Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Ingelas larm  från skräckfängelset

ider inlåst. Ingela Jansson lever ett hårt liv i det etiopiska fängelset. " Hon är sjuk och hon har ont om kläder, mat, mediciner och hygienartiklar", säger Carl-Henric Ringborg, en kollega till Ingelas advokat.
Foto: Polisen
25 års fängelse. Här, på Kalityfängelset i Etiopien, sitter Ingela Jansson dömd till 25 års fängelse för bedrägeri och människosmuggling.
Foto: Tesfalem Waldyes

Bedragerskan Ingela Janssons svenska advokater slår nu larm om hennes tillvaro i skräckfängelset i Etiopien.

Hon är svårt märkt av tiden i fångenskap, får inte den medicin hon behöver och samtidigt måste hon kämpa för att få något att äta.

- Det är en ständig kamp om mat där inne, säger advokat Carl-Henric Ringblom som besökt henne i fängelset.

Flydde från sverige

Ingelas brottskarriär inleddes under 2003. Då lurade hon och dåvarande pojkvännen till sig leasingbilar som såldes vidare svart.

Under rättegången vittnade hon mot den kriminella Naserligan och kom undan med skyddstillsyn. Dessutom fick hon skyddade personuppgifter.

Snart misstänktes hon för nya brott och inför den sista rättegångsdagen försattes hon på fri fot.

När domen skulle avkunnas var hon borta. Tingsrätten dömde henne ändå till två och ett halvt års fängelse. Men domen revs upp av hovrätten för att Ingela inte hade kallats till den sista förhandlingsdagen.

I väntan på att rättegången ska göras om har Ingela varit på flykt - och sedan december 2007 är hon häktad i sin utevaro av Stockholms tingsrätt.

Ingela Janssons advokat Jan Freij och hans kollega Carl-Henric Ringblom arbetar nu febrilt för att Ingela Jansson ska bli utlämnad till Sverige.

- Myndigheterna här vill ju ha hit henne för att hon ska kunna lagföras här, säger Jan Freij.

"Varit problem med ohyra"

Då han inte hade möjlighet att resa till Etiopien åkte hans kollega Carl-Henric Ringblom i hans ställe. Han vittnar nu för GT om förhållandena inne i det ökända Kalityfängelset i Etiopien.

- Det är väldigt olikt ett svenskt fängelse. Det är helt andra förhållanden. Det har varit problem med ohyra och det är svårt att få tag på mat som kött och kyckling till exempel. Det är en ständig kamp om mat där inne, säger han.

Han beskriver byggnaderna som baracker eller plåtskjul som för tankarna till ett arbetsläger.

Om sina kontakter med den svenska tvåbarnsmamman säger Jan Freij:

- Före resan fick vi flera signaler om att hon mådde dåligt. Efter åtta månader fick hon mitt brev, hon får i princip inte skriva, ringa eller någonting.

Enligt advokaterna är Ingela Jansson nu svårt märkt av tiden i fängelse:

- Hon är sjuk och hon har ont om kläder, mat, mediciner och hygienartiklar, säger han.

Hårt i Kalityfängelset

De svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye har tidigare vittnat om förhållandena i Kalityfängelset då de också suttit inspärrade där.

- Vi satt i olika delar. Hon satt i kvinnozonen och vi i manszonen så vi såg inte varandra annat än vid ambassadbesöken, säger Martin Schibbye.

Tvåbarnsmamman Ingela Jansson, 33, från Lyrestad utanför Mariestad i Västergötland har uppmärksammats för sina bedrägeriturnéer genom Sverige.

Hon lurade bland annat till sig pengar, hotellnätter och lyxbilar till ett sammanlagt värde om 1,6 miljoner kronor.

Duktig på att manipulera

Hon är omvittnat duktig på att manipulera sin omgivning och rättegången i Sverige kunde inte slutföras eftersom tingsrätten satte henne på fri fot efter den sista förhandlingsdagen. Då försvann hon - innan någon fängelsedom kunde meddelas. I december 2007 häktades hon i sin utevaro och hon är fortfarande, över sex år senare, internationellt efterlyst av svensk polis.

Under tiden på flykt har hon dömts till 25 års fängelse i Etiopien för bedrägeri och människosmuggling.

- Jag hoppas att tingsrätten håller henne häktad och inte släpper henne för då hamnar man i samma moment 22 som tidigare, säger Jakob Holmberg, åklagaren som ledde den svenska bedrägeriutredningen mot henne.

- Hon är bra på att övertala, att få sin vilja igenom, säger en person som har känt henne.

Vill få henne utlämnad

Att hon ska kunna lagföras i Sverige används nu som ett argument i förhandlingarna med Etiopen om att få henne utlämnad, uppger hennes advokater.

- Jag kan bekräfta att det finns ett ärende med en svensk kvinna i 35-årsåldern och att hon är begärd utlämnad från Etiopien, säger Erik Wirkensjö vid UD:s presstjänst.


Rättelse: Advokaten som besökte Ingela Jansson i fängelset i Etiopien fick sitt namn felstavat i lördagens papperstidning och i en första version på webben. Han heter Carl-Henric Ringblom och ingenting annat.