Svenska Hanna: ”Kan inte riktigt tro att det har hänt”

Expressen rapporterar från extremvädret i Tyskland • Över hundra döda i Tyskland och Belgien.
Många broar och vägar har spolats sönder av vattenmassorna.
Foto: privat
Hanna Cerwal-Goetz är uppvuxen i Gråbo, Lerums kommun, men har bott i Tyskland i över tio år med sin man och deras tre barn.
Foto: privat
När Hanna kom ut från affären på onsdagseftermiddagen hade hela parkeringen svämmat över.
Foto: privat
”Folk fick börja räddas med båtar från deras hem bara tre-fyra kilometer härifrån”.
Foto: privat

Åtminstone 156 personer har dött i översvämningarna i Tyskland.

Hanna Cerwall-Goetz, från Lerum, bor i ett av de värst drabbade förbundsländerna.

– Folk började skrika på hjälp. De hade kört hem genom floder av brunt vatten, säger hon.

Hon vittnar om personer som behövt räddas från sina hem, och en förstörd hemstad – själv klarade hon sig med en vattenskadad källare.

Det började som en helt vanlig onsdag för Hanna Cerwall-Goetz, 45, som bor i tyska staden Bergisch Galdbach som gränsar till Köln. Hon visste att det skulle bli regn och hade förberett sig genom att ta ner parasollen på treassen till familjens parhus så att det inte skulle blåsa omkull.

Men bara ett dygn senare såg verkligheten helt annorlunda ut.

– Det tog en hel dag innan man själv började förstå omfattningen av det som hade hänt. Det var sirener hela tiden. Överallt, säger hon.

Hittills har minst 183 personer dött i översvämningarna i Europa, varav åtminstone 156 i Tyskland, enligt nyhetsbyrån AFP. Katastrofen beskrivs som den värsta som landet har upplevt på åratal.

Parkeringen svämmade över

Hanna Cerwall-Goetz är uppvuxen i Gråbo, Lerums kommun, men har bott i Tyskland i över tio år med sin man och deras tre barn. 

Under onsdagen hade hon varit i en närliggande stad, men på vägen hem stannade hon till vid affären för att handla.

– Då var det en stor brun pöl på parkeringsplatsen. Jag tänkte att jag måste nog snabba mig. När jag kom ut igen stod det fyra brandbilar och pumpade vatten på parkeringen. Sen fick de stänga affären.

Snabbt märkte Hanna Cerwall-Goetz att det var dags att skynda sig hem – ovädret hade börjat.
Foto: privat
Mycket i hemstaden har förstörts. Själv klarade sig Hannas familj med en vattenskadad källare.
Foto: privat

Men det var först under kvällen som hon började förstå allvaret i situationen, när flera inlägg började dyka upp på Facebook.

– Folk började skrika på hjälp. De hade kört hem genom floder av brunt vatten. Folk fick börja räddas med båtar från deras hem bara tre-fyra kilometer härifrån. 

Framåt midnatt åkte Hanna för att hämta tonårsdottern eftersom bussarna och tågen hade slutat gå. 

– Staden bredvid heter Leverkusen. Där var det helt mörkt, det fanns ingen ström. Man körde genom stadsdelar där det inte fanns några trafikljus och det var inget ljus i något hus. Det var overkligt. Man fick koncentrera sig och visste inte riktigt hur resan skulle gå och hoppades att man skulle komma hem. Men det gick bra.

”Blir tårögd när jag pratar om det”

Det är mycket i hemstaden som är förstört, men Hannas familj har klarat sig bra. Golvet i källaren blev helt förstört men familjen skattar sig ändå lyckliga. 

– Det är svårt att få en överblick över hur mycket som behöver återställas. Oftast är det kanske en bro som har gått sönder. Nu är det säkert hundra. En av de autobahn som vi brukar köra är avspärrad, och ingen vet när den kommer kunna öppna. 

Hon berättar om en bekant vars dansstudio förstördes i översvämningen och inte kommer kunna öppna på minst sex månader. I samhället hade uteserveringar och restauranger precis fått öppna upp efter långa restriktioner, men nu är det mycket som är förstört.

Men samtidigt ser hon hur människor hjälper till där de kan och ställer upp för varandra.

– Det är en chockad stämning. Det känns som att man kan inte riktigt tro att det har hänt. Men det är så mycket frivilligt arbete. Så många som donerar kläder och mat. Folk som kommer med stövlar och skyfflar och hjälper till att få ut lera ur husen. Jag blir lite tårögd när jag pratar om det här.

SE MER: Bilderna visar förödelsen efter katastrofvädret

Översvämningarna fortsätter i Europa.