Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska forskarnas världsunika upptäckt

Den unika gyllenbruna björnen fångad på bild. En glasögonbjörn med denna färg har aldrig tidigare fotats.
Foto: Michael Tweddle
Vanligtvis har glasögonbjörnen svart eller mörkbrun päls.
Foto: Wilhelm Osterman
Paddington är en fiktiv björn som förekommer i flera barnböcker och filmer.
Foto: CHRISTINE CHEW/UPI/SHUTTERSTOCK / CHRISTINE CHEW/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Under en forskningsexpedition i Anderna förra veckan observerades världens första gyllenfärgade glasögonbjörn – slående lik den populära filmbjörnen Paddington. Forskningsexpeditionen leddes av forskare vid Göteborgs universitet som förundrades av björnens unika färg. 

De fick även fram ny kunskap om hur den hotade arten lever och kan skyddas. 

Ett forskarteam från Göteborgs universitet har under en fem månader lång expedition i Anderna i Peru fått fram tidigare okänd kunskap om den sällsynta björnarten glasögonbjörnen.

Skygg, svårstuderad och utrotningshotad

Hittills har väldigt lite varit känt om den utrotningshotade glasögonbjörnen som är skygg och därmed mycket svårstuderad. Arten sägs vara förlagan till sagornas ”Paddington” och speciellt den nyobserverade ljusbruna individen är slående lik den populära film- och sagobjörnen. 

Wilhelm Osterman, som är doktorand i biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet och huvudförfattare till forskningsartikeln om expeditionen säger att färgavvikelsen är mycket ovanlig. Han berättar att en sådan färgavvikelse aldrig setts förut och är mycket ovanliga för björnar överlag. 

– Albinism har rapporterats enstaka fall i ett par arter, men annars är det i princip bara kermodebjörnen som finns i Nordamerika som har en utbredd färgavvikelse, säger Wilhelm Osterman.

Varför denna björn är ljusare vet man inte säkert. 

– Vi har inte kunnat fastställa orsaken men det beror troligtvis på en mutation som den här björnen har. Det kan ske slumpmässigt, men det kan också ha orsaker så som att det är inavel i populationen.

Den gyllenfärgade björnen på avstånd.
Foto: Lasse Burell
En glasögonbjörn av den mer vanliga färgen.
Foto: WILHELM OSTERMAN
Glasögonbjörnar har fått sitt namn av att de har vita markeringar i pälsen som liknar glasögon runt bägge ögon.
Foto: WILHELM OSTERMAN
Glasögonbjörnarna är skygga och svårstuderade.
Foto: WILHELM OSTERMAN

Wilhelm Osterman tror inte att glasögonbjörnen ökar i antal generellt trots att de under expeditionen upptäckte många björnar i ett och samma område. 

Viktigt att studera glasögonbjörnen 

Man vet väldigt lite om glasögonbjörnen, dess levnadssätt, hur många som kan leva i ett område och hur många björnar som finns.

– Det är viktigt att studera björnarna mer för att förstå dels hur hotade de är och dels hur många som finns, men också för att veta hur man ska skydda dem. 


Fakta om glasögonbjörnar

- Glasögonbjörnar lever i Sydamerika och är det största rovdjuret på kontinenten. De är mycket skygga och äter främst växter, men även insekter, fåglar och gnagare.


- Det finns cirka 20 000 könsmogna individer i världen. Antalet minskar stadigt på grund av att deras livsmiljöer försvinner, bland annat på grund av expansion av jordbruk.


- Björnen Paddington ska föreställa en glasögonbjörn från Peru. Till skillnad från Paddington är dock glasögonbjörnarnas pälsar mörka – med undantag från den unika, gyllenfärgade björn som forskarna nu har upptäckt. 


- Glasögonbjörnar har fått sitt namn av att de har vita markeringar i pälsen som liknar glasögon runt bägge ögon.


KÄLLA: Göteborgs universitet