken sagt ja eller nej på hemställan om att lämna ett beslut om att skydda kvinnan och barnen, skriver Fokus.

– Vanmakten är extrem. Att man inte får något svar från regeringen och UD. Hade man fått svar så hade vi kunnat agera på det svaret på juridisk väg, säger kvinnans pappa till Fokus.