Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Hollywoodstjärnan om metoo: ”En känslig grej"

Malin Åkerman spelar in sin första svenska film någonsin i Västsverige i sommar.
Foto: NORA LOREK
Filmen ”En del av mitt hjärta” är helt influerad av Tomas Ledins musik och texter.
Foto: NORA LOREK
Malin Åkerman tillsammans med artisten Tomas Ledin, regissören Edward af Sillén, producenten Patrick Ryborn och skådespelarna Christian Hillborg, Shima Niavarani, Jonas Karlsson och Mikko Leppilampi.
Foto: NORA LOREK
Filmen spelas in på Thorskogs slott i lilla Edet under sommaren.
Foto: NORA LOREK

Malin Åkerman, 40, tar sig an sitt första svenska projekt någonsin: Filmen "En del av mitt hjärta", som spelas in under sommaren.

Hollywoodstjärnan berättar nu om inspelningen, om att komma tillbaka till Sverige och om metoo-rörelsen i USA.

– Man måste akta sig så att det inte blir en häxjakt, säger hon.

Malin Åkerman flyttade från Sverige till Kanada redan som tvååring. Sedan 14 år tillbaka bor hon i Los Angeles i USA, där hon är verksam som skådespelerska. Hon följde noga med när metoo-rörelsen tog sin fart i höstas.

– Jag tycker det är underbart att allas röster kan få höras. Vi behöver ett stort skifte kulturellt. Speciellt för kvinnor, det är 2018 och vi måste fortfarande fightas för vissa rättigheter. Det borde vara jämställt, säger Malin Åkerman och fortsätter:

– Men det går åt båda håll, man måste akta sig så att det inte blir en häxjakt. Ibland har det gått lite för snabbt och vissa situationer har visat sig inte vara sanna. Det är en väldigt känslig grej, men samtidigt tycker jag att det är underbart att alla vågar tala och att alla får en röst. Det är väldigt viktigt.

”Det är en väldigt känslig grej” säger Malin Åkerman om metoo-rörelsen.
Foto: NORA LOREK
Tomas Ledin, låtskrivare och upphovsman till musiken i filmen som nu spelas in, säger att han har höga förväntningar på den.
Foto: NORA LOREK
”En del av mitt hjärta” har premiär julen 2019.
Foto: NORA LOREK

Har du själv varit involverad i metoo?

– Det är klart att man som yngre och som modell var med om vissa scenarier som man inte vill vara med om. Men som tur är har jag varit väldigt lyckligt lottad i den här branschen och har inte varit med om någonting som jag inte kunnat säga nej till. Men jag har verkligen stöttat alla som deltagit.

Första svenska projektet

Under sommaren är den svenska Hollywoodstjärnan tillbaka i sitt hemland för att spela in filmen "En del av mitt hjärta".

Det är hennes första svenska projekt någonsin.

– Det här känns som en liten independent-film i Amerika. Där är allt så stort, det här känns lugnare. Det finns ingen hierarki, det är ingen som är större eller bättre här, säger Malin Åkerman.


LÄS MER: Tomas Ledins låtar blir ny musikalfilm


Filmen är en musikalkomedi, är helt influerad av Tomas Ledins musik och texter. Artisten själv beskriver det som ett spännande projekt.

– Jag har väldigt höga och stora förväntningar. Det är ett roligt projekt. För mig som upphovsman och låtskrivare så är det väldigt skojigt och lite överraskande också, att låtarna hamnar i ett sådant här sammanhang, säger Tomas Ledin.

Positivt överraskad

I "En del av mitt hjärta" spelar Malin Åkerman karaktären Isabella. Under inspelningen på Thorskogs slott utanför Lilla Edet berättar hon om hur det känns:

– Det är så härligt! I flera år har jag letat efter rätt manus, så kom den här. Det är helt underbart att kunna göra en musikal och dansa.


LÄS MER: Malin Åkerman återvänder till Sverige – för karriären


Skådespelarna både sjunger och dansar i filmen och Tomas Ledin förklarar att han är positivt överraskad.

– Där har det kunnat finnas en oro, för det står ju och faller lite med att det är trovärdigt framfört, det tycker jag alltid är viktigt. Men alla här levererar till hundra procent och mer därtill, så det har inte varit något problem. 

Han säger att det kan bli personligt när någon annan ska sjunga hans låtar.

– Många av sångerna har jag levt med i många år, men jag upplever det bara positivt att höra hur andra tolkar dem. Speciellt Malin Åkerman och Shima Niavarani som är kvinnor och sjunger sångerna, då sätts de i ett helt annat perspektiv. Som upphovsman så är det fantastiskt att få uppleva. 

Regissören Edward af Sillén beskriver filmen som en utmaning.
Foto: NORA LOREK
Edward af Sillén gör debut som långfilmsregissör och säger att det är en dröm.
Foto: NORA LOREK

En utmaning logistiskt

Även regissören Edward af Sillén förklarar att inspelningen, som pågått i ungefär en månad, har varit en utmaning.

– Det är så mycket större än en vanlig film, eftersom vi sjunger och ska ha nya versioner på låtarna och stora dansnummer. Det dansnummer som vi gör i dag till exempel är 80 människor i en park som rör sig samtidigt i en scen. Så det har logistiskt varit en enorm utmaning, säger han.

Malin Åkerman och ”En del av mitt hjärta”

Malin Åkerman, född 1978 i Stockholm, debuterade 1997 i serien ”Earth: final conflict”. Sedan dess är hon känd från filmer som ”27 dresses”, ”Kärlek i New York”, ”Rock of ages”, ”Watchmen” samt tv-serier som ”Billions” och ”Trophy wife”.


”En del av mitt hjärta ” är en romantisk feelgood-film baserad på Tomas Ledins musik och texter. Filmen har premiär julen 2019.


I rollerna syns bland annat Jonas Karlsson, Christian Hillborg, Shima Niavarani, Pernilla August, Per Andersson, Johan Ulvesson och Johan Rheborg. 


Filmen regisseras av Edward af Sillén, produceras av Patrick Ryborn och har manus skrivet av Lars ”Vasa” Johansson.

Och filmen, som har premiär julen 2019, blir inte det sista som Malin Åkerman gör i Sverige.

– Jag kan absolut tänka mig att göra fler! Om det visar sig att det är bra manus och bra människor involverade så tycker jag att det är jättespännande, säger hon.