Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska gränspendlare mobbas när de är i Norge

Efter utbrott i Trondheim upptäcktes den nya genetiska förändringen på viruset.
Tanja Ekegren är stabschef för krisorganisation på länsstyrelsen.Foto: PRESSBILD
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Värmlänningar känner sig mobbade när de korsar gränsen till Norge, enligt rapporter till Länsstyrelsen.

Anledningen är att svenskar pekas ut som smittspridare.

Det skriver NWT.

– Vi ser att samtalsklimatet hårdnar, säger Tanja Ekegren, stabschef på länsstyrelsens krisorganisation, till tidningen.

Relationen mellan norrmän och svenskar har satts på hårt prov under coronapandemin, enligt en sammanställning från länsstyrelsen Värmland som NWT har tagit del av.

Svenskar som korsar gränsen känner sig mobbade av norrmännen. Anledningen är ”fördomen att svenskar kommer med covid-19 över gränsen”, står det i rapporten.

”Norrmännen tycker att vi kommer med smittan”

Tanja Ekegren är stabschef för krisorganisation på länsstyrelsen säger till NWT att Norges ”fram- och tillbaka-agerande” har en negativ inverkan.

– För varje sådan gång får vi in rapporter att klimatet mellan länderna, de sociala relationerna, försämras. Just att norrmännen tycker att vi kommer med smittan.

Länsstyrelsen säger att alla gränspendlare inte utsätts, men att trenden blir allt tydligare. Man oroar sig för vilka konsekvenser den hårade tonen kan komma att medföra.

– Vi är väldigt måna om relationen mellan Sverige och Norge. Det är en gräns som har varit öppen sedan andra världskriget. Vi har haft ett väldigt nära samarbete och vi har familjer som bor på båda sidor gränsen.

Gränsen stängdes på nytt

Andra helgen i oktober stängde Norge återigen gränsen mot Värmland med hänvisning till smittoläget, efter att den dessförinnan varit öppen i fem veckor. 

Line Vold på Folkehelseinstituttet.Foto: ØRN E. BORGEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Norska regeringen avråder sina medborgare från att resa till Värmland, om det inte är absolut nödvändigt.

– Vi följer nu de regler som Norge har satt upp och då är det en samlad bedömning av smittsituationen samt kriterierna 20 per 100 000 under 14 dagar som gäller tillsammans med att andelen positiva som testas måste vara färre än fem procent, sa Line Vold, avdelningsdirektör hos Folkehelseinstituttet i Norge till NWT då.

 

Se också:

Parets splittrades av covid-19 – återförenas i tårar efter 200 dagar.