Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Hanna, 20, bortsvept av vågen

Familjens sorg: ”Hela världen har rasat”
Kustbevakningen letar efter Hanna. Foto: Daniel Winter/Kustbevakningen på Hawaii
Sökinsatserna har pågått i över ett dygn. Foto: Daniel Winter/Kustbevakningen på Hawaii

Hanna Wänerskog, 20, åkte i mitten av januari till Hawaii för bibelstudier.

I fredags kväll sveptes hon i väg av en stor våg och sedan dess har hon varit försvunnen.

Sökandet efter Hanna är massivt, med bland annat vattenskotrar, Herkulesplan och helikoptrar.

”Hela världen har rasat och allt är ett enda kaos”, skriver Hannas pappa Marcus Wänerskog i ett Facebookinlägg som familjen vill dela med sig av.

I fredags kväll lokal tid – lördag morgon svensk tid – rapporterades Hanna Wänerskog, 20, från Vänersborg försvunnen på huvudön Oahu på Hawaii.

Kustbevakningen på Hawaii uppger att hon var tillsammans med två andra ungdomar på stranden när det kom en större våg som drog ut dem i havet. De två andra kom tillbaka till land, men Hanna är försvunnen sedan dess.

Ett stort sökpådrag tog vid och kustbevakning, marin, polis och räddningstjänst är involverade. Man har bland annat använt sig av Herculesplan, helikoptrar, vattenskotrar och högfartsbåtar, men ännu har man inte återfunnit Hanna.

Hanna Wänerskog, 20, blev bortsvept av en stor våg på Hawaii. Foto: Privat
En stor sökinsats pågår efter Hanna Wänerskog på Hawaii.Foto: Daniel Winter/Kustbevakningen på Hawai

”Hela världen har rasat”

På söndagsförmiddagen skriver Hannas pappa Marcus Wänerskog ett inlägg på Facebook, som familjen vill dela med sig av. Familjen har godkänt att GT/Expressen citerar inlägget.

Marcus skriver:

”Mardrömsdagen som man aldrig trodde skulle komma, mardrömsdagen som man inte önskar någon, lever vi i just nu”.

”Hela världen har rasat och allt är ett enda kaos”.

Hanna Wänerskog åkte till Hawaii den 15 januari, för att läsa bibelstudier på skolan ”Surfing the nations”. Enligt vad familjen fått förklarat för sig var omkring 25 studenter på stranden efter skoltid i fredags kväll, när vågen drog in och svepte med Hanna.

Familjen fick kort därefter ett samtal från skolan om vad som hänt.

”Ett samtal som inte går att ta in, ett samtal där man bara tror man befinner sig i en hemsk mardröm”, skriver Marcus Wänerskog.

Fartyget Cutter William Hart, som deltar i sökandet.Foto: Daniel Winter/Kustbevakningen på Hawai

Sökandet fortsätter

Familjen har fått stort stöd av omgivningen. Under hela lördagen höll församlingen de tillhör öppet kyrkan för de som ville visa sitt stöd, tända ett ljus och be för Hanna.

Under söndagsförmiddagen har en ordinarie gudstjänst ägt rum.

– Det har varit en ganska omtumlande dag för alla givetvis, vi öppnade upp kyrkan redan imorse så fort vi fick reda på det här. Det har varit väldigt stor tillströmning under dagen, sa pastorn i församlingen under lördagseftermiddagen.

Hannas familj har tät kontakt med räddningsledaren på Hawaii som ger dem löpande uppdateringar om sökarbetet. I Facebookinlägget berättar Marcus Wänerskog:

”De gör ett helt fantastiskt arbete och vi är så tacksamma för det engagemang och alla resurser som de står till tjänst med.

Skolan och dess elever har varit helt otroliga i sitt bemötande och i all hjälp samt information de bistått med. Vi har också kontakt med UD.”

Kustbevakningen vädjar till allmänheten

Amanda Wyrick som är pressansvarig på kustbevakningen på Hawaii berättar på söndagsförmiddagen svensk tid att sökandet har pågått non-stop sedan Hanna anmäldes försvunnen. Det är 11 timmars tidsskillnad mellan Hawaii och Sverige.

Seith Gross, en av dem som ansvarar för sökningarna, säger på kustbevakningens Facebooksida:

– Vi uppskattar hjälpen från allmänheten och ber dem hålla avstånd till sökområdet mellan Waimea Bay och Haleiwa. Fartyg och flygplan som inte är involverade i sökandet, men som finns i området, kan försvåra för oss.

Ett så kallat ”urgent marine information broadcast” har också utfärdats till alla lokala kanaler i området, för att informera personer som rör sig längs kusten att vara uppmärksamma. 

Sökområdet utökas successivt

Under kvällarna trappas sökinsatserna ner något för att sedan återupptas igen på morgnarna – så också på söndagsmorgonen (söndag kväll svensk tid).

Besättningarna på båtarna har bytts ut och man har återinsatt helikoptern MH-65.

Amanda Wyrick berättar att man kontinuerligt utökar sökområdet.

– Vi samlar hela tiden in data beträffande vattenströmmar och dylikt och i takt med det utökas också sökområdet hela tiden, men jag kan inte säga några exakta dimensioner, säger hon.

Starka vindar och regn har stundtals gjort sökområdet svårnavigerat, men under lördagen och även söndagen har vädret blivit lite bättre och förhållandena lite mer gynnsamma, förklarar Amanda Wyrick.

TV: Här är några av dagens största utrikesnyheter